Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Stična mladih 2022 (foto: Klara Pučnik/Stična mladih FB)
Stična mladih 2022 | (foto: Klara Pučnik/Stična mladih FB)

Škof Bizjak: Dragi mladenič in draga mladenka: "Izberi vihar!"

Novice | 17.09.2022, 12:08 Manca Hribar Marta Jerebič

V Stični danes poteka tradicionalno, že 41. srečanje mladih. Letos poteka pod geslom »Izberi vihar« in to mladi v današnji deževni in mrzli soboti iz minute v minuto tudi živijo. Festivalsko dogajanje je bogato in raznoliko, zato na prizorišču kljub mrazu in dežju vlada toplo in veselo vzdušje.

Sveto mašo je daroval koprski škof Jurij Bizjak. V pridigi je mlade opogumil, da bi vedno znali stopiti iz udobja in izbirati viharje, ki jih prinaša življenje. "Če se hočeš naučiti plavati, moraš skočiti v morje, in če se hočeš naučiti jadrati, se moraš podati na morje: Zaman se učiš jadrati na kopnem in zaman se učiš plavati po suhem! Treba je skočiti v morje in treba je odriniti od kraja, da postaneš izkušen morjeplovec in vzdržljiv plavalec"

Sveta maša na Stični mladih 2022
Sveta maša na Stični mladih 2022 © Žan Seničar/Stična mladih FB

V Stični tudi predsednik Borut Pahor

Pred sveto mašo je mlade nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. To je bil že njegov šesti obisk Stične mladih. Dejal je, da se dobro spominja treme pred svojim prvim obiskom festivala ter presenečenja nad toplim sprejemom, ki ga je v Stični deležen vsakič znova. "To kar sem doživel takrat me je popolnoma prevzelo. Vi ste mi odprli vrati, jaz sem stopil skoznje in naletel na veliko toplino, odprtost, strpnost in sožitje. Bilo je vedno, ko sem bil tukaj, danes sem šestič, čudovito. Hvala vsem za to veliko, odprto srce."

Predsednik Pahor na Stični mladih
Predsednik Pahor na Stični mladih © Nebojša Tejić/STA

V skladu z letošnjim geslom srečanja 'Izberi vihar' jih je prosil, naj pogumno in brez strahu stopajo naprej v svet in prihodnost, ki se morda v tem trenutku ne zdi najlepša, ampak nikoli ne smejo izgubiti upanja v boljši svet. Predsednik je dejal, naj še naprej varujejo vrednote  solidarnosti, prijateljstva in medsebojnega spoštovanja, predvsem pa naj vedno in povsod skrbijo eden za drugega, za skupnost, saj samo skupaj lahko dosežemo vse, kar si zastavimo. Nagovor je predsednik zaključil z besedami:“Zapomnite si, na koncu vedno zmaga dobro, če ne zmaga dobro, pomeni, da še ni konec."

Tradicionalna prireditev Sticna mladih 2022, na kateri je udeležence nagovoril predsednik republike Borut Pahor.
Tradicionalna prireditev Sticna mladih 2022, na kateri je udeležence nagovoril predsednik republike Borut Pahor. © Nebojsa Tejic/STA

Pridiga škofa Jurija Bizjaka v celoti

'IZBERI VIHAR'

Dragi mladi po letih in mladi po srcu! Milost vam in mir. Geslo letošnje Stične je 'izberi vihar', zato je danes naša Stična podobna velikemu pristanišču in dolgemu pomolu, kamor smo priveslali in prijadrali vsak svojim čolničkom in vsak s svojo jadrnico, da obnovimo zaloge in se opremimo za nadaljnjo plovbo, da bomo od tu odrinili na globoko, na prostrano in širno morje, novim obrežjem in novim zalivom naproti, novim doživetjem in dogodivščinam naproti, kakor pravi pesem našega pevca Edvina Fliserja:

'Mi otroci morja poznamo pot med čermi in med otoki, /odplujmo v daljni, pisani svet s to ladjo želja. /Za vse luke sveta vemo le mi, vsak zaliv je naš prijatelj. /Na vsakem bregu čaka dekle nas otroke morja.' - 'Če tvoj obraz ni bil bel od soli, /če ne poznaš vetra z juga, /če te je strah neugnanih valov, /pogumno le z nami na krov.' - 'Veter se večkrat obrne čez noč, /zdi se podobno kot sreča. /Toda vsak dan ta naš brod brez nezgod /valove kroti vsepovsod.'

