Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Kraljica Elizabeta II. je bila tudi skavtinja (foto: Girlguiding)
Kraljica Elizabeta II. je bila tudi skavtinja | (foto: Girlguiding)

Ste vedeli, da je bila kraljica Elizabeta II. tudi skavtinja?

Svet | 12.09.2022, 07:55 Rok Mihevc

8. septembra se je s tega sveta poslovila britanska kraljica Elizabeta II. O njeni predani veri smo na naši spletni strani že pisali, malokdo pa ve, da je bila britanska vladarica tudi skavtinja.

Zgled vsem skavtinjam in skavtom

Kot pišejo na Facebook strani Skavtinje in skavti, je kraljica svojo skavtsko obljubo dala pri enajstih letih leta 1937 in tako je bila vse do svoje smrti pokroviteljica britanskih skavtinj. Skupaj s sestro princeso Margaret se je udeleževala taborjenja in si prislužila značke v plavanju, prvi pomoči in jahanju. "S pogumom in sočutjem je mnoga desetletja svoje vladavine navdihovala generacije ljudi za požrtvovalno služenje drugim in grajenje miru. Spreminjanje sveta se začne s pogumom in postavljanjem trdnih temeljev. Hvala, za zgled vsem skavtinjam in skavtom!"

"Vsak dan je držala obljubo, da bo dala vse od sebe"

"Kraljičina izjemna predanost javnemu in prostovoljnemu služenju se je začela veliko pred njeno vladavino. Leta 1946 se je pridružila posadki Sea Ranger, na kateri je čistila palube in druge naloge," pa pišejo na spletni strani Girlguidinga. Leto po tem, ko je zasedla prestol, je postala pokroviteljica te organizacije. "Kraljica je vse življenje utelešala duh vodenja. Vsak dan je držala obljubo, da bo dala vse od sebe, živela v skladu s svojimi prepričanji in služila ljudem. Njena predanost in služenje kot najdlje vladajoče monarhinje sta navdihnili vsa dekleta in mlade ženske pri vodenju, da bi služili svojim skupnostim po Združenem kraljestvu in drugod, kar bodo naši člani še naprej podpirali v njeno čast," so zapisali v organizaciji Girlguiding. "Pridružujemo se narodu v žalovanju ob izgubi resnično navdihujoče vodnice, njenega veličanstva kraljice Elizabete II."

O kraljičini veri preberite tukaj.

Svet
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...