Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik
Srečanje bolnikov in ostarelih s škofom Glavanom (foto: Družina)
Srečanje bolnikov in ostarelih s škofom Glavanom | (foto: Družina)

Bolniki in ostareli včeraj na Zaplazu in v Puščavi na Pohorju

29.08.2021, 11:54 Marjana Debevec

Na Zaplazu je včeraj potekalo škofijsko romanje bolnikov, invalidov in starejših novomeške škofije. Sveto mašo je ob somaševanju duhovnikov daroval apostolski administrator in upokojeni novomeški škof Andrej Glavan. V Puščavi na Pohorju pa so se ob nadškofu Alojziju Cviklu zbrali bolniki in ostareli iz mariborske nadškofije.

Upokojeni novomeški škof Andrej Glavan je v pridigi poudaril, da nas Marija želi nas objeti s svojo materinsko nežnostjo, nas potolažiti in usmeriti na svojega Sina Jezusa, na njegovo besedo in njegov zgled. »Prišli smo s svojimi slabostmi in tegobami po tolažbo, s prošnjo za zdravje za dušo in telo, da bi nas to srečanje utrdilo v veri, da bi zmogli izpolnjevati Božjo voljo tudi, kadar to ni lahko. Prišli smo, da bi dobili novo voljo do življenja in ga osmislili tudi v bolezni in invalidnosti. Ni lahko živeti z bolnim kolkom ali kolenom, slaboviden ali pa le osamljen, brez prave radosti bivanja,« je izpostavil Glavan.
Po njegovih besedah se v luči vere zavedamo, da je Jezus naš sopotnik in trpin prav v vsaki stiski.

»V Getsemanskem vrtu je doživljal stiske vseh ljudi. Zato nobene solze ne potočimo sami in nobene ne potočimo zaman. S trpljenjem nas je odrešil in z njim lahko pri odrešenju sodelujemo tudi mi, če sprejmemo trpljenje kot njegov objem in ga spremenimo v blagoslov. V ognjeni peči postaja ruda zlato,« je še dejal škof Glavan in spodbudil k hvaležnosti vsem, ki bolnikom stojijo ob strani in jim izkazujejo pozornosti, ki jim lepšajo življenje.

Preizkušnja lahko utrdi našo vero

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je na romanju v Puščavi na Pohorju poudaril, da nas nič ne more ločiti od Božje ljubezni. »Nobeno trpljenje, nobena bolezen. Danes smo zbrani tukaj pri puščavski Božji materi. Zato je prav, da prosimo tudi Marijo, naj nam pomaga, da bomo darove, ki smo jih v življenju prejeli, lahko delili z bližnjimi; še posebej s tistimi, ki jih tarejo bolezni, stiske, skrbi in raznovrstne preizkušnje. Tako bomo živeli kot bratje in sestre,« je poudaril nadškof Cvikl.

Spomnil je tudi, da mnogi ljudje izgubljajo zaupanje. Predajajo se malodušju, strahu in negotovosti. »Zato je tako pomembno, da se skupaj, kot ena družina z zaupanjem obračamo na Boga, da bi se utrdila naša vera in naše zaupanje. Vsaka preizkušnja lahko poživi, utrdi našo vero in naše zaupanje.« Zelo pomembno pa je po besedah mariborskega nadškofa tudi to, da drug za drugega molimo.
Bolniki, invalidi in starejši so med sveto mašo lahko prejeli zakrament bolniškega maziljenja.

Srečanje bolnikov, invalidov in ostarelih celjske škofije pa bo v slovenskem Lurdu v Brestanici v nedeljo, 5. septembra ob 14.00. Sveto mašo bo daroval celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...