Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Mariupolj. Tank ruske vojske uničen med rusko invazijo na Ukrajino. (foto: dpa/STA)
Mariupolj. Tank ruske vojske uničen med rusko invazijo na Ukrajino. | (foto: dpa/STA)

Papež Frančišek: »Če bi Putin le odprl vrata ...«

Novice | 03.05.2022, 13:23 s. Meta Potočnik Robert Božič

»Po dvajsetih dneh vojne sem prosil kardinala Parolina, naj pošlje sporočilo Putinu, da sem pripravljen iti v Moskvo,« je v ekskluzivnem intervjuju za Corriere della Sera papež Frančišek pojasnil svoje stališče, da čuti, da mora pred odhodom v Kijev najprej obiskati Moskvo.

»Odgovora še nismo prejeli in še vedno vztrajamo, čeprav se bojim, da Putin tega srečanja v tem trenutku ne more in ne želi imeti. Zakaj se ta grozodejstva ne morejo končati? Pred petindvajsetimi leti smo doživeli isto stvar z Ruando.«

Ne trgovini z orožjem

V intervjuju je papež odgovarjal tudi na vprašanja o razlogih za vojno in trgovini z orožjem, ki po njegovem mnenju ostaja škandal, ki mu nasprotujejo le redki.

In dodal: "Ne vem, kako naj odgovorim na vprašanje, predaleč sem, ali je prav, da oskrbujemo Ukrajince," je razmišljal. "Jasno je, da se tam preizkuša orožje. Rusi zdaj vedo, da so tanki malo uporabni in razmišljajo o drugih stvareh. Zato se vodijo vojne: testirati orožje, ki smo ga izdelali. Malo ljudi se bori proti tej trgovini, vendar bi bilo treba narediti več."

Papež je v intervjuju pojasnil tudi še nekaj drugih vidikov prizadevanj Svetega sedeža za mir in zaustavitev stopnjevanja nasilja v Ukrajini: "Za zdaj ne grem v Kijev; čutim, da ne smem iti. Najprej moram iti v Moskvo. Najprej se moram srečati s Putinom. Sem pa tudi duhovnik, kaj lahko naredim? Delam, kar lahko. Če bi Putin le odprl vrata ...".


Srečanje s patriarhom Kirilom preloženo

Papež Frančišek je v intervjuju za Corriere della Sera odstrl tudi nekaj misli o zadnjem srečanju s patriarhom Kirilom prek Zooma, sredi marca.

V sredo, 16. marca 2022, je potekal video pogovor med papežem Frančiškom in Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije.
V sredo, 16. marca 2022, je potekal video pogovor med papežem Frančiškom in Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije. © Vatican News

Razumeti je, da je bil razočaran, ko je sogovornik pol srečanja porabil za to, da je opravičeval razloge za vojno in mu je dejal: »Brat, mi nismo državni kleriki, ne moremo uporabljati jezika politike, ampak Jezusov jezik. Mi smo pastirji istega svetega Božjega ljudstva. Zato moramo iskati poti miru, ustaviti ogenj orožja.«

Papež je tudi pojasnil, da sta se oba strinjala, da zaenkrat odložita že nekaj časa za junij načrtovano srečanje v Jeruzalemu.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju