Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel (foto: Andrej Šinko)
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel | (foto: Andrej Šinko)

Bomo počitnikovali v Sloveniji?

Slovenija | 20.04.2021, 11:26 Andrej Šinko

Zunanje ministrstvo še vedno odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino. Kljub temu je pričakovati, da bodo številni Slovenci že za prvomajske praznike odpotovali na Hrvaško, manjše število pa tudi na bolj oddaljene destinacije.

Epidemične razmere v tujini pa tudi znotraj posameznih držav se razlikujejo, zato je pred morebitnim odhodom v tujino treba preveriti dejansko stanje, da bi se izognili težavam ali razočaranju. Prehajanje meja je praviloma omogočeno po cepljenju, prebolelem covidu ali testu, ki ga zahteva posamezna država. Za vse omenjeno moramo pridobiti ustrezna potrdila. V prihodnje je pričakovati uveljavitev enotne listine oziroma tako imenovanega cepilnega potnega lista.

»Nobena država članica si ne more privoščiti, da temu ne bi prisluhnila, saj bi s tem izpostavila svoje državljane mnogo ostrejšim omejitvam že pri potovanju v sosednjo državo. Zlasti bi se pa izločila iz prostega pretoka ljudi, ki ne zagotavlja samo potovanja za namen turizma, ampak tudi potovanja poslovnežev, študentov in zasebnih obiskov,« je dejal vodja konzularne službe Andrej Šter in dodal, da morajo biti odhodi v tujini premišljeni in dobro organizirani.

Po besedah sogovornika velja to tudi za nekatere čarterske lete, ki so jih že pripravile nekatere zaupanja vredne turistične agencije. »Želimo si, da bi takšno bilo tudi nadaljevanje. Zlasti pa opozarjamo pred tistimi potovanji, ki bi se zgodila tako v ihti ali ob prepričanju, da bom šel tja, pa naj se zgodi, kar se že hoče. Takrat se včasih res zgodi kaj takega, kar si nihče ne želi.«

Nekateri se sicer prav z namenom prehajanja meja poskušajo okužiti z novim koronavirosm, saj osebe, ki prebolijo covid in si tako zagotovijo imunost sodijo med izjeme, ki lažje prehajajo državne meje. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar opozarja, da je takšno početje zelo nevarno in nespametno. »O tem, da bi se to umaknilo, kot boniteta za prehod meje ali kakšne druge stvari, lahko začnemo razpravljati takrat, ko bodo imeli vsi enako možnost za cepljenje.«

Druga nespametna praksa je tudi ponarejanje ali nakup kakršnih koli potrdil, s katerimi bi lahko prehajali mejo, osnovnih pogojev za to pa ne izpolnjujemo. Omenjena zadeva je kazniva in nas lahko spravi v resne težave.

Slovenija, Svet, Sociala, Zdravstvo, Teme, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.