Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Tanja Oblak v družbi s. Mete Potočnik (foto: Rok Mihevc)
Tanja Oblak v družbi s. Mete Potočnik | (foto: Rok Mihevc)

Tanja Oblak: Tudi gluhoslepi in slepi lahko kleklajo

26.06.2022, 12:37 s. Meta Potočnik

Učiteljica klekljanja Tanja Oblak se je pred leti, ob romanju v Lurd v družbi slepe prijateljice, začela spoznavati s svetom ljudi, ki ne vidijo in takoj začela iskati načine , kako bi jim pomagala pri učenju klekljanja. In nastali so prvi izdelki.

Projekt "Brajica v čipkah" je bil prvič predstavljen na spletnem dogodku "Izobraževalni dnevi Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije" novembra 2020. V ta namen so naredili kratek filmček, v katerem je prikazanih vseh 25 črk brajlove pisave. Projekt je bil kasneje razstavljen v Slovenskem šolskem muzeju, nato v Slovenskem etnografskem muzeju in na Fakulteti za dizajn.

Brajica v čipkah
Brajica v čipkah © Leon Oblak

Ta projekt je Tanja Oblak predstavila tudi na letošnjem ljubljanskem čipkarskem festivalu v Križankah.

Klekljanje je umetnost slovenske kulturne dediščine

Četudi se zdi, da se naši prsti dotikajo le še ekranov, pa učiteljica klekljanja Tanja Oblak pove, da ni čisto tako. V preteklih letih je namreč izvedla številne tečaje in delavnice klekljanja, ustvarila pa je tudi odmevne projekte kot je npr. Slovenska zastava iz čipk. V Sloveniji je čipka vpisana v register kulturne dediščine državnega pomena.

Ob 25. obletnici osamosvojitve je klekljano slovensko zastavo sklekljalo 25 čipkaric iz 25 slovenskih krajev in jo podarilo predsedniku Pahorju.
Ob 25. obletnici osamosvojitve je klekljano slovensko zastavo sklekljalo 25 čipkaric iz 25 slovenskih krajev in jo podarilo predsedniku Pahorju. © Leon Oblak

Klekljanje ima pozitiven vpliv na duševno zdravje

Klekljanje in čipke, ponekod jim pravijo špice, ima v naših krajih dolgo tradicijo. Včasih so si ljudje s tem ustvarjanjem prislužili dodaten denar. Danes klekljanje pomeni predvsem učenje ročnega dela, druženje in veselje nad lepim izdelkom. Vse to pomaga krepiti duševno zdravje, je še prepričana učiteljica klekljanja Tanja Oblak.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...