Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Tanja Oblak v družbi s. Mete Potočnik (foto: Rok Mihevc)
Tanja Oblak v družbi s. Mete Potočnik | (foto: Rok Mihevc)

Tanja Oblak: Tudi gluhoslepi in slepi lahko kleklajo

Oddaje | 26.06.2022, 12:37 s. Meta Potočnik

Učiteljica klekljanja Tanja Oblak se je pred leti, ob romanju v Lurd v družbi slepe prijateljice, začela spoznavati s svetom ljudi, ki ne vidijo in takoj začela iskati načine , kako bi jim pomagala pri učenju klekljanja. In nastali so prvi izdelki.

Projekt "Brajica v čipkah" je bil prvič predstavljen na spletnem dogodku "Izobraževalni dnevi Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije" novembra 2020. V ta namen so naredili kratek filmček, v katerem je prikazanih vseh 25 črk brajlove pisave. Projekt je bil kasneje razstavljen v Slovenskem šolskem muzeju, nato v Slovenskem etnografskem muzeju in na Fakulteti za dizajn.

Brajica v čipkah
Brajica v čipkah © Leon Oblak

Ta projekt je Tanja Oblak predstavila tudi na letošnjem ljubljanskem čipkarskem festivalu v Križankah.

Klekljanje je umetnost slovenske kulturne dediščine

Četudi se zdi, da se naši prsti dotikajo le še ekranov, pa učiteljica klekljanja Tanja Oblak pove, da ni čisto tako. V preteklih letih je namreč izvedla številne tečaje in delavnice klekljanja, ustvarila pa je tudi odmevne projekte kot je npr. Slovenska zastava iz čipk. V Sloveniji je čipka vpisana v register kulturne dediščine državnega pomena.

Ob 25. obletnici osamosvojitve je klekljano slovensko zastavo sklekljalo 25 čipkaric iz 25 slovenskih krajev in jo podarilo predsedniku Pahorju.
Ob 25. obletnici osamosvojitve je klekljano slovensko zastavo sklekljalo 25 čipkaric iz 25 slovenskih krajev in jo podarilo predsedniku Pahorju. © Leon Oblak

Klekljanje ima pozitiven vpliv na duševno zdravje

Klekljanje in čipke, ponekod jim pravijo špice, ima v naših krajih dolgo tradicijo. Včasih so si ljudje s tem ustvarjanjem prislužili dodaten denar. Danes klekljanje pomeni predvsem učenje ročnega dela, druženje in veselje nad lepim izdelkom. Vse to pomaga krepiti duševno zdravje, je še prepričana učiteljica klekljanja Tanja Oblak.

Oddaje
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...