Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Europol je letos zasegel 1150 ton nezakonitih in ponarejenih pesticidov in aretiral deset oseb. (foto: europol.europa.eu)
Europol je letos zasegel 1150 ton nezakonitih in ponarejenih pesticidov in aretiral deset oseb. | (foto: europol.europa.eu)

Deset aretacij in zaseženih 1150 ton nezakonitih pesticidov

Kmetijstvo | 26.10.2022, 06:11 Robert Božič

V letošnji akciji nadzora nad nezakonito prodajo in potvorbami fitofarmacevtskih sredstev je Europol zaznal povečanje trgovine z nedovoljenimi fitofarmacevtskimi sredstvi predvsem na jugu Evrope in na območju Črnega morja. Rezultati kažejo na precejšen porast deleža nezakonitih pesticidov, ki izvirajo iz Turčije, čeprav Kitajska kot država izvora še vedno ostaja na prvem mestu te problematične statistike.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki že več let sodeluje z Europolom na področju nadzora nad nezakonito prodajo in potvorbami fitofarmacevtskih sredstev pojasnjuje, da je letošnji nadzor potekal od 25. januarja do 25. aprila, pri tem pa so sodelovali pristojni organi iz 31. držav.

Europol letos zaznal precejšen porast »turških« pesticidov.

Čeprav se v zadnjem času povečuje število zasegov manjših pošiljk fitofarmacevtskih sredstev sumljivega izvora, pa so v okviru letošnjega nadzora na mejah zasegli celo proizvodno opremo in surovine, poslane v Evropo, in ob tem odkrili tudi nedovoljeno proizvodnjo v Bolgariji. Ob tem je bilo zaseženih 1150 ton nezakonitih in ponarejenih pesticidov in aretiranih deset oseb.

Europol v poročilu opozarja tudi na večje pojavljanje zlorab sistema vzporednega trgovanja, ki olajša postopke odobritve pesticidov, ki se prodajajo v EU. Fitofarmacevtsko sredstvo, ki je registrirano v eni državi članici, se namreč pod pogojem, da se zanj izda dovoljenje za vzporedno trgovanje, lahko uporablja tudi v drugi državi članici.

Nekateri storilci kaznivih dejanj zlorabljajo ta sistem tako, da nezakonito proizvedena fitofarmacevtska sredstva najprej vnesejo v državo članico in nato v postopku odobritve trdijo, da so že odobrena v drugi državi članici, s čimer se izognejo nadalnjim korakom odobritve.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vse uporabnike fitofarmacevtskih sredstev opozarja, da imajo potvorjeni izdelki nepreverjene surovine, ki imajo v večini primerov negativen vpliv na pridelek in predstavljajo tako tveganje za zdravje uporabnikov, kot tudi za okolje. Za lažje prepoznavanje sredstev sumljivega izvora so informacije zbrali in objavili v posebni zloženki.

Kmetijstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.