Saj vsi dobro vemo: Če se hočeš naučiti plavati, moraš skočiti v morje, in če se hočeš naučiti jadrati, se moraš podati na morje: Zaman se učiš jadrati na kopnem in zaman se učiš plavati po suhem! Treba je skočiti v morje in treba je odriniti od kraja, da postaneš izkušen morjeplovec in vzdržljiv plavalec. Kakor poje naš Prešeren: 'Ne straši moč viharja, ne grom valov mornarja, se smrti ne boji. Spomin v potopu mine, ljubezni bolečine vsak dan spet oživi' (Mornar).



'Zakaj Bog nam ni dal duha boječnosti, ampak moči in ljubezni in razumnosti!' (2 Tim 1,7). Brezdelnim je gospodar vinograda ob petih popoldne očital: 'Kaj stojite tukaj ves dan brez dela?' (Mt 20,6). Služabniku, ki je talent zakopal v zemljo, je Gospod zagrozil: 'Malopridni in leni služabnik!' (Mt 25,26). Angelu Cerkve v Laodiceji govori Gospod: 'Poznam tvoja dela, da nisi ne mrzel ne vroč. O da bi bil mrzel ali vroč! Tako pa, ker si mlačen in ne vroč ne mrzel, te hočem pljuniti iz svojih ust!' (Raz 3,15-16).

Dragi mladeniči in mladenke! Sodobni svet vas zasiplje s stoterimi ponudbami in tisočerimi vabili in vam pogosto ne dopušča možnosti, da bi prisluhnili sami sebi, da bi sami v svojem srcu dognali, zakaj ste prišli na svet, kaj je vaše resnično poslanstvo, kje boste najbolj podjetno uporabili svoje talente in najbolj uspešno razdelali in izklesali svojo osebnost in svoj značaj. Ne pozabite na pregovor: 'Mati narava ga je naredila in razbila kalup!' Takšnega kot je vsak izmed vas še nikoli ni bilo in ga nikoli več ne bo!

 



Prerok Izaija opisuje svoje poslanstvo in pravi: 'Gospod me je poklical ob rojstvu, mi dal ime že v materinem naročju. Napravil je moja usta kakor oster meč, zakril me je s senco svoje roke, me naredil za gladko puščico, me skril v svoj tulec' (Iz 49,1-2). In preroku Jeremiju govori Gospod: 'Preden sem te upodobil v materinem telesu, sem te poznal, preden si prišel iz materinega krila sem te posvetil, te postavil za preroka narodom' (Jer 1,5). Vsak od nas je v Gospodovih očeh nekaj posebnega in dragocen.

Ne pozabite pogosto zazreti se vase, v svoj svet in v svoje svetove, v vesoljstvo, ki ga nosite v sebi! Piše Ivan Cankar, koliko ljudi odide s tega sveta, ne da bi vedeli, kdo so bili in zakaj so prišli na svet! Veliki sveti Avguštin piše: 'In ljudje hodijo premišljevat vrhove gora, valovanje širnega morja, široke tokove veletokov, brezmejnost oceanov, kroženje zvezd – in hodijo mimo sebe brez občudovanja!' 'Ti skrivnostni moj cvet, ti roža mogota,' poje naš Župančič, 'o jaz sem bogat – pomagaj, pomagaj mi dvigniti moje duše zaklad!'

In zato, dragi mladenič in draga mladenka: 'Izberi vihar!' Kakor poje naš Župančič: 'Predaj se vetrom – naj gre, kamor hoče! Naj srce se navriska iz izjoče! Vendar mornar, ko je najvišji dan, izmeri daljo in nebeško stran!'

