Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Boris Pahor (foto: STA)
Boris Pahor | (foto: STA)

Poslovil se je jekleni mož, ki so ga tepli vsi trije izmi

Naš pogled | 31.05.2022, 14:12 Alen Salihović

Poslovil se je velik Slovenec, Boris Pahor. »Bil je človek na prepihu. Slovenec na prepihu. Član slovenskega naroda, zgodovinsko na neprestanem prepihu, ki so ga v zadnjem stoletju prizadeli fašizem, nacizem in komunizem, kar je ta prepih še potrojilo. Pahorjevo življenje, kot življenja mnogih drugih, je bilo zaznamovano z vsemi travmami, ki so v tem času prizadele Slovence. Ob njegovem odhodu v večnost lahko rečemo, da je umrl velik Slovenec, prepričan demokrat in za duhovno plemenitost zavzet človek,« tako je o Borisu Pahorju na portalu Domovina.je zapisal profesor dr. Andrej Fink.

Poslovil se je na dan, ko je v državnem zboru potekalo zaslišanje Dominike Švarc Pipan, kandidatke za pravosodno ministrico. V razpravi je med drugim dejala, da rdeča zvezda ni simbol komunizma, ampak simbol narodnoosvobodilnega boja. Kot da bi se ponorčevala iz pokojnega Pahorja, ki je trpel pod vsemi tremi totalitarizmi, tudi komunizmom, ki so ga številni mediji včeraj pri objavljanju novice o njegovi smrti spregledali.

Boris Pahor je bil, kot pišejo na Nova24TV, v nemilosti komunističnega režima vse življenje, Udba pa je spremljala prav vsak njegov korak in ga šikanirala. Publicist in preučevalec zgodovine nekdanjega režima Igor Omerza je o tem napisal knjigo Boris Pahor – V žrelu udbe. V knjigi je dokumentirano, da je Služba državne varnosti zalezovala Pahorja od leta 1952 do 1989. Izvajala je tajne preiskave v njegovi hiši v Trstu, v Dutovljah in v hiši njegove sestre v Trstu. V hišo v Trstu mu je nastavila tudi skrite mikrofone, nadzirala njegovo pošto in prisluškovala telefonu. Med drugim je na ta način izvedela za obljubo, ki jo je dal Pahorju Edvard Kocbek leta 1975, namreč, da bo javno spregovoril o povojnih pobojih domobrancev. Prepise nekaterih prisluhov je Omerza objavil v knjigi. Poročila SDV-ja o Pahorju so prejemali številni takratni visoki predstavniki vrha komunistične partije in države, med njimi Stane Dolanc, Edvard Kardelj, Mitja Ribičič, Franc Popit in Milan Kučan, še piše na omenjen portalu.

In vse opisano se je dogajalo pod rdečo zvezdo, ki ji nova ministrica za pravosodje ne pripisuje prav nič hudega. In to je povedala tudi tik pred slovesnostjo v Kočevskem Rogu, kjer so tisočim nasilno vzeli življenje.

Čeprav danes še ne želim soditi nove vlade, pa nekateri obeti niso najboljši. Tudi nekatere izjave prvakov koalicije ne kažejo v smeri demokratičnosti, ampak v smer zmanjšanja že pridobljenih pravic.

Kot so zapisali slovenski škofje, je bil Boris Pahor pomemben pričevalec 20. stoletja, ki je preko svojega literarnega ustvarjanja opozoril na grozote vseh treh totalitarizmov. Posebej je izpostavil tiste totalitarne razsežnosti, ki so Slovenkam in Slovencem jemale temeljno dostojanstvo in človekove pravice ter hotele uničiti slovenskega človeka in njegov materni jezik. In bojim se, da se bo s prihodom nove vlade začel daleč največji ideološki boj, proti kateremu se je pokojni Boris Pahor boril vse življenje.

Ta boj je po svoje napovedala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je v pogovoru za tednik Mladina dejala, da morata biti Cerkev in država ločeni. »Ločitev države od Cerkve je civilizacijska pridobitev zahodne civilizacije in tukaj ne sme biti popuščanja,« je povedala in dodala, da sicer spoštuje vse veroizpovedi in vernike, tudi institucije, a minil je čas, ko so se religije vpletale v državne zadeve, minil je čas, ko je Katoliška cerkev presojala o hudosti kaznivih dejanj. Prepričana je, da se Katoliška cerkev lahko politično udejstvuje, vsaka institucija se lahko, vendar le do določene stopnje. »V vrhu Katoliške cerkve pri nas vendarle sedijo učeni in modri ljudje, ki so končali teološko fakulteto, ki bi morali vedeti, do kam segajo njihove pristojnosti. Če ne vedo ali pa se sprenevedajo, jim lahko slovensko ustavo razložimo še enkrat,« je povedala predsednica hrama demokracije.

Kaj se nam torej obeta? Želim in upam, da ne tako, kot so napovedali, da bodo naredili vse drugače, Upam, da ne bodo spremenili vsega, kar je ustvarila dosedanja vlada, saj je ta vendarle naredila marsikaj dobrega. Boris Pahor si je vse življenje prizadeval, da je ozaveščal o pasteh ideologij, ki se jim s koraki, ko nekoga že vnaprej izključuješ iz dialoga, vse bolj približuješ. To pa pomeni, da drviš v nov totalitarizem, ki pa si ga niče od nas ne želi.

Naš pogled
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...