Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Novomašniki 2022 (foto: Rok Mihevc)
Novomašniki 2022 | (foto: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

Naš gost | 26.06.2022, 18:20 Matjaž Merljak

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali Gospodov klic, kako se veselijo dela na župniji in kaj so izbrali za novomašno geslo …?

Janez Pavel Šuštar
Janez Pavel Šuštar © Rok Mihevc

Janez Pavel Šuštar prihaja iz župnije Homec pri Kamniku, točneje iz Preserij pri Radomljah. Ima še šest starejših in eno mlajšo sestro. Družinsko sožitje in molitveno vzdušje sta oblikovali tudi njegovo otroštvo in mladost. Vključil se je tudi v župnijsko življenje pri ministrantih in v pevskem zboru. Že od malih nog je vedel, da bo duhovnik, končna odločitev pa je prišla v srednji šoli na duhovnih vajah. Zelo ga je nagovorilo, ko je bil v puščavi ves dan sam z božjo besedo. Duhovni poklic ima tudi njegova sestra, je redovnica v skupnosti Frančiškank Marijinih misijonark. Njegov stric je škof Franc Šuštar in z njim je bil velikokrat na obisku v župnijah. Pomembno vlogo sta imela tudi domača župnika Anton Dobrovoljc in pokojni Lojze Hostnik. Slednji mu je sploh za zgled, saj je vsakega človeka sprejel, se z njim pogovarjal ... "Biti duhovnik mi pomeni prinašati Jezusa med ljudi, ki niso najbolj vajeni njegove navzočnosti."

Navdihuje ga tudi papež sveti Janez Pavel II., po katerem tudi nosi ime. Še posebej ga je spoznaval v zadnjih letih semenišča in tudi njegov magisterij je bil povezan s tem svetniškim papežem, njegovo teologijo, odnosom do cerkvenih občestev in pogledom na svet ...

Ne boj se samo veruj! (Mr 5,36)

Meni, da Bog vodi človeško zgodovino. Lahko se še tako trudimo za naše življenje, da bo dobro, da bo lepo teklo, ampak brez vere nas čaka strah, ker ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti. Z vero pa že vemo, da nas bo Bog vodil skozi preizkušnje skozi težave in bo tudi vse laže. Novo mašo bo imel 10. julija ob 10.00.

Tadej Pagon
Tadej Pagon © Rok Mihevc

Tadej Pagon prihaja iz župnije Tržič - Bistrica, kjer je odraščal s starejšo sestro, starši in starimi starši. Vesel je za zgled vere in upanja v dobrega in usmiljenega Boga. V župniji je skrbel za okolico, bil je animator in pomagal župniku pri pogrebih. "Gospodov klic je pravzaprav bil v meni, navzoč vse življenje in se je skozi po malem oglašal, vendar nisem tega prepoznal." Po srednji šoli je na fakulteti študiral živilstvo. V tem je užival, a se ni čutil izpolnjenega. O tem je večkrat premišljeval med peš hojo na Brezje, ki so približno dve uri stran. Posebej milosten čas je bil, ko je bil v Krakovu. Tudi tam je svoj dvom prinašal pred Gospoda. Tam je bilo tudi več možnosti za pogovore in druženje.

"Pomembno se mi zdi ohraniti ob vseh možnostih, ki jih pastorala ponuja, zavedanje, da imamo pred seboj človeka. Dostikrat pozabljamo na čisto človeške potrebe kot je prijazna beseda, nasmeh ... in da vsak po svojih najboljših močeh dela za oznanjevanje in širjenje nebeškega kraljestva tukaj na zemlji."

Življenje je več kot jed. (Lk 12,23)

Sam je iskal svoje poslanstvo v življenju v živilstvu, zdaj pa boo ljudem namesto hrane za zemeljsko življenje prinašal hrano za nebeško življenje. Hrana je pomembna, a naj se pri tem ne ustavimo. Treba je iti dlje, iskati izvire za nebeško življenje. Nova maša bo 3. julija ob 10.00.

PRISLUHNITE PRENOSU MAŠNIŠKEGA POSVEČENJA, KI BOMO NA PRAZNIK SVETIH PETRA IN PAVLA, 29. JUNIJA 2022, OB 9.00 V LJUBLJANSKI STOLNICI. POSVEČENI BODO: ROK GREGORČIČ, TADEJ PAGON IN JANEZ PAVEL ŠUŠTAR. JANEZ MEGLEN BO V NOVOMEŠKI STOLNICI POSVEČEN V TOREK, 28. 6. 2022, OB 18.00.

