Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Minister Janez Cigler Kralj (foto: Rok Mihevc)
Minister Janez Cigler Kralj | (foto: Rok Mihevc)

Brezposelnost nizka, nekateri delodajalci težko najdejo kadre

Slovenija | 14.10.2021, 11:12 Andrej Šinko

Razmere na trgu dela so zelo spodbudne, saj je brezposelnih 66 tisoč oseb, kar je dobrih 21 odstotkov manj kot pred enim letom. Nekateri delodajalci imajo celo težave pri pridobivanju kadrov. Zato sta prioriteti prisojnih zmanjševanje strukturnega neskladja na trgu dela in zaposlovanje dolgotrajno brezposelnih.

Vlada je z različnimi pomočmi gospodarstvu ohranila približno 300 tisoč delovnih mest, registrirana brezposelnost pada že osem mesecev zapored. Med prijavljenimi v evidencah Zavoda RS za zaposlovanje je zdaj večina dolgotrajno brezposelnih in težje zaposljivih, zato so aktivne politike zaposlovanja usmerjene zlasti v omenjeno skupino.

»Zato, da bi jih najprej ohranili na trgu dela, če so že bili prisotni, ali pa, da bi jim pomagali pridobiti izkušnjo, spoznati delodajalce, spoznati rutino, stroko oziroma področje na katerem delajo, in da bi nato dobili čim hitreje čim bolj redno obliko dela,« je v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče dejal minister za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Nekaterih kadrov v Sloveniji primanjkuje

Delodajalci opozarjajo, da smo soočeni z največjim strukturnim neskladjem med registriranimi brezposelnimi in potrebami podjetij. Minister je pojasnil, da bodo v prihodnje razširili nabor poklicev za katere bodo na voljo kadrovske štipendije, prav tako pa bo po njegovih besedah nujno bolje povezati gospodarstvo in izobraževalni sistem.

»Predvsem s strani gospodarstva, da sporoča svoje potrebe, s strani šol pa tudi da nastopajo kot privlačne izobraževalne ustanove, ki bodo ponudile mladim možnost kariernega in osebnega razvoja ter dobro poklicno pot,« je dejal Cigler Kralj.

Tuji delavci zgolj začasna rešitev

Začasno se zadeve sicer blažijo z uvozom tuje delovne sile, vendar so postopki zaposlovanja tujcev dolgotrajni, prav tako je večina držav v regiji soočena s pomanjkanjem podobnih kadrov. »Delno akutno pomanjkanje lahko rešujemo tudi s tujo delovno silo, in jo rešujemo, oziroma jo rešujejo delodajalci. Ne more pa biti zaposlovanje tujcev strukturna rešitev,« je pojasnil minister.

Evropska sredstva rešitev za mlade

Med ranljivejšimi skupinami na trgu dela so ob starejših tudi mladi, slednji velikokrat delajo v negotovih oblikah zaposlitev, v zadnjem času v ospredje prihaja tudi platformno delo, ki združuje ponudbo določenih storitev na spletnih straneh, posamezniki pa so velikokrat prikrajšani za določene socialne pravice.

In to je eden od izzivov, s katerim se bo ministrstvo za delo moralo soočiti v prihodnje. Za zagotavljanje trajnejših in bolj gotovih zaposlitev v prihodnje bodo na voljo tudi izdatna sredstva Evropske unije.

Slovenija, Politika, Sociala, Evropska Unija, Oddaje, Teme, Novice, Pogovor o
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.