Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nadškof Alojzij Cvikl (foto: Izidor Šček)
Nadškof Alojzij Cvikl | (foto: Izidor Šček)

Nadškof Alojzij Cvikl: Hoditi skupaj!

Radijski misijon 2022 | 03.04.2022, 16:58 Matjaž Merljak

Letošnji radijski misijon je uglašen na aktualno sinodalno dogajanje, na sinodalno pot, ki jo hodimo tudi po slovenskih župnijah. Pri tem gre za poslušanje širokega kroga ljudi in pogovore o različnih temah, pri čemer je treba prisluhniti Svetemu Duhu, ki vodi Cerkev. V skupni hoji se na zanimiv način uresničuje tudi teološka resnica o Sveti Trojici. Kako pa je s sinodalno potjo povezana zadnja pridiga Martina Luthra Kinga in kako pevski zbor?

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v uvodnem delu svojega razmišljanja odgovarjal na vprašane: Kaj pomeni hoditi skupaj? Pri tem je navedel papeža Frančiška, ki pravi, da je sinoda »revolucija Svetega Duha v Cerkvi, kjer nas Bog kliče, da bi bili Njegov jutri, s tem, da začnemo že danes«.

Sinodalnost nima poražencev in nima zmagovalcev. V pogovoru, poslušanju in skupni hoji imamo eno poslanstvo in skupen cilj. Vsi vemo, da je hoja enega človeka hitrejša od skupne hoje, vendar vemo tudi to, da je skupna hoja prijetnejša, sploh, če imamo cilj daleč pred seboj. V skupni hoji se najbolj uresničuje teološka resnica Svete Trojice, ker Bog je sicer eden vendar v treh osebah, Bog je v odnosih.

Na pot

O skupni hoji nam lepo spregovori poročilo o izhodu božjega ljudstva iz egiptovske sužnosti v obljubljeno deželo. Na to pot so se podali vsi: starčki, možje, žene in otroci. »Če dobro pogledamo simbol, ki nas spremlja v tem procesu sinodalnosti, potem lahko vidimo podobno podobo. Potujoče ljudstvo. Potujemo vsi, kakor so iz Egipta odpotovali vsi. Potovanje Izraelcev je bilo prilagojeno vsem. Bog ne pušča nikogar zadaj, oziroma nikogar ne izključi. Gotovo je pot zaradi tega počasnejša, kajti potrebno je spodbujati tiste, ki začnejo dvomiti, oziroma bi želeli nazaj. Najpomembnejše je, da se gleda na vse, da se na nikogar ne pozablja,« še naglaša nadškof Alojzij Cvikl. Navaja tudi Martina Luthra Kinga, ki je navdih za svoje dejanje dobival navdih pri Mojzesu, ki svoje ljudstvo peljal proti svobodi.

Potujemo vsi. Gotovo je pot zaradi tega počasnejša, kajti potrebno je spodbujati tiste, ki začnejo dvomiti, oziroma bi želeli nazaj. Najpomembnejše je, da se gleda na vse, da se na nikogar ne pozablja.

Nadškof doda tudi lep primer iz vsakdanjega življenja, ko navaja besede svetega Atanazija iz 4. stoletja: »Poglejmo velik pevski zbor! Sestavljajo ga različne vrste ljudi, otroci, žene, odrasli in mladi. Zborovodja ga usmerja z znamenji, vsak izmed pevcev pa poje v skladu s svojo naravo in močjo: mož kakor mož, otrok kot otrok, prileten človek kakor prileten, mladenič kakor mladenič. Vsi glasovi skupaj pa se zlivajo v eno samo blagoglasje.«

Vzeti si čas

Moramo si vzeti čas in ponovno premisliti vsa področja naše skupne hoje. Veliko lepega se že dogaja. Veliko korakov že hodimo skupaj. Morda pa je čas, da vse korake prevetrimo in reflektiramo in premislimo, kaj je tisto, kar lahko spremenimo in izboljšamo.

