Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Antonio Guterres (foto: U.S. Mission Photo by Eric Bridiers, Public domain, via Wikimedia Commons)
Antonio Guterres | (foto: U.S. Mission Photo by Eric Bridiers, Public domain, via Wikimedia Commons)

Guterres: »Ladja polna žita in upanja!«

Kmetijstvo | 02.08.2022, 10:36 Robert Božič Marcel Krek

S 26.527 tonami koruze naložena ladja Razoni, ki je včeraj izplula iz ukrajinskega pristanišča Odesa, je upočasnila plovbo. Razlog za to ni znan. V Istanbulu jo tako pričakujejo konec dneva ali jutri zgodaj zjutraj, tam pa bo podvržena kontroli posebne enote Skupnega koordinacijskega centra, ki je bil pod okriljem Združenih narodov ustanovljen v Istanbulu in ga pod vodstvom Turčije sestavljajo predstavniki Ukrajine in Ruske federacije.

Prvotno je bilo načrtovano, da bo najkasneje v zgodnjih jutranjih urah 4. avgusta ladja dosegla Tripoli. Nekateri viri poročajo, da naj bi bili razlogi za upočasnjeno plovbo vremenski, je pa ladja že ponoči začasno ugasnila avtomatični identifikacijski sistem, zaradi česar njene poti več ur ni bilo mogoče spremljati. Prek spletne strani MarineTraffic je bil nato nekaj po deseti dopoldne ponovno dosegljiv podatek o lokaciji, zdaj pa je spet nedosegljiv. Na turškem obrambnem ministrstvu so medijem naročili, naj se ne približujejo ladji, poročanje AFP povzema STA.

Črnomorska pobuda za žito

Gre za prvo pošiljko žita, ki so ga iz Ukrajine, od začetka ruske invazije na to državo, v svet poslali prek črnomorske poti in se odvija v skladu z dogovorom, ki sta ga pred dobrim tednom dni, ob posredovanju Združenih narodov in Turčije, posamezno podpisala Moskva in Kijev. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres upa, da bo to prva od mnogih komercialnih ladij, ki bodo plule v skladu z dogovorom, ki sta ga pred dobrim tednom dni ob posredovanju ZN in Turčije sklenili Rusija in Ukrajina in da bo to pripomoglo k stabilnosti in pomoči za globalno prehransko oskrbo, "še posebej v najbolj občutljivem humanitarnem kontekstu".

"Ljudje ki so na robu lakote potrebujejo, da ti sporazumi delujejo, da bodo lahko preživeli . Države, ki so na robu bankrota, potrebujejo te sporazume, da delujejo, da ohranijo svoja gospodarstva pri življenju," je včeraj še dejal Guterres in napovedal, da se bodo še naprej trudili, "da bi prinesli olajšanje ljudem v Ukrajini in tistim, ki trpijo zaradi posledic konflikta po vsem svetu."

Spet je tudi pozval, da se mora vojna končati in čim prej priti do miru v skladu z Ustanovno listino Združenih narodov in mednarodnim pravom.

Posebna ladja pod zastavo ZN?

Združeni narodi so še napovedali, da v okviru Svetovnega programa za hrano načrtujejo začetni nakup in dobavo 30.000 ton pšenice iz Ukrajine. Podrobnosti teh prizadevanj naj bi bile znane že v prihodnjih dneh.

Delež posameznih poljščin iz Ukranije in Rusije na globalnem trgu.
Delež posameznih poljščin iz Ukranije in Rusije na globalnem trgu. © UNCTAD / ZN

Po podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo, letno iz Ukrajine in Rusije izvira skoraj tretjina svetovnega trgovanja s pšenico. Ti dve državi v Afriko, na Bližnji vzhod in v azijske države pošljeta več kot 45 milijonov ton letno.

»Pobuda za žito« predvideva izvoz žita iz treh ukrajinskih pristanišč: Odese, Černomorska in Južnega. Inšpekcijske ekipe spremljajo nakladanje žita v pristaniščih, ukrajinske pilotske ladje pa nato ladje vodijo iz pristanišč do mednarodnih voda. Njihova pot nato poteka po dogovorjenem koridorju skozi Bosporsko ožino mimo Istanbula do naslovnih pristanišč.

Ladja Razoni bo plula skozi Bosporsko ožino do Tripolija. Promet skozi Bosporsko ožino je kljub vojni v Ukrajini zelo gost, jasno je videti tudi živahen promet tankerjev in drugih ladij iz in v Ruska pristanišča.
Ladja Razoni bo plula skozi Bosporsko ožino do Tripolija. Promet skozi Bosporsko ožino je kljub vojni v Ukrajini zelo gost, jasno je videti tudi živahen promet tankerjev in drugih ladij iz in v Ruska pristanišča. © ARO - Zajem zaslona

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.