Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Kraljica Elizabeta II. (foto: cafemom.si)
Kraljica Elizabeta II. | (foto: cafemom.si)

Močna vera za kraljevo krono

Svet | 08.09.2022, 20:50 Rok Mihevc

Kraljica Elizabeta II. je bila močno verna, kar se je skozi njeno življenje kazalo tudi v njenih besedah in dejanjih. Bila je anglikanske vere.

Prošnja za molitve po kronanju

"Molite zame, da mi Bog da modrost in moč, da izpolnim slovesne obljube, ki jih dajem in da bom lahko zvesto služila njemu in vam vse dni svojega življenja." To je bila molitvena prošnja kraljice Elizabete II. v prvi božični oddaji po njenem kronanju leta 1952. V tradicionalnih nagovorih pred božičem se je pogosto nanašala na Jezusa Kristusa. Decembra leta 2000 je povedala: "Kristusovi nauki in moja osebna odgovornost pred Bogom zame predstavljajo okvir, v katerem poskušam živeti svoje življenje."

Molite zame, da mi Bog da modrost in moč, da izpolnim slovesne obljube, ki jih dajem in da bom lahko zvesto služila njemu in vam vse dni svojega življenja.

Veliko je govorila o "usmiljenemu Samarijanu"

Leta 2008 je dejala: "Upam, da vas bo, tako kot mene, tolažil zgled Jezusa iz Nazareta, ki mu je, pogosto v okoliščinah velike stiske, uspelo živeti odprto, nesebično in požrtvovalno življenje ... Jasno pove, da sta pristna človeška sreča in zadovoljstvo bolj v dajanju kot v prejemanju; bolj v služenju kot v tem, da bi bil postrežen." V štirih svojih božičnih nagovorih je govorila o prispodobi, ki jo je Jezus povedal o "usmiljenem Samarijanu". "Ni težko uporabiti te zgodbe v našem času in ugotoviti, da so naši sosedje naši prijatelji ali popolni tujci, ki potrebujejo pomoč."

Prizadevanje za mir tudi v lastni družini

Poleg tega, da je rada govorila o svoji veri in se je udeleževala cerkvenih obredov, se je kraljica vsako nedeljo udeleževala zasebnega bogoslužja in molila za svoje ljudstvo. Leta 1992 se je v govoru ob 40. obletnici njenega kronanja zahvalila vsem, ki so molili zanjo, in dejala, da so jo te molitve 'ohranjale skozi vsa ta leta'. Njena osebna vera jo je spodbujala tudi k prizadevanjem za mir in spravo v mednarodnem prostoru in v lastni družini. "Odpuščanje je v središču krščanske vere. Lahko ozdravi razpadle družine, lahko obnovi prijateljstva in lahko spravi razdeljene skupnosti. V odpuščanju začutimo moč Božje ljubezni."

O sporočilu ljubezni Jezusa Kristusa

Leta 2012 je svoj božični nagovor sklenila z molitvijo za svoje ljudstvo in povabilom k praktičnemu, služabniškemu odgovoru na sporočilo ljubezni Jezusa Kristusa: »To je čas v letu, ko se spominjamo, da je Bog poslal svojega edinega sina, »da služi, ne da bi mu stregli«. Povrnil je ljubezen in služenje v središče našega življenja v osebi Jezusa Kristusa. Na ta dan molim, da bi njegov zgled in nauk še naprej združevala ljudi, da bi dali najboljše od sebe v službi drugim.«

Vir: christianity.org.uk

 

Svet
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...