V svojem razmišljanju nadškof Alojzij Cvikl pove še, da je bil Jezus ves čas »na poti« in nam naroča, naj hodimo za Njim. Biti na poti pomeni biti res svoboden: »Zato Jezus tudi svoje učence pošilja na pot, kajti samo, kot popotniki, so res njegovi pravi učenci. Vsak dan morajo vse zapuščati.«

Cerkev je za vse in ne samo za posamezne člane ali samo enega. V tej Cerkvi ni v ospredju »jaz«, ampak »mi«.

Sinodalno pot lahko povežemo tudi s potjo dveh učencev v Emavs, kjer prav »na poti« prepoznata Jezusa: »Razočaranje, tesnoba, bolečina, kolikokrat vse to tudi mi doživljamo. Sebi in drugim začnemo pripovedovati žalostne zgodbe. In vedno najdemo somišljenike, ki uživajo v širjenju slabih novic. V takih trenutkih izgine naše upanje, vztrajnost, potrpežljivost. Kljub žalosti in razočaranju je v njima želja po pogovoru. Ne držita te bolečine v sebi. Želita jo deliti. Ni naključje, da se jima pridruži Jezus, kot neznanec, kateremu odpreta svojo bolečino. Jezus je ves čas z nami.«

V Duhu

Sinoda, ki sedaj poteka po naših škofijah kot priprava na sinodo, ki bo v Rimu v oktobru 2023, ima za cilj, da se »naučimo« hoditi v Duhu. Hoditi skupaj kaže na delovanje, gibanje, dinamizem, ki preprečuje, da bi se ustavili ob težavah s katerimi se soočamo, ampak, da zaupamo v »moč, ki prihaja od zgoraj«.

V Svetem Duhu bomo prepoznali pot in notranje uvideli cilj. Prav tako bomo v Njegovi moči pogumno stopali na skupni poti.

Hoditi skupaj pomeni, da si znamo naložiti na ramena bremena drug drugega in apostol Pavel pravi, da bomo tako »izpolnili Kristusovo postavo«. Hoditi skupaj je velika priložnost. Potrebno je zaupanje in potrpežljivost in seveda, da se pustimo voditi Svetemu Duhu. Še enkrat ponovim »pustimo se voditi Svetemu Duhu«

O nadškofu Alojziju Cviklu

Alojzij Cvikl izhaja iz preproste kmečko-delavske družine iz Vízor pri Celju. Ko je bil star 10 let, se je prvič srečal z jezuiti v okviru župnijskega misijona. Kot dijak je bival v jezuitskem malem semenišču v Mariboru, jeseni leta 1974 je stopil v noviciat. V duhovnika je bil posvečen leta 1983 in bil najprej kaplan v ljubljanskih Dravljah. Leta 1990 je končal podiplomski študij v Bruslju s temo 'Vzgoja odraslih v župniji', leta 1993 je odšel v Padovo, kjer je dokončal jezuitsko formacijo. Bil je prvi ravnatelj Jegličevega dijaškega doma v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani in prvi profesor verouka na Škofijski klasični gimnaziji. Leta 2001 je postal rektor papeškega kolegija Russicum v Rimu.

Novembra leta 2010 je sprejel nalogo začasnega ekonoma Nadškofije Maribor, ki se je tedaj soočala s hudo finančno krizo. Hkrati je postal duhovni pomočnik v Vítanju. 14. marca leta 2015, nekaj dni po sklenjenem sporazumu z upniki, je prišlo imenovanje za mariborskega nadškofa in metropolita. Za škofovsko geslo si je izbral besede: Iz teme bo zasvetila luč. (2 Kor 6,4)

Ste že naročeni na misijonski podkast?

Poslušaj na Apple PodcastPoslušaj na Apple Podcast

Misijonski podkast vam je tudi letos na voljo v vseh pomembnejših podkast imenikih. Lahko ga najdete in se nanj naročite v Google Podkastih, na Apple Podcasts, na Spotify, na CastBox, ListenNotes in ostalih. Nekaj dobrodošlih navodil, kako lahko začnete s poslušanjem podkastov, najdete v tem članku.

V video obliki lahko letošnji misijon spremljate prek našega Youtube kanala, pa seveda v novicah z dodanimi posnetki na naši spletni strani in FB profilu.

Radijski misijon 2022
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju