Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Dve leti nazaj smo takole zbirali podpise v podporo frekvenci Radia Ognjišče v Bohinju (foto: Rok Mihevc)
Dve leti nazaj smo takole zbirali podpise v podporo frekvenci Radia Ognjišče v Bohinju | (foto: Rok Mihevc)

Prebivalci Bohinja z množično podporo Radiu Ognjišče

Radijski utrip | 02.11.2022, 14:28 Tone Gorjup

Prebivalci Bohinja, ki so zadnja leta spremljali program Radia Ognjišče, so že dva tedna brez signala, saj je bil oddajnik izklopljen. Z namenom, da bi našli primerno rešitev – vsaj začasno, sta danes Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve obiskala župan Bohinja Jože Sodja in direktor doma ostarelih v Srednji vasi Jože Cerkovnik. Predstavila sta jim odzive občanov, zlasti varovancev doma in odgovornim izročila Poziv za ureditev slišnosti Radia Ognjišče v Bohinju s 651 podpisi. Na Akosu so jima zagotovili, da iščejo začasno rešitev.

Župan Sodja: Zelo buren in množičen odziv Bohinjcev

Radio Ognjišče je moral zaradi zapletov z oddajno lokacijo po dveh letih ugasniti oddajnik, ki pokriva Bohinj. Prebivalci po besedah župana Jožeta Sodje niso ostali ravnodušni: "Moram povedati, da je bil ta odziv zelo buren in precej množičen. Ljudje kličejo in zahtevajo, da se signal vzpostavi nazaj."

Ljudje kličejo in zahtevajo, da se signal vzpostavi nazaj.

Direktor Cerkovnik: Stanovalci pogrešajo Radio Ognjišče

Cerkovnik je dodal: "Naši stanovalci v domu sv. Martina Radio Ognjišče sedaj pogrešajo. Oni so bili navajeni, da so zjutraj, ko niso mogli več spati, začeli z radiem moliti rožni venec in potem so sledili tudi drugim vsebinam, ki jih ta radio ponuja."

Direktorica zagotovila začasno obratovanje

Župan je spomnil, da so prebivalci z zbiranjem podpisov, dosegli, da je razpisano frekvenco pred leti dobil Radio Ognjišče in da bi morali to upoštevati tudi zdaj. O obisku AKOS-a, kjer ju je sprejela v. d. direktorica, pa je Sodja povedal: "Nekako smo v duhu reševanja teh problemov prišli do tega, da naj bi trenutno prišli do začasnega obratovanja, to nama je direktorica zagotovila in nama obljubila in ponudila pomoč."

Nekako smo v duhu reševanja teh problemov prišli do tega, da naj bi trenutno prišli do začasnega obratovanja, to nama je direktorica zagotovila in nama obljubila in ponudila pomoč.

Želijo rešiti tudi vprašanje DAB signala

Obljubila je, da bodo preučili nastale razmere in jih skušali pozitivno rešiti, kar lahko traja nekaj časa, do takrat pa naj bi poiskali začasno rešitev, ki bo omogočila oddajanje radia tudi v Bohinjskem kotu. Poslušalci našega radia trenutno program lahko spremljajo prek kabelske TV in prek interneta, DAB signala pa v tem koncu Slovenije zaenkrat ni, čeprav bi bilo to dobrodošlo. Tudi to vprašanje bodo skušali rešiti, je povedal župan Sodja, a Cerkovnik je opozoril, da imajo starejši s tako imenovanim digitalnim radiem pogosto težave, zato pričakujejo vrnitev signala.

Glede predloga, ki ga je dal Radio Ognjišče, pa je župan Sodja povedal: "Bilo je obljubljeno, da ko bodo strokovnjaki to pregledali, bodo to sporočili. Jaz upam, da se ta zadeva razreši. Z direktorjem sva tudi obljubila, da bova pomagala, kar je v našim močeh. Upam, da bo pozitivno rešen tudi vaš predlog, ki je bil poslan na AKOS." Kot je še dodal, so jima obljubili odgovor v tednu dni.

Radijski utrip
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...