Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
V sredo, 16. marca 2022, je potekal video pogovor med papežem Frančiškom in Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije. (foto: Vatican News)
V sredo, 16. marca 2022, je potekal video pogovor med papežem Frančiškom in Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije. | (foto: Vatican News)

Frančišek Kirilu: Ni pravične vojne!

Novice | 16.03.2022, 19:04 Robert Božič

Papež Frančišek je popoldne prek video povezave z moskovskim patriarhom Kirilom I. govoril o vojni v Ukrajini. Direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni je novinarjem zvečer sporočil, da sta se papež in patriarh strinjala, da morajo kristjani narediti vse, "da bo zmagal mir". Kirila I. je k jasnemu zavzemanju za mir pozval tudi anglikanski primas, canterburyjski nadškof Justin Welby.

Nemško uredništvo Vatican News navaja, da je pobuda za srečanje prišla s strani papeža Frančiška in posebej izpostavlja, da je bilo v sporočilu rusko delovanje v Ukrajini odkrito opisano kot "vojna".

Papež Frančišek: Ni pravične vojne!

Papež Frančišek je med pogovorom s patriarhom Kirilom posebej naglasil: »Kot pastirji imamo dolžnost, da smo blizu in pomagamo tistim osebam, ki zaradi vojne trpijo. Nekoč se je tudi v naših Cerkvah govorilo o sveti ali o pravični vojni. Danes ni več mogoče tako govoriti, kajti razvila se je krščanska zavest o pomembnosti miru«.

Papež Frančišek se je zahvalil patriarhu za to srečanje, ki ga je vodilo hotenje, da kot pastirji svojega ljudstva nakažejo pot miru, molijo za dar miru, da preneha streljanje.

"Cerkev", se je papež strinjal s patriarhom, "ne sme uporabljati jezika politikov, temveč jezik Jezusa". "Pastirji smo istega svetega ljudstva, ki veruje v Boga, v Sveto Trojico, v Sveto Božjo Mater. Zaradi tega se moramo združiti v prizadevanju, da pripomoremo k miru, da pomagamo tistemu, ki trpi, da iščemo poti miru, da bi zaustavili streljanje."

Celotno izjavo lahko v slovenščini preberete na slovenskem portalu Vatican News.

Canterburyjski nadškof pozval ruskega patriarha, naj podpre mir

BBC pa poroča, da je tudi anglikanski primas, canterburyjski nadškof Justin Welby govoril s patriarhom Kirilom I. in ga pozval, da javno podpre zahteve po miru. »Vojna in nasilje nikoli nista odgovor," je opozoril nadškof Justin Welby.

Novice
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...