Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Ljubljana, DZ,Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arcon. (foto: Tamino Petelinsek/STA)
Ljubljana, DZ,Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arcon. | (foto: Tamino Petelinsek/STA)

K rojakom v Argentino tako škof kot minister

Slovenci po svetu | 26.09.2022, 18:44 Matjaž Merljak

Ohranjanje slovenskega jezika in kulture, gospodarsko sodelovanje, vračanje mladih. To so tematike, ki so zaznamovale srečanja ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona v prvih sto dneh na položaju. Urad, ki ga vodi, delovanje zamejcev in izseljencev podpira tudi finančno. Višina sredstev bo po rebalansu proračuna ostala nespremenjena. Minister je v pogovoru tudi napovedal prvi uradni obisk pri rojakih v izseljenstvu, in sicer na prvem vseslovenskem srečanju v Mendozi v Argentini v mesecu novembru.

Minister Arčon je imel v prvih sto dneh vodenja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu več srečanj z rojaki, s tistimi v sosednjih državah so potekala v živo, z ostalimi na daljavo. Tako se je pobliže seznanil z razmerami, v katerih živijo in delujejo. Rdeča nit vseh srečanj je bilo ohranjanje slovenskega jezika, slovenske kulture in identitete. "Izzivi so v različnih državah različni," je poudaril. Veliko so se pogovarjali tudi o kulturnem sodelovanju, o vključevanju Slovencev v projekt Evropska prestolnica kulture, ki bo leta 2025 v obeh Goricah, o vključevanju mladih v društva, vračanju mladih, o gospodarskem sodelovanju ...

Prvi uradni obisk pri rojakih v izseljenstvu bo v Argentini na prvem vseslovenskem srečanju v Mendozi v mesecu novembru.

Delovanje urada bo po ministrovih besedah sledilo potrebam, željam in ciljem posamezne zamejske ali izseljenske skupnosti: "Predvsem to, da jim prisluhnemo, da jim finančno pomagamo in da jim tudi organizacijsko, če je potrebno, organiziramo razna posvetovanja, srečanja, ne nazadnje tudi, da jih obiščemo. S tem izrazimo hvaležnost za tisto, kar počnejo. Zaznal sem veliko ponosa, zanosa, da so Slovenci, velikokrat celo več kot ga imamo mi, ki živimo v lastni državi."

Na moje vprašanje glede dolgo odprtega vprašanja zastopnika izseljencev in zamejcev v Državnem zboru, je odgovoril, da se s tem še ni ukvarjal in se mu zdi večji izziv, kako Slovencem zagotoviti stalno predstavništvo v parlamentih, kjer živijo: v Italiji, Avstriji ali na Hrvaškem. Prvo se mu zdi v prvi vrsti politično vprašanje. Zanj se mora politika poenotiti. In če se bo, bo urad lahko organizacijsko pomagal. Kot primer dobre prakse je omenil manjšino v Italiji, ki je na volitvah v senat enotno podprla Tatjano Rojc.

Zavedam se, da je tudi duhovna oskrba zelo pomembna za Slovence, bodisi v zamejstvu bodisi po svetu.

Dotaknila sva se tudi vračanja mladih, ki gredo v svet, bodisi na študij bodisi po delovne izkušnje. Minister je navdušen na društvom Vtis (V tujini izobraženi Slovenci), nad njihovo organizacijo, povezanostjo, izmenjavo izkušenj. Urad je tu lahko neke vrste informator, izziv vlade pa je, na kakšen način bo spodbudila mlade, da se bodo vračali (stanovanjska politika, gospodarsko okolje ...) Velik potencial vidi tudi v gospodarskem povezovanju, je pa skrb za to razdeljena tudi na ministrstvih za gospodarstvo in za zunanje zadeve.

Glede na to, da bo imel prvi uradni obisk v novembru pri rojakih v Argentini, tja pa bo v novembru odpotoval tudi škof Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za rojake po svetu, me je zanimalo, da bosta potovala skupaj. Minister je odgovoril, da sta se s škofom spoznala na prireditvi Dobrodošli doma v Novem mestu in se potem tudi že nekajkrat slišala po telefonu ter sta zadovoljna, da bosta obiskala Argentino. V prihodnjih dneh bo prišlo do prvega uradnega obiska škofa na uradu, kjer bo tema pogovora tudi obisk rojakov v Argentini. Ob tem je dejal: "Zavedam se, da je tudi duhovna oskrba zelo pomembna za Slovence, bodisi v zamejstvu bodisi po svetu. Želim videti, kjer kot urad lahko pri tem pomagamo."

Slovenci po svetu
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...

O avtorju