Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež s člani Komisije za zaščito mladoletnih (foto: Vatican News)
Papež s člani Komisije za zaščito mladoletnih | (foto: Vatican News)

Papež: Ne zatiskajmo si oči pred spolnimi zlorabami otrok!

Novice | 30.04.2022, 11:46 Marjana Debevec

Cerkev si še naprej prizadeva za zaščito otrok in ranljivih odraslih. Sveti oče je včeraj sprejel člane Papeške komisije za zaščito mladoletnih. Zahvalil se jim je za njihovo predanost. Poudaril je, da so mladoletni danes v Cerkvi bolj varni tudi zaradi njihovega prizadevanja.

Zloraba v kakršnikoli obliki je nesprejemljiva, je dejal papež. Še posebej pa je huda spolna zloraba otrok, saj rani njihovo življenje, ki se komaj začenja.

»Zlorabljene osebe se včasih počutijo, kakor da bi bile ujete med življenjem in smrtjo. Gre za dejstvo, pred katerim si ne moremo zatiskati oči, čeprav je zelo boleče. Pričevanja žrtev predstavljajo odprto rano na Kristusovem telesu, ki je Cerkev. Prosim vas, da pogumno in vztrajno kažete na te rane, da poiščete tiste, ki trpijo ter v njih prepoznate pričevanje našega trpečega Odrešenika«, jim je dejal papež Frančišek.

Spodbudil jih je k sodelovanju s škofovskimi konferencami in obenem bdenju nad njimi, da bi povsod ustanovili centre, kamor se lahko po pomoč zatečejo žrtve in njihovi svojci. Gre za centre, kjer jim bodo resnično prisluhnili in priskočili na pomoč, saj je pot ozdravljenja po zlorabah zelo dolga.

Papež se zaveda, da delo Papeške komisije za zaščito mladoletnih ni lahko, zato prosi Božjega blagoslova zanje.

Novice
Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...