Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Politiki 2022 (foto: STA / Rok Mihevc)
Politiki 2022 | (foto: STA / Rok Mihevc)

Novinar Peter Jančič o pomembnih političnih dogodkih leta 2022

Novice | 31.12.2022, 08:34 Rok Mihevc

V zadnjem Mozaiku letošnjega leta smo se zrli nazaj v 2022, ki je bilo zaznamovano s pestrim volilnim dogajanjem, spremembo obrazov v vladi, predsedniški palači, občinah, številnih podjetjih, celo v zdravstvu. O popotnici se je Tanja Dominko pogovarjala z novinarjem in komentatorjem Petrom Jančičem.

Da smo vstopili v izjemno volilno leto, je bilo znano že dolgo, a vendar so bile predvolilne tekme precej napete. Ustaviva se najprej pri parlamentarnih volitvah, na katerih so volivke in volivci spet volili »proti« in ne »za« in spet nekoga, ki se je pojavil na novo. Kje so bile volitve presenečenje in kje ne?

Presenečenje je to, da smo dobili nov obraz, čeprav to ni presenečenje. Drugo presenečenje je, da je na teh volitvah zelo hud poraz doživela celotna koalicija KUL, dve stranki sta izpadli iz parlamenta, dve sta komaj prišli notri. Obe desni stranki sta se na volitvah relativno dobro odrezali, sta pa izgubili oblast, ker sta ostali brez partnerjev na sredini, kar je težava tudi za prihodnost. Tisto, kar se je pokazalo po volitvah zelo hitro pa je to, da je skupina, ki je prišla na oblast, po volitvah začela početi natančno tisto, kar je prej na vso moč očitala prejšnji vladi oz. je to tudi dramatično nadgradila.

Prejšnji vladi so očitali, da nastavlja svoje ljudi, ne samo na ravni državi, ampak skuša vplivati tudi na medije. Nova vlada je izvedla dramatičen cunami tudi v paradržavnih podjetjih, medijih, zdravstvu, kar je še posebej zanimivo, zamenjali so šefe največjih bolnišnic, z izjemo mariborske. Zdaj na koncu je sicer ljubljanski župan preprečil zamenjavo direktorice Zdravstvenega doma Ljubljana, to je bil zadnji poskus ministra, ki očitno rešuje probleme z odstavljanjem ljudi. A prava težava bo zdaj, ko bo treba pokazati rezultate. Vlad nimamo zato, da rešujejo probleme z množičnimi odstavitvami, ampak, da kaj naredijo.

Peter Jančič
Peter Jančič © STA

Imeli smo nekaj novih obrazov, recimo tudi Povežimo Slovenijo, ki pa ni dobila dovolj podpore. Pa je bila stranka, ki je imela nekaj vsebine. Kaj se je tukaj zataknilo?

Čeprav je koalicija KUL propadla, pa jim je uspel en projekt, skupaj z vstajniki ob petkih in kolesarji. Poleg SMC in DeSUS so uničili tudi Povežimo Slovenijo. In to ima nekaj slabih posledic predvsem za desni del slovenske politike, ker po volitvah ni bilo veliko zaveznikov. Hkrati pa je s tem KUL uničila tudi samo sebe, na vrh pa so spravili novo stranko, ki pa se v teh dneh že sooča z velikimi težavami, na primer spopad Goloba in notranje ministrice, za katerim je veliko neprijetnih ozadjih. Manjši del medijev je o tem opozarjal že pred volitvami, da ima premier vrsto nenavadnih povezav, da je vodenje velikega energetskega državnega trgovca privatiziral, si izplačeval velikanske nagrade, plačeval tudi novinarje, ki jih je potem naglo po volitvah zaposlil. S tem se je pokazalo, da neke neodvisnosti novinarjev v resnici ni.

Manjši del medijev je o tem opozarjal že pred volitvami, da ima premier vrsto nenavadnih povezav, da je vodenje velikega energetskega državnega trgovca privatiziral, si izplačeval velikanske nagrade, plačeval tudi novinarje, ki jih je potem naglo po volitvah zaposlil.

Pričakovanja do nove oblasti so bila velika, še nikoli se ni zgodilo, da bi imela ena stranka toliko poslancev, a zanimivo je, da se vlada ni sestavila z njihovimi obrazi, ampak s starimi imeni.

Rezultat Gibanja Svobode ni bil najboljši v zgodovini, na to je treba opozoriti. Janez Drnovšek je v odstotkih dosegel boljši rezultat, tudi SMC s Cerarjem. Je pa res, da imajo več poslancev, to pa je zaradi volilnega sistema, ker je veliko majhnih strank KUL-a izpadlo. Ti glasovi se potem razporedijo med ostale, zato so dobili relativno veliko glasov.

