Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Obnova doma za invalidne otroke v regiji Žitomir (foto: Karitas)
Obnova doma za invalidne otroke v regiji Žitomir | (foto: Karitas)

Pomoč Slovenije pri obnovi doma za invalidne otroke v Ukrajini

Svet | 30.01.2023, 12:43 Petra Stopar

Vojna v Ukrajini terja ogromen humanitarni davek. Medtem ko je iz države po oceni Združenih narodov zbežalo 7,2 milijona prebivalcev, jih znotraj Ukrajine pomoč potrebuje 17,7 milijona. Najranljivejšim prihaja naproti Karitas. Njena pomoč že od vsega začetka prihaja tudi iz Slovenije, med drugim v sklopu triletnega strateškega partnerstva med Ministrstvom za zunanje zadeve RS (MZZ) in Slovensko karitas.

Slovenska karitas v sodelovanju z ukrajinsko Karitas Spes v Zaričanih v regiji Žitomir že od decembra lani obnavlja dom za rehabilitacijo invalidnih otrok in mladih, s humanitarno pomočjo pa pomaga družinam v Harkovu. Vrednost celotnega projekta je 300.500 evrov, od česar je MZZ prispevalo 233.939 evrov, Slovenska karitas pa 66.561 evrov.

S temi sredstvi je ukrajinska Karitas za 800 družin kupila 700 peči na drva, primerne tako za ogrevanje kot za kuhanje, ter 100 električnih radiatorjev za družine, ki imajo vsaj nekaj ur električne energije dnevno. Sodelavka ukrajinske Karitas in Slovenka Mira Milavec je hvaležna za pomoč za številne družine v okolici Harkova, »ki so več kot osem mesecev preživele pod okupacijo, ki zdaj živijo v hišah brez oken, tako da jim peči na drva, ki smo jih kupili za ta denar, in radiatorji, pomagajo, da so lahko na toplem«.

Paketi s hrano za družine v Harkovu
Paketi s hrano za družine v Harkovu © Karitas

400 najranljivejših družin je prejelo tudi pakete s hrano, 200 družin pa še odeje. Kot zelo dobrodošlo donacijo je Mira Milavec označila tudi sredstva za obnovo centra v Zaričanih, s kapaciteto do 90 oseb, kjer se bo letno v programu rehabilitacije Karitas Spes lahko zvrstilo do 1500 invalidnih otrok in mladih s posebnimi potrebami: »Ta dom bo velika pridobitev za regijo Žitomir, kjer živi okoli 6000 otrok s posebnimi potrebami, saj sedaj tukaj ni niti enega rehabilitacijskega in rekreacijskega centra za te otroke, kot tudi ne za invalidne odrasle. Iskreno se zahvaljujemo za to veliko donacijo Ministrstvu za zunanje zadeve in Slovenski karitas, da lahko obnavljamo ta dom in bomo čim prej v njem začeli z aktivnostmi za otroke s posebnimi potrebami. To nam veliko pomeni, da vidimo, da nismo sami, da ste z nami, ne samo z besedo, ampak tudi s konkretno pomočjo.«

Peči na drva za Ukrajino
Peči na drva za Ukrajino © Karitas


Jana Lampe s Slovenske karitas je povedala, da sta v tem obdobju za peči in generatorje prispevali Nadškofija Ljubljana in Občina Vransko, vsaka z 10.000 evri, donirali pa so tudi drugi posamezniki in podjetja. »Potrebe so še naprej ogromne, zato Karitas nadaljuje zbiranje sredstev za pomoč Ukrajini,« je spomnila.

Med 17,7 milijona ljudi, ki v Ukrajini potrebujejo humanitarno pomoč, je 7 milijonov notranje razseljenih. Ostali živijo v krajih, ki so še oblegani ali pa (delno) opustošeni od bombardiranja, kamor so se mnogi tudi že vrnili ali sploh nikoli odšli, ker je to njihov dom. Na tisoče ljudi je po navedbah Slovenske karitas še vedno prisiljenih zapustiti območja, na katerih potekajo aktivni spopadi, v katerih je doslej življenje izgubilo več kot 15.000 civilistov.

Pomoč pri obnovi doma za rehabilitacijo invalidnih otrok
Pomoč pri obnovi doma za rehabilitacijo invalidnih otrok © Karitas

Slovenska karitas želi še naprej ostati blizu ljudem, ki trpijo zaradi vojne v Ukrajini in vas vabi k solidarnosti. Darujete lahko na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,

TRR: SI56 0214 0001 5556 761,

Namen: Pomoč Ukrajini,

Sklic: SI00 870.

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...