Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Radio Ognjišče v Bohinju (foto: Rok Mihevc)
Radio Ognjišče v Bohinju | (foto: Rok Mihevc)

Radio Ognjišče zaradi birokratskih ovir prisiljen ugasniti oddajnik, ki pokriva Bohinj

Radijski utrip | 14.10.2022, 14:45 Marta Jerebič

Radio Ognjišče mora zaradi zapletov z oddajno lokacijo po dveh letih ugasniti oddajnik, ki pokriva Bohinj. To smo prisiljeni storiti že prihodnji teden. Zaradi birokratskih ovir na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve se s težavami soočamo tudi za nekatere druge oddajnike.

O zgodovini birokratskih ovir

Kakšna je zgodovina birokratskih ovir za bohinjski primer, pojasnjuje Marko Zupan, ki je na Radiu Ognjišče odgovoren za oddajnike. "Radijska postaja lahko pridobi novo oddajno točko le preko javnega razpisa. Kdaj in kako se bo razpis izvedel, je v pristojnosti Agencije za komunikacijska omrežja in storitve, Ministrstva za kulturo in Sveta za radiodifuzijo, radijska postaja pa lahko prek vlaganja pobud predlaga želeno lokacijo. Radio Ognjišče je že pred petnajstimi leti vložil več kot 20 pobud za nove oddajne lokacije, med njimi tudi za območje Bohinja. Po dolgih desetih letih je Agencija le razpisala prosto frekvenco na Voglu, na razpisu pa je z veliko prednostjo zmagal Radio Ognjišče. Agencija bi morala ob znanem rezultatu razpisa le še izdati dovoljenje za oddajanje, a je razpis, ki ga je pripravljala več let, preklicala. Vložili smo upravni spor in se prijavili na popravljen razpis Agencije, ki je oddajno točko prenesel z Vogla na privatno zemljišče v bližini kraja Ravne, kjer naj bi po njihovih navedbah in izračunih pokrili več prebivalcev. Čeprav smo tudi z meritvami dokazali, da so razmere v naravi drugačne od njihovih računalniških simulacij in da ne moremo oddajati z zasebnega zemljišča sredi gozda, katere lastnik je nedosegljiv ruski državljan, so bili vsi naši argumenti zavrnjeni kot neutemeljeni. Še posebej boli dejstvo, da je nova lokacija določena tako, da se z nje ne more kakovostno pokriti niti Srednje vasi v Bohinju in s tem doma starostnikov, kjer bivajo ljudje, ki najbolj potrebujejo naš program. Ker na določeni nam lokaciji ne moremo oddajati, smo oddajali z nadomestne, vendar nam po ukazu pristojnega inšpektorja v izogib visoki kazni ne preostane drugega kot oddajnik ugasniti."

Še posebej boli dejstvo, da je nova lokacija določena tako, da se z nje ne more kakovostno pokriti niti Srednje vasi v Bohinju in s tem doma starostnikov, kjer bivajo ljudje, ki najbolj potrebujejo naš program.

Tako smo se dve leti nazaj veselili slišnosti Radia Ognjišče tudi v Bohinju.

Župan Sodja: To ni prav

Kako na izklop oddajnika odgovarja občina Bohinj? Spomnimo, da ste tudi prebivalci Bohinja s podpisi izrazili željo, da slišite naš radio. "Če smo – so takrat ljudje izglasovali to, naj tako tudi ostane. Že tako v Bohinj ne pride veliko teh programov, če pa izgubimo še tega, ki ga ljudje poslušajo – mislim, da to ni prav," je povedal župan Jože Sodja.

Župan Bohinja Jože Sodja
Župan Bohinja Jože Sodja © Rok Mihevc

Direktor doma starostnikov Cerkovnik: Nastala bo velika praznina

Posledice izklopa oddajnika bodo še posebej čutili varovanci doma starostnikov v Srednji vasi v Bohinju. Direktor Jože Cerkovnik opozarja, da bo nastala velika praznina. "Če pomislim samo na to, kako nekateri stanovalci že zjutraj prižgejo radio, ko ne morejo spati in začnejo moliti rožni venec, ko na radiu molite rožni venec, in potem ko spremljajo razne novice, pa glasbo, pa razne oddaje, pa včasih kdo pove kaj je poslušal, kaj ga je nagovorilo - vsega tega, potem zdaj ne bo. Težko bodo razumeli, zakaj ne morejo več poslušati radia." Upa, da se bo primer čim prej rešil. Odgovorne poziva, "da naj pomislijo na stare ljudi, ki so brez moči, ki nimajo nikogar ob sebi, ki jim neka beseda po radiu lahko prinese spodbudo, tolažbo. Naj se zamislijo, da tudi sami lahko pridejo enkrat v to obdobje, ko jim bo to lahko veliko pomenilo."

Naj pomislijo na stare ljudi, ki so brez moči, ki nimajo nikogar ob sebi, ki jim neka beseda po radiu lahko prinese spodbudo, tolažbo. Naj se zamislijo, da tudi sami lahko pridejo enkrat v to obdobje, ko jim bo to lahko veliko pomenilo.

Jože Cerkovnik
Jože Cerkovnik © Rok Mihevc

Prizadetost in ogorčenje so izrazili tudi poslušalci v Klepetalnici.

Radijski utrip
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...