Da so po volitvah v vlado pripeljali stranke, ki so propadle na volitvah, pa mislim, da s tem Gibanje Svoboda in premier Golob dolgoročno izgubljata. To niso politiki, ki bi se izkazali kot dobri voditelji in bi lahko državo peljali naprej. Mislim, da vrsta neprijetne dediščine šele prihaja. Po volitvah so vlade vedno priljubljene, vsi so za zmagovalce, potem pa pride realnost. Če te kot politika ujamejo, da širiš propagandne neresnice, s tem, da uničuješ verodostojnost celotne vlade in oblasti v državi in države same, pa ni dobro.

V parlamentu so bile pomenljive besede notranje ministrice, ampak premier se je nekako izogibal vsem tem očitkom, prodajal je svojo zgodbo, sploh ni pojasnjeval stvari. To je nekako njegov način vladanja. Pove tisto, kar želi.

Zdi se, da je šlo za spopad dveh klanov v Gibanju Svoboda in slovenski levici. Ker Bobnarjeva je z Lindavom prej dejansko izvedla velike čiste in zamenjave, tudi sicer je bila njena politika slaba za državo, šlo je za izrazito politizacijo področja. Denimo postavljali so sistem, kako obsojajo ravnanje policije v preteklosti, ko so imeli težave z obvladovanjem nasilnih protestov, zdaj pa pride nova oblast in se spravi na te policiste, ki so takrat opravljali svoje težko delo, zato da obranijo svoje.
Te proteste so te stranke KUL prej v resnici organizirale. Policisti so dobro opravili svoje delo in zdaj udarijo po teh ljudeh. Tu je treba videti več plati. Je pa res, da je na koncu postala žrtev te iste nerazumne politike.

Jeseni smo imeli nov paket volitev, poslovil se je Borut Pahor, na njegovo mesto je stopila Nataša Pirc Musar, Anžetu Logarju ta podvig ni uspel. Vaša ocena?

Na nek način je Anže Logar dosegel doslej najboljši rezultat desnih kandidatov. Presenetljivo je tu propadla stranka Gibanja Svoboda, ko se je njena kandidatka Marta Kos umaknila, Milan Brglez je izpadel. Zdi se, da je v tem spopadu zmagal Milan Kučan s svojo staro gardo. Svojo moč je pripeljal še iz prejšnjega sistema. Kako se bo Pirc Musar izkazala, bomo videli naslednja leta. Samo upamo lahko, da bi predsednica sledila temu zgledu in se vsaj približala tistemu, kar je naredil g. Pahor.

Imeli smo referendumsko nedeljo. Vlada se bo širila, čaka nas nov zakon o RTV ...

Prva posledica tega, da se je referendum razpletel tako kot se je, je to, da bo zdaj moral premier zamenjati polovico vlade in na novo imenovati kar precej ministrov. Smo pred neko veliko rekonstrukcijo in debelitvijo vlade. Imeli bomo na nek način izvršni svet, kakršnega smo imeli v socializmu, to je neko vračanje v preteklost.

Kar se pa tiče RTV, tam je zanimivo dogajanje. Levosredinski del novinarjev je na vso moč navijal za to spremembo zakona, te se dogajajo redko. Ampak edina vsebina spremembe je v tem, da lahko leva sredina zdaj nastavi svoje šefe in temu bomo priča v nadaljevanju. To je največji poraz, kar ga je sploh mogoče doživeti, da se pustiš neki politiki, ne da bi karkoli dobrega dosegel za institucijo.

Nepošteno pa je to, da to skrivaš, da lažeš ljudem in pod značko neodvisnosti prodajaš čisto propagando in si nenazadnje celo plačan za to. In da so tvoji prihodki ne transparentni. To je tisto, kar bi nas moralo skrbeti, ne mediji, ki ravnajo pošteno in korektno.

Dobro pa je, da so tudi drugačni mediji ...

Tu bi rad rekel, najbolj se v medijih slišijo ostre kritike čez Novo24 TV, tudi čez Radio Ognjišče, češ, da je to katoliški medij. Te kritike so dokaz neke sprevrženosti medijskega prostora. To, da imaš nazor, ni nič prepovedanega. V prejšnjem sistemu niso bili mogoči drugi mediji kot samo partijski. In to je pošteno, da poveš, kakšen nazor imaš, če ga imaš. Nepošteno pa je to, da to skrivaš, da lažeš ljudem in pod značko neodvisnosti prodajaš čisto propagando in si nenazadnje celo plačan za to. In da so tvoji prihodki ne transparentni. To je tisto, kar bi nas moralo skrbeti, ne mediji, ki ravnajo pošteno in korektno.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.