Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Poslušanje podcastov je v skokovitem porastu (foto: Matej Kržišnik)
Poslušanje podcastov je v skokovitem porastu | (foto: Matej Kržišnik)

Ste že naročeni na naše podkaste?

Radijski utrip | 01.02.2022, 11:10 Uredništvo Radia Ognjišče

Podkast je digitalna vsebina, ki jo je mogoče s spleta v obliki avdio ali video posnetkov prenašati na različne »pametne« naprave (telefone, tablice, računalnike, radije, ure ...). V primeru Radia Ognjišče so to običajno naše radijske oddaje, ki smo jim izvzeli glasbo, da lahko neprekinjeno poslušate samo govorno vsebino. Glavna prednost je v tem, da oddajam lahko v miru prisluhnete takrat, ko imate čas.

Poslušanje na računalniku je mogoče z uporabo katerega koli spletnega brskalnika (Chrome, Firefox, Edge, Safari …), s katerim obiščete našo spletno stran  in tam kliknete na zavihek Avdio arhiv. Naj izpostavimo, da lahko poleg posameznih podkastov poslušate tudi naš celoten program za teden nazaj. Za pomoč si lahko ogledate »Vodnik po spletnem avdio arhivu«, lahko pa tale članek preberete tudi v novi številki revije PRO.

S pametnimi telefoni boste podkaste najlažje poslušali z namenskimi aplikacijami, kot so Google Podkasti, Apple Podcasts, Spotify, AntennaPod … V nadaljevanju vam bomo podrobneje predstavili prvi dve.

Poslušanje podkastov na Android napravah

Odprite aplikacijo Google Podkasti, ki je že nameščena na vašem telefonu. Če še ni nameščena, si jo namestite.

© Robert Božič

Tapnite na lupo Raziskovanje spodaj na sredi.

© Robert Božič

Odprlo se vam bo novo okno in v iskalno polje vpišite ’Radio Ognjišče’ ter potrdite svoje iskanje.

© Robert Božič

Na vrhu okna se vam bodo vsi rezultati iskanja (vse naše oddaje, ki so vam na voljo v obliki podkastov) izpisale v drsnem traku. S premikanjem levo ali desno po rezultatih najdete želeno oddajo.

© Robert Božič

Tapnite na izbrani podkast, odprlo se vam bo novo okno s seznamom vseh epizod. S klikom na gumb za predvajanje boste takoj začeli poslušati izbrano epizodo. Če pa se želite naročiti na podkast, kliknite na + Naroči. S tem boste vse nove epizode naročenih podkastov videli na enem mestu – v Začetnem zavihku. Svetujemo, da ob naročilu na podkast odkljukate tudi možnosti Samodejni prenos epizod in Obvestila o novih epizodah. Tako vas bodo najnovejše oddaje vedno čakale na vaši napravi.

© Robert Božič

Poslušanje podkastov na iOS napravah (telefoni iPhone)

Odprite aplikacijo podcasts, ki je že nameščena na vašem telefonu.

Poslušanje podcastov je v skokovitem porastu
Poslušanje podcastov je v skokovitem porastu © Matej Kržišnik

Tapnite na Search desno spodaj in v iskalno polje vpišite Radio Ognjišče. Če ne vidite želenega podkasta, tapnite na See All in dobili boste seznam vseh naših podkastov. V iskalno polje lahko vpišete tudi ime podkasta, sogovornika, ali avtorja.

© Matej Kržišnik

Tapnite na izbrani podkast in dobili boste seznam epizod. S klikom na gumb za predvajanje boste takoj začeli poslušati izbrano epizodo. Če pa se želite naročiti na podkast, kliknite na +. S tem boste vse nove epizode naročenih podkastov videli na enem mestu – v zavihku Listen Now.

© Matej Kržišnik

© Matej Kržišnik

 

Branje QR kode na Android napravah

Vsi novejši Android telefoni podpirajo branje QR kod kar z običajno aplikacijo za snemanje fotografij. Odprite jo in telefon podržite tako, da boste na zaslonu videli QR kodo. Po nekaj trenutkih se vam bo pokazal znak za QR kodo (označen z rdečim krogcem).

© Robert Božič

Tapnite nanj in odprla se vam bo informacija o povezavi in možnost odpiranja spletne strani.

© Robert Božič

Če aplikacija Kamera na vaši napravi branja QR kod ne podpira, svetujemo, da si namestite brezplačno aplikacijo Google Lens. Ta omogoča branje vseh vrst kod, je pa zelo uporabna tudi za slikovno iskanje. Odprite jo in telefon podržite tako, da boste na zaslonu videli QR kodo.

© Robert Božič

Na zaslonu se vam bo izpisal naslov kamor koda pelje. Tapnite nanj in odprla se vam bo želena spletna stran.

Branje QR kode na iOS napravah (telefoni iPhone)

Odprite aplikacijo Camera. Najlažje bo tako, da podrsate iz desne strani vrhnjega dela zaslona navzdol in tapnete na ikono s fotoaparatom.

© Matej Kržišnik

Telefon postavite tako, da boste na zaslonu videli QR kodo. Pod njo se vam bo z rumeno napisal naslov kamor ta koda pelje. Tapnite nanj in odprla se vam bo želena spletna stran.

© Matej Kržišnik

Radijski utrip
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...