Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Miro Smrekar (foto: STA / Bor Slana)
Miro Smrekar | (foto: STA / Bor Slana)

»Na preizkušnji sta predvidljivost in stabilnost«

Slovenija | 09.01.2023, 13:45 Alen Salihović Rok Mihevc

Jože Smole je po skoraj 15 letih zapustil položaj generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije. S 1. januarjem ga je na tej funkciji nasledil Miro Smrekar, dolgoletni član organov omenjenega združenja in ustanovitelj in direktor podjetja Abaris, ki se ukvarja z varnostjo in zdravjem pri delu. V pogovoru za Radio Ognjišče je Smrekar opozoril, da se okolje, v katerem delujejo delodajalci, v zadnjih letih in še posebej v Sloveniji spreminja zelo hitro.

Katere bodo vaše prednostne naloge pri vodenju združenja?

Združenje delodajalcev je uveljavljeno združenje, ki ima dolgo zgodovino, tako da z mojim prihodom se bistvenih stvari ne bo spreminjalo. Seveda pa bomo določene stvari nekoliko pospešili in predvsem prilagodili današnjim izzivom, ki so v okolju. To se izjemno hitro spreminja. Imamo dve vrsti sprememb, eno so mega trendi, ki nas vse čakajo, drugo so kratkoročni dogodki, od kovida do energetske krize in pretrganih dobavnih verig. Vse to so stvari, ki naše člane zelo zanimajo in potrebujejo seveda tudi socialne partnerje, državo in sindikate, da skupaj najdemo najboljše rešitve za Slovenijo.

Kje so po vašem največje težave delodajalcev in kako jih pravilno nasloviti?

Delodajalec, podjetnik ali gospodarstvenik si želi dolgoročnosti, stabilnosti, hkrati pa mora reagirati na vsako kratkoročno spremembo, ki se pojavi v okolju. Staranje prebivalstva, pomanjkanje delovne sile z ustrezno kvalifikacijo in motivacijo, je vsepovsod, ne samo v Sloveniji, stalnica. Ko pa pridemo v začasne zdravstvene in energetske krize, pa vidimo, da med seboj začnejo tekmovati tudi gospodarstva, ne samo podjetja med seboj. Zelo pomembno je, da je okolje, v katerem slovenski gospodarstvenik, podjetnik, delodajalec deluje, s približno enakimi pogoji, kot jih ima njegov sotekmovalec, partner, konkurent iz druge države.

Zelo pomembno je, da je okolje, v katerem slovenski gospodarstvenik, podjetnik, delodajalec deluje, s približno enakimi pogoji, kot jih ima njegov sotekmovalec, partner, konkurent iz druge države.

So delodajalci zaskrbljeni zaradi kriz, ki smo jim priča?

Ko se pogovarjamo s člani, smo po eni strani veseli, ko nam pripovedujejo zgodbe, ko rečejo lahko bi še več naredili, po drugi strani pa se zavedajo nevarnosti recesije, zmanjšanje gospodarske rasti. So nekoliko v krču in ko pridemo do takšne energetske krize, kot je bila zadnja, jih skrbi in si želijo toliko bolj sodelovanja z državo, da se slišijo njihovi izzivi in se čim prej poišče rešitev, ker samo umirjen delodajalec bo sprejel strateške pametne odločitve. Seveda bi bila idealno, če bi vedeli kaj nas čaka pojutrišnjem in se zavedamo, da ni enostavno. Po drugi strani si želimo stabilnosti, ne da vsakokratna vlada ali minister poskuša »ad hoc« spreminjati stvari, preden se zares pogovori z delodajalci in gospodarstvom.

Samo umirjen delodajalec bo sprejel strateške pametne odločitve.

Kaj pa vaša ocena o razmerah na trgu dela, kaj lahko pričakujemo? Dejstvo je, da je pomanjkanje sile v nekaterih panogah kar veliko...

Tudi če smo v rekordno nizki brezposelnosti, pomanjkanje usposobljene delovne sile ni bilo še nikoli takšno. Po drugi strani pa, če pogledamo kratkoročno, so morala določena podjetja prej zaustaviti svoje procese, podaljšati kolektivne dopuste, ker so pač odvisni od vseh teh dobaviteljskih verig. Se moramo zavedati, da četudi eno podjetje nima visokega stroška energije, smo vsi v verigi. In če mojemu kupcu, dobavitelju karkoli zaškripa, to prej ali slej sluti vsak drobec gospodarstva. Predvidljivost in stabilnost sta na preizkušnji, predvsem pa zaupanje med socialnimi partnerji, da res lahko en drugemu verjamemo, da želimo dobro drug drugemu.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...