Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Dr. Aleš Maver (foto: STA)
Dr. Aleš Maver | (foto: STA)

Muzej slovenske osamosvojitve družbena nujnost

Slovenija | 28.11.2022, 21:48 Helena Križnik

Kakšna bo usoda Muzeja slovenske osamosvojitve? Ministrica za kulturo Asta Vrečko še ni odstopila od ideje o njegovi združitvi z Muzejem za novejšo zgodovino v nov javni zavod. Če si ne bo premislila, jo čaka interpelacija. Muzej slovenske osamosvojitve bi morali kot skupnost pozdraviti in v njem videti družbeno nujnost, je prepričan zgodovinar in politični analitik dr. Aleš Maver.

Muzej slovenske osamosvojitve je deležen velike pozornosti, odkar je Vrečkova razgrnila prihodnji načrt zanj. Z njim se ne strinjajo v SDS in NSi, kjer so napovedali celo interpelacijo resorne ministrice. Kritični so tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. A Vrečkova za zdaj vztraja pri svojem. »S stališča politične taktike gre seveda za dokaj posrečeno potezo, ker se s tem, kot ugotavljajo mnogi, ubije dve muhi na en mah, saj tako pride tudi do zamenjave neljubljenega direktorja Muzeja novejše zgodovine,« je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj opozoril dr. Maver.

Predstavniki oblasti bi se morali izogibati potez, ki poglabljajo napetosti

Prepričan je, da bi se v trenutnih razmerah predstavniki oblasti še posebej morali izogibati potez, ki poglabljajo napetosti v javnem diskurzu, in se zatekati k takšnim, ki jih blažijo. »Seveda pa se bojim, da v tem trenutku mnogi Slovenijo dojemajo kot svoj fevd, ki jim je prepuščen tako rekoč na milost in nemilost ter v katerem lahko počno bolj ali manj, kar se jim zljubi.« To je pri nas še posebej težavno, tako dr. Maver, ker se zelo redko zgodi menjava pri vodenju države, kar je nujni predpogoj za oblikovanje stabilne demokratične družbe. »Imamo kar naprej neko veliko neravnotežje, kjer so eni večino časa pri koritu, drugi pa večino časa v opoziciji. V tem trenutku je to že v osnovi porušeno ravnotežje okrepljeno še s tem, da smo imeli pred nedavnim dveletni intermezzo. In vsaj nekateri mislijo, da je zdaj prišel čas popolnega obračuna z dediščino teh dveh let.«

Projekti Muzeja slovenske osamosvojitve so predstavljali relevantne teme

Prejšnja vlada Janeza Janše je med drugim ustanovila Muzej slovenske osamosvojitve. »Lahko se pogovarjamo, ali ni morda njegova ustanovitev potekala preveč na horuk v nekih razmerah, ki mogoče za to niso bile idealne,« je pripomnil dr. Maver, a hkrati dodal, da vsi dozdajšnji projekti te ustanove vsekakor niso zaostrovali nesoglasij, ampak predstavljali relevantne teme.

Je temeljni problem slaba vest?

Opozoril je še na paradoks. »Tisti, ki so bili več kot tri desetletja večino časa na oblasti, imajo nekakšno slabo vest, da v samem procesu osamosvajanja in demokratizacije niso odigrali ravno vodilne vloge. In da niso bili glavni igralci pri nastanku države, ki jo že 30 let skoraj v celoti obvladujejo.« To je temeljni problem, ki bi lahko bil v ozadju, je še dodal dr. Maver.

Slovenija, Oddaje, Novice, Spoznanje več
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...