Marjan Bunič
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Škof Andrej Saje (foto: SŠK)
Škof Andrej Saje | (foto: SŠK)

Škof Saje: Zakonske zveze med možem in ženo si ni izmislilo krščanstvo

27.09.2022, 12:50 Marta Jerebič

Kdo smo? Starš 1, starš 2 ali mama in oče? Je najbolj primerno okolje za otroka družina z mamo in očetom, ali nam je vseeno, če otroka vzgajata dve istospolni osebi ali celo osebi, ki se identificirata z neskončnim številom družbenih spolov oziroma kakor se v določenem trenutku počutijo. Na pomen zakonske zveze med možem in ženo, družine in pravic otrok bo civilna iniciativa Za otroke gre ob 17. uri opozorila na shodu pred državnim zborom. Ta bo o spremembah družinskega zakonika odločal v petek. Proti spremembam so tudi verske skupnosti.

Katoliška, Evangeličanska, Srbska pravoslavna in Evangeljska binkoštna cerkev so skupaj z islamsko skupnostjo že po odločbi ustavnega sodišča izrazile zaskrbljenost ob spreminjanju temeljnih konceptov naše družbe, kot so družina, zakon, očetovstvo, materinstvo. Država ne sme na sistemski način spregledati temeljne pravice otrok do očeta in mame in jo prilagajati željam odraslih, poudarjajo predstavniki verskih skupnosti. 

Predsednik slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje, je v pogovoru za Radio Ognjišče poudaril, da si zakonske zveze med možem in ženo ni izmislilo krščanstvo, ampak so takšno skupnost kot dragoceno prepoznali že v starih kulturah, semitski, rimski, grški. "Tudi če so bila kakšna odstopanja ali istospolne zveze ali kaj podobnega ... splošno je bilo sprejeto, da je zakonska zveza med enim moškim in eno žensko nekaj dragocenega, zato se je tudi vsaka družbena ureditev zelo veliko ukvarjala s to družbeno ustanovo, ker je pomembna za družbo, ne samo za Cerkev ali pa za religijo, ampak za obstoj naroda, za kulturo, za razvoj jezika, za vzgojo otrok, za naše medsebojne odnose, kjer se naučimo osnovnih pomembnih reči za življenje, tako da je to nekaj, kar izhaja iz časov, ki nas zelo presegajo."

Celjski škof Maksimilijan Matjaž meni, da bi morali tudi pri verouku že od predšolske dobe naprej poudarjati antropološki pogled na človeka, "da se načrtno zavedamo, da vzgajamo pravzaprav najprej človeka, moškega in žensko in iz tega potem se rodi tudi vernik ..."

Škof Saje vse ljudi dobre volje spodbuja, da naredijo vse za zaščito družine kot vrednote. "Ne glejmo okrog, kdo bo namesto nas nekaj naredil, ne prelagajo odgovornosti na druge, vsak po svoji zmožnosti v svojem okolju lahko ozavešča, predvsem pa pove svojo izkušnjo, kaj mu pomeni družina, kaj pomeni, da se je lahko rodil v družini z očetom in mamo." Spremembe družinskega zakonika pomenijo razvrednotenje tega, kar mi vsi živimo, je še poudaril škof Saje.

Prisluhnite odgovorom škofa Andreja Sajeta in škofa Maksimilijana Matjaža v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve, ki jo je pripravila Marjana Debevec.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija
Papež Frančišek (photo: Simone Risoluti) Papež Frančišek (photo: Simone Risoluti)

S čim je papež razjezil ruske voditelje?

Papež Frančišek je včeraj znova povabil k vztrajni molitvi za mir v Ukrajini. Trpeči narod je še posebej zaupal Marijini materinski skrbi. Od začetka vojne v Ukrajini so papež in njegova ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...