Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Srečanje bolnikov in ostarelih s škofom Glavanom (foto: Družina)
Srečanje bolnikov in ostarelih s škofom Glavanom | (foto: Družina)

Bolniki in ostareli včeraj na Zaplazu in v Puščavi na Pohorju

Slovenija | 29.08.2021, 11:54 Marjana Debevec

Na Zaplazu je včeraj potekalo škofijsko romanje bolnikov, invalidov in starejših novomeške škofije. Sveto mašo je ob somaševanju duhovnikov daroval apostolski administrator in upokojeni novomeški škof Andrej Glavan. V Puščavi na Pohorju pa so se ob nadškofu Alojziju Cviklu zbrali bolniki in ostareli iz mariborske nadškofije.

Upokojeni novomeški škof Andrej Glavan je v pridigi poudaril, da nas Marija želi nas objeti s svojo materinsko nežnostjo, nas potolažiti in usmeriti na svojega Sina Jezusa, na njegovo besedo in njegov zgled. »Prišli smo s svojimi slabostmi in tegobami po tolažbo, s prošnjo za zdravje za dušo in telo, da bi nas to srečanje utrdilo v veri, da bi zmogli izpolnjevati Božjo voljo tudi, kadar to ni lahko. Prišli smo, da bi dobili novo voljo do življenja in ga osmislili tudi v bolezni in invalidnosti. Ni lahko živeti z bolnim kolkom ali kolenom, slaboviden ali pa le osamljen, brez prave radosti bivanja,« je izpostavil Glavan.
Po njegovih besedah se v luči vere zavedamo, da je Jezus naš sopotnik in trpin prav v vsaki stiski.

»V Getsemanskem vrtu je doživljal stiske vseh ljudi. Zato nobene solze ne potočimo sami in nobene ne potočimo zaman. S trpljenjem nas je odrešil in z njim lahko pri odrešenju sodelujemo tudi mi, če sprejmemo trpljenje kot njegov objem in ga spremenimo v blagoslov. V ognjeni peči postaja ruda zlato,« je še dejal škof Glavan in spodbudil k hvaležnosti vsem, ki bolnikom stojijo ob strani in jim izkazujejo pozornosti, ki jim lepšajo življenje.

Preizkušnja lahko utrdi našo vero

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je na romanju v Puščavi na Pohorju poudaril, da nas nič ne more ločiti od Božje ljubezni. »Nobeno trpljenje, nobena bolezen. Danes smo zbrani tukaj pri puščavski Božji materi. Zato je prav, da prosimo tudi Marijo, naj nam pomaga, da bomo darove, ki smo jih v življenju prejeli, lahko delili z bližnjimi; še posebej s tistimi, ki jih tarejo bolezni, stiske, skrbi in raznovrstne preizkušnje. Tako bomo živeli kot bratje in sestre,« je poudaril nadškof Cvikl.

Spomnil je tudi, da mnogi ljudje izgubljajo zaupanje. Predajajo se malodušju, strahu in negotovosti. »Zato je tako pomembno, da se skupaj, kot ena družina z zaupanjem obračamo na Boga, da bi se utrdila naša vera in naše zaupanje. Vsaka preizkušnja lahko poživi, utrdi našo vero in naše zaupanje.« Zelo pomembno pa je po besedah mariborskega nadškofa tudi to, da drug za drugega molimo.
Bolniki, invalidi in starejši so med sveto mašo lahko prejeli zakrament bolniškega maziljenja.

Srečanje bolnikov, invalidov in ostarelih celjske škofije pa bo v slovenskem Lurdu v Brestanici v nedeljo, 5. septembra ob 14.00. Sveto mašo bo daroval celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...