Janez Meglen
Janez Meglen © Rok Mihevc

Janez Meglen prihaja iz župnije Krka, ki so sodi v škofijo Novo mesto. Z bratom in sestro je odraščal na kmetiji na hribih na reko. To je zaznamovalo njegovo življenje in tudi Gospodov klic se je oglasil že v rani mladosti, a ga ni najbolje prepoznal. Po osnovni šoli v Stični je obiskoval Škofijsko klasično gimnazijo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani. Odločil se je za študij na gradbeni fakulteti in imel drugačne načrte za življenje, a je Gospod vztrajal in ga poslal 'gradit' cerkev z veliko začetnico. Na poti razločevanja so ga spremljali domači župnik in zavodski kaplani. "Vsi so bili zgled krepostnega in lepega duhovništva tako, da sem tudi jaz prepoznal, da je duhovništvo resnično najlepši poklic, ki ga lahko opravljamo na tem svetu."

Biti duhovnik mu pomeni biti sredi med ljudmi in med Bogom, vez do duhovnega sveta. "Že od nekdaj me je pritegnila liturgija, se pravi bogoslužje, ki ga opravljamo v cerkvi, pa naj bo tako ali drugačno. Mislim, da je duhovnik tista ključna oseba, ki podeljuje zakramente in uresničuje svoj namen poklicanosti, ko služi ljudstvu. Ko mu prinaša Boga."

Kakor jelen hrepeni po potokih voda, tako moja duša hrepeni po tebi, o Bog. (Ps 42,2)

"Doma smo imeli nekoč divjad oziroma jelenjad v obori in mi je bila ta žival že od nekdaj zelo markantna in zelo lepa. Psalmist pa je v naravi našel primerjavo za hrepenenje po Bogu, ki je pač nekaj notranjega, kar se ne vidi." Nova maša bo 3. julija ob 14.00.

NOVOMAŠNIKOM PRISLUHNITE TUDI V "SOBOTNEM DUHOVNEM VEČERU" 2., 9., 16. IN 23. JULIJA 2022, SAJ BODO PRIPRAVILI DUHOVNE MISLI. ODDAJA POTEKA MED 20. IN 22. URO.

Rok Gregorčič
Rok Gregorčič © Rok Mihevc

Rok Gregorčič prihaja iz župnije Ljubljana - Šiška. Ima še enega brata. Z družino so hodili k sveti maši in gojili neko splošno odprtost do svetih stvari. Obiskoval je osnovnošolski verouk. Skozi čas sta ga Bog in vera vedno bolj privlačila. "Na nek način, ki ga ne morem prav dobro pojasniti, ampak zadeve so naposled pripeljale do tega, da sem pred birmo začel redno hoditi k sveti maši vsako nedeljo, kasneje tudi še bolj redno in potem v srednješolskih letih se že bolj redno vključeval tudi v župnijo in naposled prek stika z duhovnikom, prek molitve tudi že čutil neke indice, da gre lahko za božji klic." Po srednji šoli se je vpisal na teološko fakulteto. Domači so to sprejeli z neko odprtostjo, niso mu nasprotovali.

Med študijem je postopoma vedno bolj čutil privlačnost do filozofije. Tako je v magistrskem delu obravnaval filozofa Kierkegaarda in njegov odnos med vero in med razumom. S študijem bo nadaljeval tudi po posvečenju na doktorskem programu teologija. Kljub temu bo opravljal duhovniško službo na župniji, kamor bo dodeljen. Pomembno se mu zdi, da so župljani in tudi tisti, ki morda ne hodijo v cerkev, veseli, da je duhovnik med njimi. To se mu zdi dobra začetna točka za oznanilo, za pričevanje, za oznanjanje Jezusa Kristusa, križanega, umrlega in vstalega.

Brezno kliče breznu, glasu tvojih slapov. (Ps 42,8)

"Avtor teh vrstic je očitno v tistem trenutku imel poseben pogled na Boga. Nagovarja ga z breznom. Bodisi da je Bog kot nekaj, kar je nedostopnega bodisi, da je nekdo, ki je skrit in se njegova rešitev ne prikaže takoj, hkrati pa tudi človeka samega doživlja kot brezno. Nagovarjam me to, da ni potrebno, da rešitev vidim takoj, v tem trenutku, potrebno je, da verujem v Boga ..." Nova maša bo 3. julija ob 10.00.

Naš gost
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

O avtorju