Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Rok Čakš (foto: Rok Mihevc)
Rok Čakš | (foto: Rok Mihevc)

Čakš: 91-odstotkov novinarjev, ki zapustijo osrednje medije pristane v levih strankah

Slovenija | 12.08.2022, 11:59 Marcel Krek

V času vlade premierja Roberta Goloba smo videli že ničkoliko prestopov novinarjev iz medijskih hiš v politiko. V zadnjih dneh sta se tako za pot v (Golobovo) politiko odločila tudi nekdanja vidna novinarja portala Necenzurirano Vesna Vuković, ki bo prevzela službo za stike z javnostjo pri Gibanju Svoboda in Tomaž Modic, ki je postal strokovni sodelavec parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja volilne kampanje strank pred letošnjimi državnozborskimi volitvami.

Vukovićeva in Modic nista edina novinarja, ki sta novinarstvo zamenjala za (levo) politiko. Tako sta po aprilskih državnozborskih volitvah vidni poslanki Golobovega Gibanja Svoboda postali nekdanja novinarka POP TV Tamara Vonta in Televizije Slovenija Mojca Šetinc Pašek, znana predvsem iz sojenja Janezu Janši v zadevi "Prestitutke".

Prisluhnite celotnemu pogovoru z Rokom Čakšom

Prav na ta vzorec prestopanj iz medijev v Golobove vrste opozarja tudi urednik portala Domovina.je in politični komentator Rok Čakš. Po njegovih besedah pri tem ne gre za nič novega, vendar pa je s to vlado to postalo trend. »V prejšnjih letih smo namreč že videli tovrstne vidne prestope, vendar nikoli v takšnem obsegu in tako hitro (v nekaj tednih), kot pod Golobovo vlado,« je jasen Čakš, ki meni, da za tem stoji načrt nove vlade, da ima: »povezave v medijskem svetu in njihovem poročanju, predvsem pred težkimi časi, ki se nam bližajo.« Da to niso zgolj Čakševa ugibanja, gre razbrati tudi iz nedavne Golobove izjave, ki je pred dnevi izjavil, da »bo še marsikdo od novinarjev v tem mandatu prevzel še marsikatero odgovorno mesto.«

Prestopi veliko povejo o slovenskem medijskem prostoru

Čakš opozarja, da so na portalu Domovina.je zaznali, da kar 91-odstotkov novinarjev, ki zapustijo medije in stopijo v politiko, privabi leva politična opcija. »To veliko pove o slovenski medijski krajini, ki je izjemno neuravnotežena. Novinarjev z levimi političnimi stališči je več, zato jih več tudi prestopa (v leve politične stranke),« je prepričan Čakš. Po njegovem mnenju pa to ni edini razlog za tovrstne prestope. Delno jih pripisuje tudi pritiskom na novinarje, ki jih izvajajo »gospodarji« medijskih hiš, ki preko medijev zastopajo svoje interese, veliko novinarjem pa: »zaradi lastne integritete za to ni vseeno«. Čakš ob tem spomni še na tretji vidik za prestope: na sam status novinarskega poklica, ki ga vidi tudi kot vsaj nekoliko degradiranega: »Plače so morda nižje kot na nekaterih politično bolj izpostavljenih mestih.«

Za tistega, ki zapusti novinarstvo in se poda v politiko, vrnitve v verodostojno in resno novinarstvo ni.

Do vseh teh prestopov iz medijev v politiko je bila precej kritična tudi predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek. Na družbena omrežja Twitter in Facebook je zapisala: »Izbira poklicne poti oziroma prehod novinarjev v druge službe ... je osebna odločitev posameznika. Pogosto pa žal, četudi le navidezno, spodkopava verodostojnost novinarstva,« v nadaljevanju pa dodala, da so tovrstne karierne odločitve manj sporne od morebitnih vrnitev nazaj v novinarstvo.

Čakš se z Lesjak Tušakovo načelno strinja, a dodaja da ima ta pripis tudi nekoliko upravičevalno vlogo. Prestope iz medijev v politiko kot izjemno problematične namreč vidi tudi v luči preteklega dela novinarjev, ki s tem težko zagovarjajo svojo nepristranskost. »Mislim, da za tistega, ki zapusti novinarstvo in se poda v politiko, vrnitve v verodostojno in resno novinarstvo ni,« sklene Čakš.

Slovenija, Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.