Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Nočne sledi na nebu (foto: Pixabay)
Nočne sledi na nebu | (foto: Pixabay)

Nocoj se obeta zanimiva nočna predstava

11.08.2021, 14:04 Blaž Lesnik

V avgustu se vsako leto na nočnem nebu odvija prizor, ki zaradi počitniškega časa in prijaznih poletnih temperatur pritegne največ pozornosti. Zaradi ugodne vremenske napovedi in odsotnosti Lune, ki bi motila opazovanje, bi utegnili biti letošnji Perzeidi lepo doživetje. Maksimum z največjim številom vidnih meteorjev lahko pričakujemo prav v noči iz 11. na 12. avgust 2021. V oddaji Zanimivosti nočnega neba smo povabili k sodelovanju z nagradno spodbudo – napišite poročilo o opazovanju Perzeidov in opišite svoja doživetja. Izmed prejetih opazovalnih zgodb bo slovenska astronomska Spika najbolj izvirni podarila Astronomski atlas.

Svetle črte, ki čarobno zažarijo in za nekaj trenutkov pustijo svetlo sled preden za vedno izginejo, so kot ponavljajoči se meteorski roj Perzeidov opazovali že v davnih časih. Meteorji navidezno prihajajo iz skupne točke na nebu (radiant). V primeru avgustovskega roja je ta točka najbližja ozvezdju severne nebesne poloble, ki se imenuje po grškem junaku Perzeju. A davno preden se je utrinkov prijelo ime »Perzeidi«, je med ljudmi živelo izročilo, da gre pravzaprav za solze svetega Lovrenca, ki je kot mučenec umrl 10. avgusta leta 258.

Avtor oddaje Boris Kham in astronom Herman Mikuž
Avtor oddaje Boris Kham in astronom Herman Mikuž © Blaž Lesnik

Specialisti za komete in asteroide
Gost avgustovskih Doživetij narave je bil astronom Herman Mikuž, ki prihaja iz astronomskega observatorija Črni vrh nad Idrijo. Tam so odkrili več kot 600 asteroidov v glavnem pasu in dva iz skupine neoasteroidov, ki predstavljajo potencialno nevarnost za trke z Zemljo. Osem asteroidov so tudi poimenovali.

"Prvi zanimiv objekt, ki sem ga opazoval na tem observatoriju, je bil Halleyev komet, ki se je vrnil leta 1995, spomladi naslednjega leta je bil najsvetlejši. To je bil začetek observatorija, ki je amaterski, kar pomeni, da vsi, ki delamo tu, nismo plačani za svoje delo. Delamo zgolj iz ljubiteljstva, ker nas vesolje zanima. Usmerili smo se v iskanje kometov in asteroidov. Prvi odkrit asteroid je bil poimenovan po našem matematiku Juriju Vegi, eden naslednjih pa po naši državi – Slovenija."

Naš gost Herman Mikuž je skupaj s članom opazovalne skupine Bojanom Dintinjano leta 2006 odkril tudi supernovo SN 2006at v ozvezdju Velikega medveda, do tega trenutka so jih skupaj odkrili 28. V zadnjem času se usmerjajo na opazovanje okultacij, opazujejo oddaljene asteroide, ki se gibljejo pred zvezdo.

Kako opazovati Perzeide?
Veliko več zanimivosti in podrobnosti observatoriju Črni vrh lahko izveste ob poslušanju oddaje. Seveda pa smo gosta prosili tudi za kakšen uporaben nasvet za opazovanje avgustovskih utrinkov. Takole odgovarja: "Pomembno je, da gremo čim dlje od naselij, idealne lokacije so v hribih, na morju na otokih... Sam ponavadi opazujem kar iz observatorija. Seveda pa imamo več možnosti: fino je, če se lahko kar uležeš na tla in opazuješ nebo. V noči iz 12. na 13. avgust bo to, ne bo Lune, kar bo idealno.

Frekvenca teh pojavov narašča proti jutru, tako da je dobro vztrajati celo noč na prostem. Ljudje hitro obupajo, so zunaj pol ure, pa ni nič in obupajo. Druga možnost je tudi uporaba digitalne kamere, danes so zelo enostavno dostopne, večina jih ima doma.

Objektiv s kratko goriščnico, da dobimo čim večje zorno polje, usmerimo v nebo, kamero pa pritrdimo na stojalo. Posnetke lahko snemamo vso noč (čas osvetlitve naj bo približno ena minuta, ISO 1600). Kasneje rezultate pregledamo in izločimo najlepše."

Poročilo o opazovanju Perzeidov in opis svojih doživetja pošljite na naslov: Radio Ognjišče, Štula 23, 1210 Ljubljana Šentvid ali po elektronski pošti: dozivetja.narave[at]ognjisce.si. Izmed prejetih opazovalnih zgodb bo slovenska astronomska revija Spika najbolj izvirni podarila Astronomski atlas.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Doživetja narave

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...