Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Krsta s truplom kraljice Elizabete II. v westminstrski opatiji. (foto: STA)
Krsta s truplom kraljice Elizabete II. v westminstrski opatiji. | (foto: STA)

V Londonu zadnje slovo od kraljice Elizabete II.

Novice | 19.09.2022, 13:57 Petra Stopar Marcel Krek

V Združenem kraljestvu se poslavljajo od priljubljene britanske kraljice Elizabete II., ki je po več kot sedmih desetletjih na prestolu umrla 8. septembra. Današnji dan, ki je tudi dela prost, je vrhunec dogajanja po kraljičini smrti pred 11 dnevi. Opoldanske pogrebne slovesnosti v Westminstrski opatiji se je udeležilo več kot sto tujih voditeljev, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor, poleg njih pa še številni drugi visoki predstavniki in člani kraljevih družin. Pogreb britanske monarhinje je prvi državniški po smrti premierja Winstona Churchilla leta 1965 in velja za največjo varnostno operacijo na Otoku doslej.

Današnje dogajanje se je začelo četrt pred dvanajsto, ko je sprevod s krsto iz parlamentarnega poslopja Westminster krenil proti 250 metrov oddaljeni Westminstrski opatiji, v kateri se je Elizabeta II. leta 1947 poročila, leta 1953 pa bila okronana. Kočijo s krsto je vleklo 142 pripadnikov britanske mornarice, za njo so hodili vsi najvišji člani kraljeve družine - štirje kraljičini otroci na čelu s kraljem Karlom III. ter njegovima sinovoma, princema Williamom in Harryjem. Pogrebne slovesnosti se je udeležilo več kot kot 2000 visokih gostov, med njimi predsedniki ZDA, Francije, Nemčije in Italije, premierji Irske, Avstralije, Kanade, Nove Zelandije in Bangladeša, predsednika Šrilanke in Indije, japonska cesar in cesarica ter evropski monarhi. V papeževem imenu se je pogreba udeležil vatikanski tajnik za odnose z državami nadškof Paul Richard Gallagher.

Bogoslužje je vodil dekan opatije David Hoyle, eno od beril je prebrala premierka Liz Truss. Canterburyjski nadškof Justin Welby je v pridigi spomnil na Elizabetine besede iz njenega prvega nagovora ob prevzemu prestola, in sicer, da bo vse njeno življenje posvečeno služenju narodu in Commonwealthu. Dejal je, da je redko kdo takšno obljubo držal tako dolgo. »Kraljica je svojo pot ob kronanju začela s tiho molitvijo pred oltarjem. Svojo zvestobo Bogu je izrekla, še preden je katerakoli druga oseba izrekla svojo zvestobo njej. Njeno služenje tolikim ljudem v tem narodu, Commonwealthu in svetu je temeljilo na njeni zvestobi Kristusu, Bogu,« je dejal Welby. Poudaril je tudi: »Ljudje ljubečega služenja so redki v vseh poklicih. Voditelji ljubečega služenja so še redkejši. V vseh primerih pa bodo tisti, ki služijo, ljubljeni in se jih bodo spominjali, tisti, ki se oklepajo oblasti in privilegijev, pa bodo pozabljeni.« Za njim je molila vrsta drugih cerkvenih voditeljev, med njimi vodja Rimokatoliške cerkve v Angliji in Walesu, kardinal Vincent Nichols: »Zahvaljujemo se za bogate vezi enotnosti in medsebojne podpore, ki jih je kraljica ohranjala«.

Ljudje ljubečega služenja so redki v vseh poklicih. Voditelji ljubečega služenja so še redkejši. V vseh primerih pa bodo tisti, ki služijo, ljubljeni in se jih bodo spominjali, tisti, ki se oklepajo oblasti in privilegijev, pa bodo pozabljeni.

Med obredom je zbor med drugim zapel hvalnico, ki temelji na psalmu 23, Gospod je moj pastir, in ki je bila že del poroke kraljice s Philipom Mountbattnom leta 1947. Psalm številka 42 je bil na novo uglasben prav za kraljičin pogreb, glasbo pa naj bi navdihnila njena neomajna krščanska vera. Tudi več drugih psalmov je bilo v preteklosti že del kraljevih porok in Elizabetinega kronanja.

Krsto s posmrtnimi ostanki kraljice poleg krone s skoraj 3000 dragocenimi kamni krasi venec, ki je bil sestavljen v skladu z željami njenega sina Karla III. Rože izvirajo iz vrtov Buckinghamske palače in gradu Windsor, pa tudi iz kraljevega podeželskega domovanja, med njimi pa sta med drugim rožmarin, simbol spominjanja, in mirta, simbol srečnega zakona.

Po uro trajajočem bogoslužju se je sprevod napotil proti londonskemu Hyde Parku, na tisoče ljudi ob poti se je kraljici še zadnjič poklonilo. Nato bodo krsto s pogrebnim vozilom odpeljali v nekaj več kot 50 kilometrov oddaljeni Windsor, do kapele svetega Jurija v Windsorskem gradu, kjer bo ob 17.00 po srednjeevropskem času bogoslužje s približno 800 udeleženci. Po 20. uri bodo v zasebnem krogu kraljičino krsto spustili v družinsko grobnico, poleg lani preminulega soproga, vojvode edinburškega.

Pogreb britanske kraljice je vrhunec dogajanja po njeni smrti pred 11 dnevi in glede na ocene velja tudi za največjo varnostno operacijo v Združenem kraljestvu doslej. Več tisoč policistov mora namreč poskrbeti za varnost ogromnih množic in dolgega seznama več sto članov tujih kraljevih družin, voditeljev in drugih dostojanstvenikov. Po besedah visokega predstavnika londonske policije Stuarta Cundyja se nič ne more primerjati z izjemno kompleksno nalogo, ki jo je opisal kot največjo policijsko operacijo v zgodovini policije v britanski prestolnici. Obseg presega varnostno operacijo, ki je spremljala tako konec tedna ob praznovanju kraljičinega platinastega jubileja junija letos in olimpijske igre v Londonu leta 2012, ko je bilo vsak dan na delu do 10.000 policistov. V luči udeležbe na stotine svetovnih voditeljev in pomembnih osebnosti gre tudi za največjo operacijo globalne varnosti za londonsko policijo doslej, še ocenjuje Cundy.

DEJSTVA

- 21. april 1926: rojstvo princese Elizabete.

- 20. november 1947: poroka princese Elizabete in grško-danskega princa Filipa.

- 14. november 1948: rojstvo prvega sina, princa Charlesa (danes kralja Karel III.).

- 6. februar 1952: smrt Jurija VI. in prevzem prestola Elizabete II.

- 2. junij 1953: kronanje Elizabete II za kraljico Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

- 21. december 2007: Elizabeta II. postane najstarejša britanska monarhinja (prehiti prababico, kraljico Viktorijo).

- 6. februar 2022 – 5. junij 2022: platinasti jubilej vladanja (70 let) kraljice Elizabete II.

-  8. september 2022: smrt na škotskem gradu Balmoral.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...