Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
SSK nam je podeli spominski zlatnik  (foto: Matjaž Merljak)
SSK nam je podeli spominski zlatnik | (foto: Matjaž Merljak)

Prejeli smo Slovenski tolar!

Slovenci po svetu | 20.06.2022, 14:56 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je na slovesni akademiji ob praznovanju svoje 30-letnice naši radijski postaji podelil zlatnik Slovenski tolar. Gre za posebno priznanje, ki ga ta vodilna in prepoznavna civilnodružbena organizacija na področju povezovanje Slovencev po svetu, podeljuje zaslužnim posameznikom in institucijam, ki se v svojem poslanstvu prizadevajo ohranjati in krepiti narodno zavest pri rojakih doma in po svetu ter s svojimi aktivnostmi povezujejo Slovence širom sveta.

Na slovesni akademiji, ki jo je Svetovni slovenski kongres pripravil v petek, 17. junija 2022, na Brdu pri Kranju, so zlatnike Slovenski tolar prejeli tudi: Zdravniška zbornica Slovenije, Radio Slovenija, dr. Karlo Bresciani, Božo Dimnik, prof. dr. Ludvik Toplak, prof. dr. Marjeta Zorc, dr. med. in prim. Majda Kregelj Zbačnik, dr. med..

Prejemniki priznanj SSK
Prejemniki priznanj SSK © SSK

Jubilej kongresa je bil lani, saj njegov začetek sovpada z nastankom slovenske države, a so slovesnost zaradi pandemije preložili za leto dni. Predsednik dr. Boris Pleskovič je naglasil, da je SSK po 30 letih vodilna in prepoznava civilna družba pri povezovanju Slovencev. Državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je dodala, da je SSK varuh niti med rojaki in domovino. Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle pa je poudaril, da SSK ne le povezuje ampak tudi bogati in daje priložnost, da se ljudje lahko svobodno izrazijo. Slavnostni govornik dr. Andrej Fink je pletel vzporednice med ustanovitvijo države in kongresa pred 30-imi leti ... Na akademiji sta sodelovala Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice pod vodstvom Davida Bandlja in baritonist Lucas Somoza Osterc. Ob tem so izdali tudi jubilejni zbornik, ki ga lahko najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa. Med gosti je bil tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Slovesna akademija je zaokrožila XI. Konferenco slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije.

Zlatnik Slovenski tolar
Zlatnik Slovenski tolar © Matjaž Merljak

Obrazložitev

Radio Ognjišče je začel oddajati leta 1994, najprej v juniju iz koprskega studia, nato novembra iz osrednjega studia, ki še danes deluje v polkletnih prostorih v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.

Radio Ognjišče je v času svojega delovanja poleg pokrivanja slovenskega radijskega prostora, zvesto spremlja tudi dogodke in dogajanja med našimi rojaki po svetu. Posebna oddaja namenjena našim rojakom po svetu z naslovom Slovencem po svetu in domovini je namenjena obveščanju poslušalcev v domovini z življenjem rojakov po svetu. V oddaji poročajo o novicah pri Slovencih v zamejstvu, v Evropi, ZDA, Kanadi, Argentini in Avstraliji. V etru gostijo slovenske zdomce, zamejce in izseljence iz različnih evropskih držav in drugih celin. Med drugim tudi zvesto obveščajo in poročajo o dogodkih, ki jih pripravlja Svetovni slovenski kongres kot so Tabor slovenskih otrok po svetu, strokovne konference in drugi projekti namenjeni zdomcem. S svojimi oddajami Radio Ognjišče obvešča o dogajanju v Sloveniji in izven nje ter ozavešča o pomenu narodne identitete, jezika in kulture. Zaradi pomena, ki ga ima Radio Ognjišče pri povezovanju ter osveščanju naših rojakov in Slovencev doma mu Svetovni slovenski kongres na svečani akademiji podeljuje zlatnik Slovenski tolar.

Zlatnik Slovenski tolar

Spominski zlatnik SSK je iz notranjega zlatega medaljona (986/000) in zunanjega srebrnega obroča (925/000), ki je bil skovan v čast slovenski državi in ob 1. zasedanju Svetovnega slovenskega kongresa 27. in 28. junija 1991 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju