Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Nemški bojni tank leopard 2. (foto: dpa/STA)
Nemški bojni tank leopard 2. | (foto: dpa/STA)

Spiegel: Scholz privolil v dobavo tankov leopard Ukrajini

Novice | 24.01.2023, 20:13 Marcel Krek Robert Božič

Nemški kancler Olaf Scholz je privolil v dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini. Po poročanju časnika Spiegel in televizijskega kanala NTV namerava vlada v Berlinu drugim državam dati dovoljenje za izvoz omenjenih tankov nemške izdelave v Ukrajino. Generalmajor Dobran Božič pa pravi, da je vsaka bojna moč, ki jo Ukrajina prejme, pomembna pomoč, da bo lažje ubranila svojo suverenost in samostojnost. Po njegovem mnenju tako lahko gledamo tudi na napredne bojne tanke leopard 2, ki lahko veliko prispevajo k zmagi, verjetno pa za to niso ključni.

Tako je Nemčija še isti dan odgovorila na uradno prošnjo Poljske za dovoljenje, da nemške tanke leopard 2 pošlje Ukrajini, Spigel pa poroča, da naj bi tja poslali tudi več kot 10 tankov leopard 2A6 iz nemških zalog.

Ameriški mediji pa so pred tem poročali, da so tudi ZDA pripravljene Ukrajini dobaviti svoje bojne tanke abrams. ZDA bi lahko že ta teden napovedale dobavo znatnega števila tankov M1 abrams Ukrajini, je poročal Wall Street Journal.

Hudi boji za Bahmut

O novih silovitih spopadih poročajo iz okolice mesta Bahmut na vzhodu države. Ukrajinska vojska naj bi tam v zadnjem dnevu odbila večji ruski napad, a utrpela hude izgube.

Boji potekajo tudi v regiji Zaporožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem nagovoru sodržavljanom dejal, da se zlasti v Donbasu nadaljujejo siloviti boji: »Sovražnikovo obstreljevanje in ofenzive so neprestane. Vendar se bitki za Donbas in jug nadaljujeta. Vidimo, kakšne sile kopiči Rusija, in vemo, kako se odzvati.«

Iz generalštaba ukrajinske vojske so ob tem zahodne partnerje ponovno pozvali k dobavi tankov, Kijev pa si že dlje časa prizadeva pridobiti predvsem napredne nemške tanke leopard 2.

Medtem ko je bil Berlin pri njihovi dobavi zadržan, pa jih bo Kijevu očitno prva poslala Poljska. Ta razpolaga z več omenjenimi tanki, a za njihov izvoz potrebuje nemško soglasje, ki ga je očitno nocoj dobila.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je že včeraj dejal, da bodo Berlin sicer res zaprosili za soglasje, a da bodo tanke Kijevu poslali tudi brez njega, v sodelovanju s koalicijo držav. Danes je tako Varšava Berlin tudi uradno zaprosila za omenjeno soglasje.

Poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak je ob tem na Twitterju zapisal: »Pozivam nemško stran, naj se pridruži koaliciji držav, ki podpirajo Ukrajino s tanki leopard 2. To je naš skupni cilj, saj je ogrožena varnost celotne Evrope!«

Nemški proizvajalec orožja Rheinmetall naj bi medtem sporočil, da bi lahko Ukrajini do konca leta ali v začetku prihodnjega, dobavili 139 tankov leopard tipa 1 in 2.

Božič: Vsaka suverena in samostojna država ima pravico, da se brani!

Potem ko se je sprostilo vprašanje pošiljanja modernih tankov v Ukrajino, pa še vedno ostaja aktualno vprašanje dobav topništva daljšega dosega, kar je že vse od začetka Ruske agresije velika ukrajinska želja.

ZDA so zaenkrat proti, precej jim nasprotuje tudi Velika Britanija. Postavlja se tudi vprašanje dobave dronov Ukrajini, v Moskvi so celo na strehe nekaterih stavb namestili protizračno obrambo, ker naj bi se bali poskusov ukrajinskih zračnih napadov celo v notranjosti Rusije.

Nekdanji načelnik generalštaba slovenske vojske Dobran Božič pravi, da je Ukrajina z minulimi akcijami dokazala »da napada izključno vojaške sile, ki so skladno z mednarodnimi vojnim pravom dovoljeni za napad.«

Generalmajor Dobran Božič
Generalmajor Dobran Božič © Nebojša Tejić/STA

Generalmajor Božič ob tem opozarja na prakso ruske strani, ki napada tudi civilno infrastrukturo, energetske objekte, stanovanjske objekte in šole: »In jaz verjamem, da Ukrajina nikoli ne bo prišla na tisto stran, ko bi uporabila svoje orožje za napad na civilne objekte, ampak izključno na vojaške objekte«

»Ukrajina, glede na morebitno ofenzivo z ruske strani potrebuje vso moderno tehniko, vključno z droni, ki so se pokazali kot nepogrešljiv člen ali pa del obrambe ali napada in jaz verjamem, da jih bodo znali uporabiti skladno z mednarodnim pravom, tako da mislim, da tukaj ni neke bojazni,« še svoje videnje poda generalmajor Dobran Božič.

Glede groženj predsednika spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslava Volodina, ki je pred dnevi opozoril, da bi nadaljnje zahodne dobave orožja Ukrajini pripeljale do "globalne katastrofe" in bi Rusija lahko uporabila tudi nuklearno orožje, pa generalmajor Dobran Božič upa, da do tega nikoli ne pride.

»Verjamem, da je kitajski predsednik ruski strani jasno povedal, kaj si o tem misli ... Vsekakor pa je vsako grožnjo potrebno jemati resno.« Božič še dodaja, da take grožnje ne izključujejo pravice, da ima vsaka suverena in samostojna država pravico, da se brani.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.