Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
Škof Andrej Saje (foto: SŠK)
Škof Andrej Saje | (foto: SŠK)

Škof Saje: Zakonske zveze med možem in ženo si ni izmislilo krščanstvo

Slovenija | 27.09.2022, 12:50 Marta Jerebič

Kdo smo? Starš 1, starš 2 ali mama in oče? Je najbolj primerno okolje za otroka družina z mamo in očetom, ali nam je vseeno, če otroka vzgajata dve istospolni osebi ali celo osebi, ki se identificirata z neskončnim številom družbenih spolov oziroma kakor se v določenem trenutku počutijo. Na pomen zakonske zveze med možem in ženo, družine in pravic otrok bo civilna iniciativa Za otroke gre ob 17. uri opozorila na shodu pred državnim zborom. Ta bo o spremembah družinskega zakonika odločal v petek. Proti spremembam so tudi verske skupnosti.

Katoliška, Evangeličanska, Srbska pravoslavna in Evangeljska binkoštna cerkev so skupaj z islamsko skupnostjo že po odločbi ustavnega sodišča izrazile zaskrbljenost ob spreminjanju temeljnih konceptov naše družbe, kot so družina, zakon, očetovstvo, materinstvo. Država ne sme na sistemski način spregledati temeljne pravice otrok do očeta in mame in jo prilagajati željam odraslih, poudarjajo predstavniki verskih skupnosti. 

Predsednik slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje, je v pogovoru za Radio Ognjišče poudaril, da si zakonske zveze med možem in ženo ni izmislilo krščanstvo, ampak so takšno skupnost kot dragoceno prepoznali že v starih kulturah, semitski, rimski, grški. "Tudi če so bila kakšna odstopanja ali istospolne zveze ali kaj podobnega ... splošno je bilo sprejeto, da je zakonska zveza med enim moškim in eno žensko nekaj dragocenega, zato se je tudi vsaka družbena ureditev zelo veliko ukvarjala s to družbeno ustanovo, ker je pomembna za družbo, ne samo za Cerkev ali pa za religijo, ampak za obstoj naroda, za kulturo, za razvoj jezika, za vzgojo otrok, za naše medsebojne odnose, kjer se naučimo osnovnih pomembnih reči za življenje, tako da je to nekaj, kar izhaja iz časov, ki nas zelo presegajo."

Celjski škof Maksimilijan Matjaž meni, da bi morali tudi pri verouku že od predšolske dobe naprej poudarjati antropološki pogled na človeka, "da se načrtno zavedamo, da vzgajamo pravzaprav najprej človeka, moškega in žensko in iz tega potem se rodi tudi vernik ..."

Škof Saje vse ljudi dobre volje spodbuja, da naredijo vse za zaščito družine kot vrednote. "Ne glejmo okrog, kdo bo namesto nas nekaj naredil, ne prelagajo odgovornosti na druge, vsak po svoji zmožnosti v svojem okolju lahko ozavešča, predvsem pa pove svojo izkušnjo, kaj mu pomeni družina, kaj pomeni, da se je lahko rodil v družini z očetom in mamo." Spremembe družinskega zakonika pomenijo razvrednotenje tega, kar mi vsi živimo, je še poudaril škof Saje.

Prisluhnite odgovorom škofa Andreja Sajeta in škofa Maksimilijana Matjaža v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve, ki jo je pripravila Marjana Debevec.

Slovenija
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...