Štefan IskraŠtefan Iskra
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sviatoslav Shevchuk (foto: Vatican Media)
Sviatoslav Shevchuk | (foto: Vatican Media)

»Sploh ni pomembno, kaj govorite, važno je, da govorite.«

Novice | 17.12.2022, 06:00 Marjana Debevec

Voditelj ukrajinske grko katoliške Cerkve nadškof Sviatoslav Shevchuk se je na srečanju z novinarju ozrl na desetmesečno vojno v državi. Govoril je o nenehnih bombardiranjih, kuhinji, ki jo je dal postaviti pod svojo hišo, da bi ljudem brez elektrike zagotavljal tople obroke in o tem, kako bodo v Ukrajini praznovali božič.

Vsakodnevno video sporočilo

Nadškof Shevchuk vsak dan od 24. februarja naprej ljudem pošlje video sporočilo. Čeprav je to zahtevno, pa vendar želi biti blizu svojim vernikom in jih opogumljati. Povedal je, da po nekaj tednih ni več vedel, ali in kaj naj ljudem sploh še sporoči. Ravno takrat je obiskal mesto preizkušano Žitomir. Približala se mu je neka starka, ki mu je dejala: »Živimo v nenehnem strahu, dobro, da nam govorite.« Odgovoril ji je, da ne ve več, kaj naj jim sploh pove. Ona pa je odgovorila: »Sploh ni pomembno, kaj govorite, važno je, da govorite.« In tako je razumel, da gre predvsem za njegovo bližino z vsemi trpečimi.

Se je sploh vredno veseliti za božič?

Na srečanju z novinarji je grkokatoliški škof iz Ukrajine opozoril tudi na peti val beguncev: ti ne bežijo več pred bombami, ampak pred mrazom zaradi pomanjkanja elektrike in hrane. »Mir je ključna beseda, ki izraža to, česar si želimo v prihodnosti. Mnogi ljudje se zato sprašujejo: ali se je sploh vredno veseliti za božič? Potem drugo vprašanje. Navado imamo prepevati božične pesmi in ob tem obiskovati sosede, ljudi v potrebi, da bi jim prinesli veselje. Zato se ljudje sprašujejo, ali je sploh prav prepevati vesele pesmi, ali pa je bolje molčati in jokati. Jaz pa pravim: Nimamo samo pravice praznovati božiča, ampak bomo praznovali v veselju. To veselje namreč prihaja iz nebes, ker se bo rodil knez miru.« Povedal je, da bodo božič nekateri verniki, predvsem študentske skupine, praznovali tako, da bodo obiskali vojake na frontnih linijah, da bi jim preko pesmi prenesli božično upanje.

Navado imamo prepevati božične pesmi in ob tem obiskovati sosede, ljudi v potrebi, da bi jim prinesli veselje. Zato se ljudje sprašujejo, ali je sploh prav prepevati vesele pesmi, ali pa je bolje molčati in jokati. Jaz pa pravim: Nimamo samo pravice praznovati božiča, ampak bomo praznovali v veselju.

Božič na hladnem in v temu

Božič pa bodo obhajali povsod, tudi v vsakem zaklonišču in begunskem centru. »Praznovali bomo na hladnem in v temi«, je povedal grkokatoliški nadškof. Tako bodo na lastni koži okusili sveto družino, ki je prav tako bila na mrzlem in v temi, ampak je v sebi čutila nebeško veselje. Nadškof iz Ukrajine je še povedal, da so se kot Cerkev takoj odzvali na potrebe ljudi. Zaradi pomanjkanja elektrike in hrane gradijo kuhinje, s štedilniki na drva, kjer ljudem pripravljajo tople obroke. Eno od takšnih kuhinj so postavili tudi pod njegovo hišo.

Novice
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal) Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal)

Matija Golob in Ambrož Brezovšek obhajala novi maši

Župniji Šmartno pri Litiji in Vojnik sta te dni pravi izvir veselja za Cerkev v Sloveniji. Veselita se namreč novih maš, ki sta ju včeraj pela Matija Golob in Ambrož Brezovšek. »Eno je potrebno« ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...