Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kraljica Elizabeta II. (foto: Pixabay)
Kraljica Elizabeta II. | (foto: Pixabay)

Bo britanska monarhija ohranjala tradicijo, ki ji je bila Elizabeta II. popolnoma predana?

Oddaje | 10.09.2022, 13:16 Helena Križnik

Naloga monarha je predstavljati državo, ki jo je dobil samo na posodo. Britanska kraljica Elizabeta II. je bila s svojo zgodbo tej ideji popolnoma predana, je za oddajo Spoznanje več, predsodek manj ugotavljal politični analitik in zgodovinar dr. Aleš Maver. Vprašal se je, ali bo njen naslednik Karel III. uspel ohraniti to zavest.

Ko je Elizabeta II. prevzela krono, se je povzpela na čelo svetovnega imperija, je spomnil dr. Maver. Že v prvi polovici njene vladavine se je močno skrčil, pričakovati je, da se bo zdaj še katera od nekdanjih britanskih kolonij odločila postati republika, kot je to lani storil otok Barbados. Elizabeta II. vloge v politiki praktično ni imela že od samega začetka, a po drugi strani je v hitro spreminjajočem se svetu predstavljala simbol stabilnosti.

Ni se prepustila modernim trendom za vsako ceno

»Predvsem na Zahodu nimamo več zgodovinske zavesti. Ne moremo se sprijazniti, da mora neka ustanova slediti določenim pravilom in sledenje vsaki modni muhi ni tisto, kar bi morali početi njeni voditelji,« je ob tem opozoril dr. Maver in dodal, da se Elizabeta II. ni prepustila modernim trendom za vsako ceno. »Mislim, da se njeno življenjsko poslanstvo zelo ujema s tistim, kar je rekel zaslužni papež Benedikt XVI., ko se je poslovil od papeževanja. Govoril je o tem, da ko opravlja petrinsko službo, ne more biti on sam, ampak mora biti Peter in s tem vpet v neko verigo prednikov in tudi naslednikov, ki ne morejo početi vsega, kar se jim zljubi, ampak tisto, za kar so potavljeni na položaj. Večstoletna tradicija je, da je monarh na svojem položaju po Božji milosti.«

Ali bo britanska monarhija ohranjala tradicijo? Za zdaj kaže, da ji bo sledila, je ugotavljal. Tudi zato, ker bo prestol zasedel kraljičin najstarejši sin. »Niso se pojavile ideje, da bi ga preskočili, ker bi mlajši monarh bolj všečen,« je še poudaril dr. Maver.

Oddaje, Spoznanje več
Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...