Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek pri današnji opoldanski molitvi (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri današnji opoldanski molitvi | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Pričevanji, ki sta nagovorili papeža Frančiška

Svet | 06.02.2022, 15:30 s. Brigita Zelič Marta Jerebič

Papeža Frančiška je opoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu znova pričakala množica romarjev. V nagovoru po molitvi je spomnil, da je danes mednarodni dan »ničelne tolerance« do obrezovanja ženskih spolnih organov in da bo v torek, na god sv. Jožefine Bakhite, mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Z žalostjo je ugotavljal, da so prav številne ženske in deklice po svetu žrtve zlorab in vsakršnega izkoriščanja. Pozval je k boju proti temu zlu. Trgovino z ljudmi je označil za globoko rano, ki jo je povzročilo sramotno iskanje ekonomskih interesov brez kakršnega koli spoštovanja človeka.

Sprejmimo Gospoda v čoln našega življenja

Papež Frančišek je na začetku opoldanskega nagovora spomnil na nedeljski evangeljski odlomek, ki nas popelje na obalo Galilejskega jezera. Množica se zgrinja okoli Jezusa, medtem ko razočarani ribiči, med njimi Simon Peter, izpirajo mreže po neuspešnem ribolovu. Jezus stopi učit množico v Simonov čoln, ki se je po noči truda in razočaranja vrnil prazen na obalo.

Gospod je Gospod presenečenj, vstopi v čoln našega življenja, ko mu nimamo kaj ponuditi; uporabi našo revščino za oznanjevanje svojega bogastva, našo bedo za oznanjevanje svojega usmiljenja, je ugotavljal sveti oče in nadaljeval: Ko Jezus po pridigi vstopil v Petrov čoln, mu reče, naj izpluje na globoko, čeprav je bil že dan in torej neprimeren čas za ribolov. Peter mu zaupa, zanese se na Jezusovo novost in naredi, kot mu Jezus reče.

»Enako velja za nas: če sprejmemo Gospoda v svoj čoln, se lahko odpravimo na morje. Z Jezusom plujemo po morju življenja brez strahu, ne da bi se prepustili razočaranju, ko ničesar ne ujamemo, in ne da bi se prepustili misli, da "ni mogoče ničesar več storiti". Vedno, tako v osebnem življenju kot tudi v življenju Cerkve in družbe, je mogoče narediti nekaj lepega in pogumnega, prav vedno. Zmeraj lahko začnemo znova, Gospod nas vedno vabi, da se vrnemo v igro, saj nam On sam odpira nove možnosti,« je dejal papež.

Opoldanski nagovor je sklenil s povabilom, naj preženemo pesimizem in nezaupanje ter se z Jezusom odpravimo na morje! Celo naš mali, četudi prazen čoln, bo priča čudežnemu ulovu. Pri tem naj nas spodbuja in posreduje za nas Marija, ki je kot nihče drug, v čoln svojega življenja sprejela Gospoda.

Dve pričevanji, ki sta nagovorili papeža Frančiška

V Maroku žalujejo ob tragični zgodbi dečka, ki je padel v vodnjak. Po petih dneh reševalne akcije so petletnega Rajana sinoči našli mrtvega na dnu 32 metrov globokega jaška. Papež Frančišek se je ob tej novici pri opoldanskem nagovoru zahvalil vsem ljudem, ki so stopili skupaj in si prizadevali rešiti otroka. To pričevanje ga je zelo nagovorilo, ob tem je omenil še en dogodek iz Italije. V vasi Monferrato so se prebivalci organizirali in izpolnili zadnjo željo 25-letnemu migrantu iz Gane, ki je zbolel za rakom. Omogočili so mu, da je lahko umrl v očetovem naročju. To nam po papeževih besedah kaže, da danes, sredi toliko slabih novic, obstajajo tudi lepe stvari, da obstajajo "svetniki za sosednjimi vrati". Zato se je v opoldanskem nagovoru zahvalil za ti dve pričevanji.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju