Alen SalihovićAlen Salihović
Verniki iz Konga zbrani na molitvi za papežev obisk (foto: Vatican News)
Verniki iz Konga zbrani na molitvi za papežev obisk | (foto: Vatican News)

Lahko papežev obisk Konga in Južnega Sudana prinese kakšne spremembe?

Cerkev po svetu | 30.01.2023, 10:57 Marjana Debevec

Papež Frančišek se pripravlja na jutrišnji odhod v Kongo in Južni Sudan. Na afriški celini, ki se sooča s številnimi zahtevnimi izzivi, bo ostal do nedelje. Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin upa, da bo potovanje svetega očeta pripomoglo k prenehanju nasilja, ki pretresa obe državi.

Papež bo 40. mednarodno apostolsko potovanje začel jutri v Demokratični republiki Kongo in ga v petek nadaljeval v Južnem Sudanu. Spomnimo, da gre za dolgo pričakovani obisk v ti dve nemirni državi, ki ga je papež moral preložiti zaradi težav s kolenom.

V Demokratični republiki Kongo se bo papež med drugim srečal z žrtvami nasilja na vzhodu države. Kardinal Parolin je ob tem izrazil upanje, da bi srečanje lahko ozdravilo zelo globoke rane, saj nasilje in spori trajajo že zelo dolgo. Upa tudi, da jih bo srečanje s papežem spodbudilo, da ne bi izgubili vere in upanja, se prepustili maščevanju in še povečali spore, ampak da bi cilj postal mir.

»Molim in vse vas vabim, da molite, da bi to apostolsko potovanje lahko bilo takšno, kakršnega si papež želi: romanje miru, ki bo prispevalo k spravi, prineslo tolažbo krajevnim Cerkvam in poguma ljudem.«

Prelomnica?

Gre namreč za državi, ki se soočata z milijoni beguncev, gverilskimi spopadi ter etničnimi in političnimi napetostmi. Papeževa navzočnost bi lahko po Parolinovih besedah pomenila prelomnico.

Ob tem je vatikanski državni tajnik spomnil, da je papež Frančišek leta 2019 na srečanju v Vatikanu poljubil noge južnosudanskemu predsedniku kot znamenje prošnje za mir. Po Parolinovih besedah je to bilo preroško dejanje, ki se ga tudi sam predsednik še vedno z ganjenostjo spominja.

Spremembe v obeh afriških državah so sicer zelo počasne. Potrebna sta predanost in skupno prizadevanje vseh, je prepričan kardinal Parolin. Pri tem ima po njegovih besedah pomenljivo vlogo tudi mednarodna skupnost.

S papežem v Južni Sudan tudi anglikanski primas

Obisk Južnega Sudana bo imel tudi ekumenski značaj, saj se bosta papežu Frančišku pridružila primas anglikanske Cerkve canterburyjski nadškof Justin Welby in moderator škotske Cerkve Iain Greenshields.

Mladi 400 km peš na srečanje s svetim očetom

Papeževega obiska se veselijo tudi mladi. Južnosudanski škof Christian Carlassare se je s skupino 50 mladih odpravil na peš romanje v prestolnico Džuba. V tednu dni bodo prehodili 400 kilometrov. Na romanju se bodo zbrali mladi iz različnih klanov, med katerimi vlada sovražnost, zato je po škofovih besedah to tudi romanje miru. Z njim želijo domovini in svetu posredovati sporočilo o spremembah in edinosti.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...