Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
Boris Pahor (foto: STA)
Boris Pahor | (foto: STA)

Opozarjal je na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil.

30.05.2022, 08:48 Rok Mihevc Jože Bartolj

Na svojem domu v Trstu je umrl pisatelj Boris Pahor. Star je bil 108 let. Bil je prejemnik številnih priznanj, med njimi Prešernove nagrade, srebrnega častnega znaka Republike Slovenije in francoskega reda legije časti. Leta 1966 je skupaj s somišljeniki ustanovil revijo Zaliv, v kateri je zagovarjal tradicionalno demokratično politiko proti enopartijskemu sistemu nekdanje Jugoslavije. Vse življenje je opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil.

Nekropolo za najboljšo knjigo izbrali tudi Nemci

Njegovo najbolj znano delo je roman Nekropola, v kateri je opisal taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi. Ta je sicer izšel že leta 1967, vendar je dolgo ostal spregledan tako v Sloveniji kot pisateljevem rodnem Trstu, šele francoski prevod iz leta 1996 je bralce opozoril nanj in mu prinesel zaslužene nagrade. Nekropolo so nadgreadili tudi nemški bralci. »To, kar me je presenetilo je to, da so Nekropolo nagradili Nemci, da so jo izbrali kot najboljšo knjigo. Ne bom rekel, da sem vesl zaradi nagrade same, ampak da so Nemci o taborišču to zmožni, ker nagrade nisem dobil ne v Franciji ali Ameriki, ampak v Nemčiji. Ko to enkrat doživi en bogi človek, brez šol, v slovenskem jeziku, ki je zasramovan in mu 25 let to mečejo v obraz, je eno zadoščenje, ki ga doživi s polnim srcem.«

Identiteta, ponos, pripadnost

Boris Pahor je prav tako sprožil nemalo vprašanj med svojimi privrženci z izjavami in dejanji s področja nacionalne identitete, ponosa in pripadnosti. Znan je njegov predlog za spremembo oziroma dopolnitev slovenske himne, pa tudi nezadovoljstvo nad uresničevanjem ideje Evropske Unije s tem, da večje države manjšim vsiljujejo, kako naj delujejo. »O slovenski nacionalni zavesti, čeprav te zavesti se danes vsi branijo, ker imamo globalizem, levičarji imajo tudi komunizem. Nič nimam proti komunizmu, dokler ne postane diktatura. V imenu nekega komunizma, ki je hotel združiti narode, kulturno plurarnost.«

Boris Pahor med pariškimi Slovenci
Boris Pahor med pariškimi Slovenci © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Boris Pahor
Slavnostni govornik Boris Pahor © Izidor Šček

Boris Pahor na Dragi 2013
Boris Pahor na Dragi 2013 © Slomedia.it

Boris Pahor, Bernarda Fink Inzko in dr. Valentin Inzko
Boris Pahor, Bernarda Fink Inzko in dr. Valentin Inzko © Matjaž Merljak

Pahorjev govor na slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve totalitarizmov leta 2013

Na podelitvi Tishlerjeve nagrade je med drugim izpostavil odnos do slovenščine in narodne zavesti.

 

BORIS PAHOR (1913-2022)

Pahor se je rodil leta 1913 v slovenski družini v Trstu, še v času v Avstro-Ogrske in leto pred začetkom prve svetovne vojne. Kot otrok je bil priča fašističnemu požigu Narodnega doma v Trstu.

V medvojnem obdobju je v Trstu sodeloval s slovenskimi antifašističnimi intelektualci in tigrovci. Leta 1940 je bil vpoklican v italijansko vojsko in poslan v Libijo, od koder je bil kot vojaški prevajalec premeščen v taborišče za ujete častnike jugoslovanske vojske v Bogliacu pri Gardskem jezeru.

Po kapitulaciji Italije se je leta 1943 vrnil v Trst in se pridružil osvobodilni fronti, januarja 1944 pa so ga prijeli domobranci in ga predali nemškim oblastem. Konec februarja so ga poslali v nacistično koncentracijsko taborišče Natzweiler-Struthof. Kasneje so ga prestavili še v druga taborišča, nazadnje v Bergen-Belsen, ki so ga aprila 1945 osvobodili.

Leta 1966 je skupaj s somišljeniki ustanovil revijo Zaliv, v kateri je zagovarjal tradicionalno demokratično politiko proti enopartijskemu sistemu nekdanje Jugoslavije.

Bil je prejemnik številnih priznanj, med njimi Prešernove nagrade, srebrnega častnega znaka RS in francoskega reda legije časti.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...

O avtorju