Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Tanja Oblak v družbi s. Mete Potočnik (foto: Rok Mihevc)
Tanja Oblak v družbi s. Mete Potočnik | (foto: Rok Mihevc)

Tanja Oblak: Tudi gluhoslepi in slepi lahko kleklajo

Oddaje | 26.06.2022, 12:37 s. Meta Potočnik

Učiteljica klekljanja Tanja Oblak se je pred leti, ob romanju v Lurd v družbi slepe prijateljice, začela spoznavati s svetom ljudi, ki ne vidijo in takoj začela iskati načine , kako bi jim pomagala pri učenju klekljanja. In nastali so prvi izdelki.

Projekt "Brajica v čipkah" je bil prvič predstavljen na spletnem dogodku "Izobraževalni dnevi Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije" novembra 2020. V ta namen so naredili kratek filmček, v katerem je prikazanih vseh 25 črk brajlove pisave. Projekt je bil kasneje razstavljen v Slovenskem šolskem muzeju, nato v Slovenskem etnografskem muzeju in na Fakulteti za dizajn.

Brajica v čipkah
Brajica v čipkah © Leon Oblak

Ta projekt je Tanja Oblak predstavila tudi na letošnjem ljubljanskem čipkarskem festivalu v Križankah.

Klekljanje je umetnost slovenske kulturne dediščine

Četudi se zdi, da se naši prsti dotikajo le še ekranov, pa učiteljica klekljanja Tanja Oblak pove, da ni čisto tako. V preteklih letih je namreč izvedla številne tečaje in delavnice klekljanja, ustvarila pa je tudi odmevne projekte kot je npr. Slovenska zastava iz čipk. V Sloveniji je čipka vpisana v register kulturne dediščine državnega pomena.

Ob 25. obletnici osamosvojitve je klekljano slovensko zastavo sklekljalo 25 čipkaric iz 25 slovenskih krajev in jo podarilo predsedniku Pahorju.
Ob 25. obletnici osamosvojitve je klekljano slovensko zastavo sklekljalo 25 čipkaric iz 25 slovenskih krajev in jo podarilo predsedniku Pahorju. © Leon Oblak

Klekljanje ima pozitiven vpliv na duševno zdravje

Klekljanje in čipke, ponekod jim pravijo špice, ima v naših krajih dolgo tradicijo. Včasih so si ljudje s tem ustvarjanjem prislužili dodaten denar. Danes klekljanje pomeni predvsem učenje ročnega dela, druženje in veselje nad lepim izdelkom. Vse to pomaga krepiti duševno zdravje, je še prepričana učiteljica klekljanja Tanja Oblak.

Oddaje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...