Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
S. Zorica med šolskimi dekleti (foto: osebni arhiv)
S. Zorica med šolskimi dekleti | (foto: osebni arhiv)

Naš gost: Misijonarka s. Zorica Blagotinšek

Naš gost | 29.01.2023, 08:39 Jure Sešek

Tokratna oddaja Naš gost je bila del priprav na letošnjo Pustno Sobotno iskrico, ki bo v soboto, 18. februarja, skušala pomagati tudi Senegalu, kjer, kot misijonarka, deluje tokratna gostja. Dobro delo bo namenjeno tudi otrokom na Arktiki in v Kongu.

S. Zorica Blagotinšek je uršulinka, ki od novembra leta 2021 deluje v Senegalu. Prvo hrepenenje po tem, da bi življenje darovala Bogu, se je v naši sogovornici prebudilo v osnovnošolskih letih v Topolšici. V misijonskem krožku župnije sv. Mihaela v Šoštanju je slišala zgodbo o bambusu, ki se je daroval za skupno dobro. Z zgodbo se srečuje na vseh postajah svoje redovniške poti.

S. Zorica se je kot mlado dekle upiralo klicu v redovništvo, proti koncu srednje šole pa je prosila za moč in naredila odločilni korak. »Vstopila sem v samostan uršulink in na praznik sv. Cecilije vprašala kaj je treba storiti, da pridem k uršulinkam.« Končala je srednjo šolo in študij socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti. Več let je delala s študenti, nato leto dni v stanovanjski skupini mladinskega doma v Mariboru. Magistrski študij socialne pedagogike je nadaljevala na katoliški Salezijanski univerzi v Rimu. V Sloveniji takrat namreč ni bilo mogoče dopolniti izobrazbe s katoliškim pogledom na vzgojo, ki ji je pozneje pomagal pri delu v uršulinskem zavodu, študentskem domu in v Angelinem vrtcu.

s. Zorica Blagotinšek
s. Zorica Blagotinšek

Misijonsko srce jo je za tri leta vodilo tudi v Avstrijo, o dokončni odločitvi za misijone pa s. Zorica pripoveduje: »Od trenutka, ko sem vstopila v red, sem izrekala resnico, da v srcu nosim pripravljenost iti prek meja. Sestre so to vedele, uradno prošnjo pa sem oddala leta 2009. Takrat sem bila še potrebna za delo v naši provinci, kot pravimo, pa sem že bila na »seznamu v Rimu«. Ko sem čakala na odhod se je odprl misijon v Kambodži, zato sem se v mislih pripravljala na delo v Aziji. Bog pa je hotel drugače.«

Od trenutka, ko sem vstopila v red, sem izrekala resnico, da v srcu nosim pripravljenost iti prek meja.

Senegal je prek pripovedi misijonark že poznala, ko pa se je pokazalo, da bo to res njena misijonska dežela, je bilo treba najprej veliko pozornosti in dela posvetiti učenju francoščine. Prek aplikacije je začela z vsakodnevnim učenjem, pozneje pa je bila v Lyonu deležna še nekaj tedenskega tečaja. »Duo Lingue je program, ki te izredno motivira, dobro pa je, če imaš ob njem še nekoga, ki ti pomaga na področju slovnice.«

Božja previdnost, kot pravi, jo je v pripravah pripeljala tudi do učenja misijologije. »Moja življenjska drža je, da sem se vedno pripravljena učiti, kar mi pride prav tudi v novem okolju.« Ko je odhajala v misijone je čutila, da je njen klic milost in si rekla, da bo milost tudi, če se bo lahko vživela in navadila na življenje v Afriki. »To mi je bilo dano, hvaležna sem za znamenje, da lahko nadaljujem to pot. V zavedanju, da nas pričakovanja lahko omejijo, sem prosila za odhod z odprtim srcem.« Takoj po prihodu se je pokazalo, da je potrebna pomoč pri formaciji mladih deklet, ki želijo postati uršulinke.

Poleg hiše formacije je na misijonu v tretjem največjem mestu v Senegalu, kjer deluje s. Zorica, še hiša skupnosti in srednja šola z osemsto učenkami.

Otroci v Senegalu
Otroci v Senegalu

Sestre so, kot skupnost, zelo vključene tudi v delo velike župnije sv. Ane. Tedensko animirajo sveto mašo, prepevajo v različnih jezikih, skušajo navduševati mlade za Gospoda. Ob sredah se v njihovem delu mesta srečajo s člani občestva, molijo, se pogovarjajo. Žive so mnoge druge skupine, v katere so vključene sestre uršulinke, pomemben del njihovega poslanstva pa sta, seveda, navzočnost in pričevanje. Misijonarke evangelizirajo z zgledom. V skupnosti je trinajst sester, ki prihajajo iz Senegala, Kameruna, Poljske in Slovenije. Tri misijonarke imajo že večne zaobljube, ostale so v različnih stopnjah formacije.

Uršulinska skupnost je dejavna v mestni župniji
Uršulinska skupnost je dejavna v mestni župniji

V zanimivem pogovoru je pripovedovala o življenju misijonarke, Božji previdnosti, pa o Senegalu, življenju tamkajšnjega človeka, o razlikah med mestno in podeželsko Afriko in o hvaležnosti, ki jo čutijo ob pomoči iz Slovenije. Nanjo, dragi poslušalci, računamo tudi na letošnjo pustno soboto. Hvala že vnaprej.

Naš gost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...