Alen SalihovićAlen Salihović
Cilj katoliških šol je tudi delovati skupaj  (foto: PixaBay)
Cilj katoliških šol je tudi delovati skupaj | (foto: PixaBay)

V Tednu katoliškega šolstva dobrodelno zbrali drugi najvišji znesek

Dogodki | 14.03.2022, 05:30 Nataša Ličen

Škofijska gimnazija Vipava je letos nosilka projekta. Ves teden, od 14. do 18. marca, akcijo podpiramo tudi v programu Radia Ognjišče, z oddajami, rubrikami in oglašanji, v spodbudo poslušalcem k darovanju v solidarnostni sklad, za učence iz socialno šibkejših družin v pomoč pri uspešnem dokončanju šolanja.

Sredi marca smo dobršen del radijskega prostora namenili predstavitvi katoliškega šolstva. Štiri gimnazije in osnovna šola so redni gostje sredi meseca marca, ko jim pomagamo polniti solidarnostni sklad, v pomoč dijakom za dokončanje šolanja. Pravzaprav ga pomagate polniti poslušalci Radia Ognjišče. Letošnji program je potekal iz Vipave in ravnatelj Vladimir Anžel je takole zapisal v poročilo: »Zahvala vsem darovalcem v materialnem smislu, pa tudi onim, ki nam vsem darujejo dobre misli in molitve. Bog lonaj!

Darovalci so za namen šolskih solidarnostnih skladov darovali 13.460 €. Od tega je bilo do današnjega dne že vplačanih okrog 11.500 €. Nekaj časa bomo še počakali, da se sredstva zberejo in potem posamezni sodelujoči ustanovi nakazali 1/5 zbranih sredstev.«

Druga prav tako pomembna plat dobrodelnosti in zbiranja sredstev je promocijski del, da se o zasebnih šolah govori, sliši ... Vsak dijak, ki pride na šolo, je vrednost in v pomoč šolam, tudi v materialnem smislu, da tudi šole same lažje izpolnijo morebitne potrebe socialno šibkejših.

V Solidarnostni sklad za dijake in učence iz socialno šibkejših družin, ki obiskujejo katoliške šole, da bodo ob vašem daru lažje ali sploh zmogli dokončati šolanje, lahko darujete preko klica na 05 365 53 33. V njihovem imenu, iskrena hvala.

Primorsko katoliško šolstvo ima v širšem slovenskem prostoru posebno zgodovino. Pred natanko sedemdesetimi leti se je institucioniralo z delovanjem Malega semenišča v Vipavi. Slovesno bodo jubilej obeležili letos junija, če bodo le razmere zaradi kovida to dopuščale. Okroglega jubileja pa se letos veselijo tudi v Škofijski gimnatiji Vipava, kjer pa v učilnice sedajo dijaki že polnih trideset let. O trenutnem utripu, aktivnostih, načrtih bomo podrobneje poročali v sredo, 16. marca, ko se bomo iz šolskih prostorov gimnazije ves dan tudi oglašali.

Stisk mladih morda v polnosti niti ne poznamo. Posamezniki jih tiščijo globoko v sebi.
Stisk mladih morda v polnosti niti ne poznamo. Posamezniki jih tiščijo globoko v sebi. © PixaBay

Ves teden bodo na številko 05 365 53 33 klice poslušalcev za dar v solidarnostni sklad, v pomoč dijakom za dokončanje šolanja, sprejemali mladi prostovoljci, med 8. in 20. uro.

Z izjemom v sredo, 16. marca, in petek zvečer, 18. marca, med 20. uro in 21.30, ko bo vrh tedna katoliških šol, vrh tudi solidarnosti ter zbiranja sredstev, v času posebne radijske oddaje, v kateri boste slišali zgodbe, številna ganljiva pričevanja dijakov in njihovih staršev, ki so v preteklosti že prejeli pomoč iz omenjenega sklada in so za to neizmerno hvaležni. Pesmi pa bodo za skoraj dve uri vsebin pripravili dijaki iz vseh katoliških šol, saj jih poleg duhovnih vrednot druži tudi bogato zborovsko in siceršnje glasbeno ustvarjanje.

Stiske so in žal vedno bodo. V oddaljenih krajih sveta, kot tudi pri nas doma. V postnem času z izrazi solidarnosti in konkretno pomočjo tistim, ki nimajo ali nimajo dovolj, prinašamo nekaj optimizma. Sodeč po stanju duha v družbi, po nemirih, pomanjkanju in neprenehnih vojnih območij po svetu, imata katoliška vzgoja in izobraževanje še dodatno težo in pomen.

