Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović
Voditeljica Nataša Ličen in gost Jože Ramovš v nočnem programu (foto: Marko Zupan)
Voditeljica Nataša Ličen in gost Jože Ramovš v nočnem programu | (foto: Marko Zupan)

Dr. Jože Ramovš: Telefone redno posodabljamo, kako izboljšati vzdušje med nami, pa ne.

27.07.2021, 21:00 Nataša Ličen

Novih spoznanj in raziskovanj o medsebojnih odnosih in kako jih popravljati, je v zadnjem obdobju več kot na področju informacijske tehnologije. Pri slednji gremo naprej, pri znanju in spoznanju o komuniciranju, sprejemanju in izvajanju svojih vlog v družini, službi, družbi, o oblikovanju vzdušja, pa smo še vedno navezani na pred telefonski čas, ko se je iz hriba na hrib vpilo, ali pa čez ulico iz enega okna proti drugemu.

Zlate besede, malo jih je, hvala, prosim, oprosti in k tem sodi tudi pohvala, niso v modi.

Največja zmota človeštva je, ki je trajala najdlje, da nismo enakovredni. S prof. dr. Jožetom Ramovšem se redno srečujemo. Vsebine črpamo iz njegove zadnje knjige »Sožitje v družini«, ki jo je napisal pred nekaj leti, izdala pa Celjska Mohorjeva družba.
»Je debela, ni pa težka«, pravi g. Jože in doda, »čeprav je v njej čez 500 strani, ni niti po teži, niti vsebinsko težka. V njej so stvari, vsakomur potrebne, praktične izkušnje in sodobna spoznanja, za sožitje.«

Dr. Jože Ramovš
Dr. Jože Ramovš © Nataša Ličen

Kateri so ključni mejniki dobrega sožitja?
»Pogovor, komuniciranje, kamor sodi tudi vedenje med ljudmi, potem vloge, ki jih imamo ljudje, da se sprejmemo in nam je »koža prav«, kot rečemo. Tretji važen gradnik lepega sožitja pa je prijetno vzdušje, ki se seveda menja, enkrat je nevihtno, dežuje, je vetrovno, drugič je sonce, mirno ozračje, toda vzdušje imamo deloma mi v svojih rokah. Vreme v medsebojnih odnosih je treba usmerjati, da je vsega ravno prav.«

Družina danes živi v zelo drugačnih razmerah kot pred petdesetimi ali stotimi leti, v naših glavah in genih pa so še vedno tiste izkušnje pred tisoč leti.

V opisu ob zgoraj omenjeni knjigi dr. Jožeta Ramovša beremo: Sožitje v družini je danes neprimerno bolj kakor kdaj koli doslej odvisno od tega, ali starša zavestno usmerjata medsebojno komu­niciranje, opravljanje družinskih vlog in oblikovanje družinskega vzdušja, ali pa to prepuščata naključju. Družinsko in vsako drugo sožitje ima tri glavne sestavine. Prva sestavina so vloge vsakega od družinskih člankov; druga je komuniciranje in sodelovanje med družinskimi člani; tretja sestavina – to je vzdušje v družini – pa najbolj odloča o tem, kako prijetno se počutimo v družini.

Del naslovnice najnovejše knjige dr. Jožeta Ramovša
Del naslovnice najnovejše knjige dr. Jožeta Ramovša © cmd

Kaj je torej sožitje? Je celostna življenjska povezanost z drugimi ljudmi; običajno tudi skupno življenje. Če iščemo značilnosti pri kolikor toliko lepem ali skladnem sožitju, najdemo skupno življenjsko usmeritev – vsi imajo podobne vrednote, norme, način življenja in navade, skupno doživljanje dobrega in hudega ter kolikor toliko uspešno sodelovanje.
Prisluhnite oddaji: https://avdio.ognjisce.si/share/sozitje_2021_07_27.mp3

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Via positiva , Za sožitje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...