Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. (foto: STA / Nace Hočevar)
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. | (foto: STA / Nace Hočevar)

Interpelacija NSi zoper kulturno ministrico zaradi »koraka v napačno smer«

Slovenija | 24.01.2023, 07:30 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

V NSi so po odločitvi vlade o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije začeli pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Ocenjujejo, da je omenjena odločitev vlade "korak v napačno smer", poslanska skupina NSi pa osamosvojitev Slovenije razume kot "temeljno dejanje naše državnosti".

Negativen odziv dela javnosti in politike

V poslanski skupini NSi so kot razlog za interpelacijo, ki jo bodo po načrtih pripravili v naslednjih tednih, navedli ukinitev samostojnosti Muzeja slovenske osamosvojitve, čemur ostro nasprotujejo. Kot so ob tem poudarili, osamosvojitev Slovenije namreč razumejo kot temeljno dejanje naše državnosti, ki si v zgodovini ter zavesti naroda zasluži posebno mesto. Napoved združitve obeh muzejev v nov javni zavod je sicer naletela pri delu javnosti in politike na negativen odziv.

Kdo vse je proti združitvi?

Ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve je nasprotovalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ki je ministrico za kulturo Asto Vrečko tudi pozivalo k preklicu te odločitve oziroma vlado, da predloga ministrice ne sprejme. Proti opustitvi Muzeja slovenske osamosvojitve se je izreklo vodstvo Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa, o napovedani združitvi muzejev pa so v začetku novembra na nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljali tudi člani odbora DZ za kulturo.

Zaenkrat premalo podpisov za interpelacijo

V NSi so se tako zdaj, kot kaže, odločili za pripravo interpelacije, ki so jo sicer napovedovali že novembra, v kolikor bo vlada sprejela odločitev o združitvi obeh muzejev. Poslanska skupina NSi sicer sama nima zadostnega števila podpisov za vložitev interpelacije. Interpelacijo lahko namreč vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina NSi pa jih šteje osem. Krščanski demokrati tako napovedujejo, da bodo zadostno število podpisov za vložitev interpelacije iskali po spisanem besedilu interpelacije, po pričakovanjih bodo poskušali pridobiti podporo največje opozicijske stranke SDS.

SDS: Podcenjujoč in zavržen pogled vlade

V SDS so sicer za STA za zdaj pojasnili le, da bodo počakali na vsebino interpelacije, nato pa bodo sprejeli odločitev o morebitni podpori. So pa v odzivu na vladno odločitev o združitvi muzejev pretekli teden zapisali, da "z začudenjem spremljajo, kako lahkotno in brez zadržkov vlada Roberta Goloba ukinja muzej, ki obeležuje spomin na nastanek lastne države". Odločitev vlade pa po njihovem mnenju kaže tudi na to, kako "podcenjujoč in zavržen" pogled na obdobje nastanka samostojne država ima koalicija.

Slovenija, Politika
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...