Si želite, da bi vsi, ki obiskujejo katoliške šole, uspešno končali to pot? Pridobili poleg znanja tudi krščanske vrednote, se izoblikovali kot osebnosti in s tem za vse gradili boljši jutri? Za to si prizadevajo v katoliških šolah, njihov cilj je delovati skupaj.

ŠGV
ŠGV © sgv
 

Nekateri dijaki med šolanjem potrebujejo pomoč. Ne zmorejo plačati stroškov in pri tem jim pomaga solidarnostni sklad, v katerega lahko prispevamo sredstva s klicem na 05 365 53 33.

Večina mladih ima v Sloveniji varen družinski pristan, okolja kjer se utrjujejo v ljubezni do bližnjega, v skupnosti. Ne pa vsi. Kako bodo postali odgovorni, sol in kvas plemenitejše družbe, če jim ne bomo znali nuditi pomoči, ko jo potrebujejo, jih ne bomo slišali in ne uslišali ob potrebah?

Katoliške šole si prizadevajo, kar je v pogovoru za naš radio poudaril tudi ravnatelj Škofijske gimnazije Vipava, Vladimir Anželj, da bi vsi učenci in dijaki, ki si želijo vstopiti v tovrstne izobraževalno vzgojne ustanove pri nas, to lahko storili in šolanje uspešno končali. Življenje žal ne prizanaša in zgodi se včasih nepredvideno, od finančnih zlomov, nesreč, bolezni, razpada družine, in s tem izguba varnosti ter zmožnost kritja določenih stroškov za potek šolanja.

Mladi se tudi sami vključujejo v številne dobrodelne in solidarnostne projekte
Mladi se tudi sami vključujejo v številne dobrodelne in solidarnostne projekte © PixaBay


Pričevanja prejemnikov pomoči iz solidarnostnega sklada:

Naša družina spada med tiste, ki v naši domovini veljajo za velike (vsaj po številu njenih članov). Z možem sva podarila življenje osmim otrokom in kar pet se jih je odločilo za šolanje na ŠGV. Glede na to, da je v družini zaposlen samo mož, sva bila pomoči iz dijaškega solidarnostnega sklada neizmerno vesela, saj nam je mesečna denarna pomoč ponudila občutek varnosti in zavedanja, da kot velika družina ne ostajamo sami, ampak nam šola pomaga. Verjameva, da sta vzgoja in izobraževanje otrok ogromnega pomena za vso družbo, zato je težko, če so otroci zaradi finančnega stanja v družini prikrajšani, tako da je pomoč iz dijaškega solidarnostnega sklada ne samo dobrodošla, ampak marsikomu odpira vrata v lepo prihodnost.

----------

Ob skorajšnjem zaključku šolanja našega otroka na Škofijski gimnaziji Vipava čutimo iskreno hvaležnost za podporo, ki ste nam jo izkazovali preko dijaškega solidarnostnega sklada. V družini, kjer se šola več otrok, je pomoč več kot dobrodošla, še posebej ko zapustijo osnovnošolske klopi in se stroški šolanja zelo povečajo.
En velik HVALA skritim dobrotnikom, ki ste nas naučili, da nismo sami in da smo skupaj povezani v veliko družino dobrih ljudi. Bog vam povrni!

-----------

Po moževi smrti sem ostala sama s tremi šoloobveznimi in eno, svojo plačo. Mlajša dva sta se želela šolat na ŠGV. Podpirala sem njuno odločitev, saj sem želela svojim otrokom le najboljše. Tako se je vpisala najprej hči. Šola je ponudila solidarnostno pomoč, kar mi je prineslo občutno olajšanje. Bila sem resnično iz srca hvaležna. Prišla nam je še kako prav. Hvala vam, da sta se dva od mojih otrok lahko, tudi z vašo pomočjo, šolala pri vas. Si želim, da se nikomur ne bi bilo treba odreči šolanju na ŠGV zaradi finančne stiske.
Bog povrni!

-----------

Po moževi smrti sem na svoji koži čutila kaj pomeni biti v stiski. In imela sem priložnost tudi izkusiti srčno dobroto ljudi. Neverjetno, koliko odprtih src. In to veliko nepričakovanih. In veliko res izvirnih ;)
Danes gledam na to bolj od daleč. Zelo cenim dobrodelnost, poznam sočutje in ju ne odrečem nikomur. Dobrodelnost je za človeka v stiski Božji dotik! To povejte ljudem!

-----------

Hvaležni, da obstaja dijaški sklad solidarnosti. Da so tako dijaki, ne glede na finančni status, deležni vrednot, ki nas in svet delajo boljši. S svojimi dejanji kažemo, kaj je vodilo naših življenj in kdo je Tisti, ki mu sledimo. Hvala, da s tem mlade zbližujete, ne pa oddaljujete.

HVALA.

Dogodki
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...