Izberite vihar, kakor so vihar izbrali prerok Jona in ostali mornarji, ki so Jona morali vreči v razburkano morje, da se je umirilo, Gospod pa je poslal veliko ribo, ki je Jona pogoltnila in ga čez tri dni izbruhnila na kopno: Tako je Gospod rešil Jona in mornarje (Jon 1-2).

Izberite vihar, kakor je vihar izbral apostol Peter in ostali učenci. ki so na poti čez jezero zaradi silnega viharja morali zbuditi Gospoda, ki je na krmi spal, on pa je zagrozil vetrovom in morju in nastala je velika tišina. In vsi so bili rešeni (Mt 8,23-27).

Izberite vihar, kakor je vihar izbral apostol Pavel in ostali potniki, ki jih je vihar odpihnil s Krete in jih celih štirinajst dni gnal do nekega otoka, ki so ga slučajno zadeli, se vsi srečno rešili na kopno in ugotovili, da so pristali na Malti (Apd 27).

Izberite vihar, kakor so izbrali vihar apostoli na binkoštni dan, ko je Sveti Duh prišel nadnje kot silovit vihar z neba in napolnil vso hišo, kjer so sedeli (Apd 2,1-2). In ni napolnil samo hišo, kjer so sedeli, ampak je napolnil tudi njihova srca in njihove duše in jih od tam pognal po vsej prestolnici Jeruzalem in po vsej Judeji in do konca sveta (Apd 1,8).

Kdor izbere ladjo, izbere tudi morje in izbere tudi vihar. Med najlepše in najbolj znane prispodobe za Cerkev pa spada tudi ladja. Pseudo-Ambrozij piše o Cerkvi: 'Pod podobo ladje lahko ustrezno razumemo Cerkev, ki plove po morju časa, suvana od pogostih viharjev, silnih sunkov vetra preizkušenj. Bučni valovi zemeljskih oblasti grozijo, da bi jo vrgle na kamnite čeri. Naj jo valovi in ujme še tako trdo jemljejo s seboj, ne more nikoli utrpeti brodoloma, kajti na njen jambor, na križ, je povzdignjen Kristus, na krovu ladje kraljuje Oče, krmilo usmerja Sveti Duh. Dvanajst veslačev, dvanajst apostolov in enako število prerokov, jo skozi morske ožine pelje proti pristanu' (De Salomone, 10).

Kdor torej izbere Cerkev, izbere ladjo in izbere viharje, skozi katere potuje Cerkev proti večnemu pristanu. Izbere pa seveda tudi pot življenja, ki je polna izzivov in doživetij, polna upov in pričakovanj, polna priložnosti in presenečenj, polna pustolovščin in dogodivščin. Kakor priporoča modri Salomon: 'Veseli se, mladenič, v svoji mladosti, in tvoje srce naj bo vedro v tvojih mladih dneh! Hodi po potih svojega srca in po želji svojih oči! Vedi pa, da te za vse to Bog privede pred sodbo!' (Prd 11,9). In kakor dodaja modri Sirah: 'Ne vdajaj se žalosti in ne muči se s svojim razglabljanjem! Veselje srca je človekovo življenje, njegova veselost mu daljša življenje. Uteši svojo dušo in umiri svoje srce in odženi otožnost daleč od sebe! Zakaj otožnost je že mnoge ubila, od nje ni nikakršne koristi!' (Sir 30,21-23).

Zato vas, dragi mladi, ob koncu ponovno povabim s pesmijo kot na začetku: 'Mi otroci morja poznamo pot med čermi in med otoki, /odplujmo v daljni, pisani svet s to ladjo želja …!' In vam v vseh vaših viharjih voščim z besedami psalmista, ki opeva, kako Gospod rešuje mornarje iz razburkanega morja: 'Vihar je ugnal v mirovanje, njegovi valovi so utihnili. Veselili so se, da so se umirili, vodil jih je v zaželeno pristanišče' (Ps 107,29-30).

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...