Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Od Akosa določena območja pokrivanja radijskih postaj (foto: Izidor Šček)
Od Akosa določena območja pokrivanja radijskih postaj | (foto: Izidor Šček)

Zanke okoli Bohinjcev

| 21.10.2022, 15:45 Izidor Šček

Bohinjci, še posebej stari in onemogli, to nedeljo ne bodo mogli sodelovati pri sveti maši.

Žal živijo v čudovitem delu Slovenije, ki pa v očeh državnih organov ni vreden niti DAB signala, kaj šele signala Radia Ognjišče,

Slika prikazuje predpisana območja pokrivanja z radijskim signalom, kot ga je določil AKOS. Zakaj že se Radia Ognjišče ne sme slišati po vsem Bohinju? Diskriminacija?

Ob prošnji za premestitev frekvence na Vogel, je Agencija v našem primeru ugotovila, da bi z Vogla pokrili le manjše število prebivalcev (med Voglom, Ribčevim Lazom in Staro Fužino bi jih po njihovih izračunih naš proglam s pričakovano kakovostjo lahko sprejemalo le 509 občanov), zato so razpisali novo lokacijo nad Bohinjsko Bistrico, kjer pa naj bi zajeli 2369 prebivalcev (Bohinjska Bistirca z okolico) in tako upravičili učinkovito rabo radiofrekvenčnega spektra. Z meritvami neodvisnega organa smo dokazali, da njihovi teoretični izračuni v naravi ne držijo in da z Vogla pokrijemo približno toliko kot drugi radiji, torej celoten Bohinj, vendar smo bili gladko zavrnjeni. Dodatno naj bi zmanjšali območje pokrivanja motilni radijski signali našega programa s Kuma in Kuka, kjer oddajamo na isti frekvenci. Seveda se nam takoj zastavlja vprašanje, zakaj niso razpisali druge frekvence (na Voglu so mednarodno usklajene še štiri), če se je vnaprej vedelo, da je na tej toliko motenj.

Pri določanju območja pokrivanja so uporabili kot glavno merilo število prebivalcev, ki bi jih signal dosegel, čeprav je v drugih primerih to le eno od meril. Na vprašanje zakaj za druge frekvence ravnajo drugače, Agencija priznava:

"Število pokritih prebivalcev ni edini kriterij učinkovite uporabe radiofrekvenčnega spektra. Prisotnost programov oz. pokritost z radijskimi programi je namreč potrebno zagotoviti tudi poslušalcem redkeje poseljenih območij. Agencija si prizadeva za uravnoteženo pokrivanje tako urbanih kot tudi ruralnih območij Republike Slovenije."

Bohinj je gotovo redkeje poseljeno območje, varovanci doma sv. Martina v Srednji vasi pa so kot najbolj ranljiva skupina gotovo prvi, ki jim je treba omogočiti poslušanje našega radia. Bodo za nas veljala enaka merila kot za druge?

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...