Petra StoparPetra Stopar
Nočne sledi na nebu (foto: Pixabay)
Nočne sledi na nebu | (foto: Pixabay)

Nocoj se obeta zanimiva nočna predstava

Doživetja narave | 11.08.2021, 14:04 Blaž Lesnik

V avgustu se vsako leto na nočnem nebu odvija prizor, ki zaradi počitniškega časa in prijaznih poletnih temperatur pritegne največ pozornosti. Zaradi ugodne vremenske napovedi in odsotnosti Lune, ki bi motila opazovanje, bi utegnili biti letošnji Perzeidi lepo doživetje. Maksimum z največjim številom vidnih meteorjev lahko pričakujemo prav v noči iz 11. na 12. avgust 2021. V oddaji Zanimivosti nočnega neba smo povabili k sodelovanju z nagradno spodbudo – napišite poročilo o opazovanju Perzeidov in opišite svoja doživetja. Izmed prejetih opazovalnih zgodb bo slovenska astronomska Spika najbolj izvirni podarila Astronomski atlas.

Svetle črte, ki čarobno zažarijo in za nekaj trenutkov pustijo svetlo sled preden za vedno izginejo, so kot ponavljajoči se meteorski roj Perzeidov opazovali že v davnih časih. Meteorji navidezno prihajajo iz skupne točke na nebu (radiant). V primeru avgustovskega roja je ta točka najbližja ozvezdju severne nebesne poloble, ki se imenuje po grškem junaku Perzeju. A davno preden se je utrinkov prijelo ime »Perzeidi«, je med ljudmi živelo izročilo, da gre pravzaprav za solze svetega Lovrenca, ki je kot mučenec umrl 10. avgusta leta 258.

Avtor oddaje Boris Kham in astronom Herman Mikuž
Avtor oddaje Boris Kham in astronom Herman Mikuž © Blaž Lesnik

Specialisti za komete in asteroide
Gost avgustovskih Doživetij narave je bil astronom Herman Mikuž, ki prihaja iz astronomskega observatorija Črni vrh nad Idrijo. Tam so odkrili več kot 600 asteroidov v glavnem pasu in dva iz skupine neoasteroidov, ki predstavljajo potencialno nevarnost za trke z Zemljo. Osem asteroidov so tudi poimenovali.

"Prvi zanimiv objekt, ki sem ga opazoval na tem observatoriju, je bil Halleyev komet, ki se je vrnil leta 1995, spomladi naslednjega leta je bil najsvetlejši. To je bil začetek observatorija, ki je amaterski, kar pomeni, da vsi, ki delamo tu, nismo plačani za svoje delo. Delamo zgolj iz ljubiteljstva, ker nas vesolje zanima. Usmerili smo se v iskanje kometov in asteroidov. Prvi odkrit asteroid je bil poimenovan po našem matematiku Juriju Vegi, eden naslednjih pa po naši državi – Slovenija."

Naš gost Herman Mikuž je skupaj s članom opazovalne skupine Bojanom Dintinjano leta 2006 odkril tudi supernovo SN 2006at v ozvezdju Velikega medveda, do tega trenutka so jih skupaj odkrili 28. V zadnjem času se usmerjajo na opazovanje okultacij, opazujejo oddaljene asteroide, ki se gibljejo pred zvezdo.

Kako opazovati Perzeide?
Veliko več zanimivosti in podrobnosti observatoriju Črni vrh lahko izveste ob poslušanju oddaje. Seveda pa smo gosta prosili tudi za kakšen uporaben nasvet za opazovanje avgustovskih utrinkov. Takole odgovarja: "Pomembno je, da gremo čim dlje od naselij, idealne lokacije so v hribih, na morju na otokih... Sam ponavadi opazujem kar iz observatorija. Seveda pa imamo več možnosti: fino je, če se lahko kar uležeš na tla in opazuješ nebo. V noči iz 12. na 13. avgust bo to, ne bo Lune, kar bo idealno.

Frekvenca teh pojavov narašča proti jutru, tako da je dobro vztrajati celo noč na prostem. Ljudje hitro obupajo, so zunaj pol ure, pa ni nič in obupajo. Druga možnost je tudi uporaba digitalne kamere, danes so zelo enostavno dostopne, večina jih ima doma.

Objektiv s kratko goriščnico, da dobimo čim večje zorno polje, usmerimo v nebo, kamero pa pritrdimo na stojalo. Posnetke lahko snemamo vso noč (čas osvetlitve naj bo približno ena minuta, ISO 1600). Kasneje rezultate pregledamo in izločimo najlepše."

Poročilo o opazovanju Perzeidov in opis svojih doživetja pošljite na naslov: Radio Ognjišče, Štula 23, 1210 Ljubljana Šentvid ali po elektronski pošti: dozivetja.narave[at]ognjisce.si. Izmed prejetih opazovalnih zgodb bo slovenska astronomska revija Spika najbolj izvirni podarila Astronomski atlas.

Doživetja narave
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.