Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Zagrebško ljubljanski metropolit Porfirije Perić (foto: Jože Bartolj)
Zagrebško ljubljanski metropolit Porfirije Perić | (foto: Jože Bartolj)

Zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije je novi patriarh Srbske pravoslavne cerkve

Slovenija | 18.02.2021, 16:00 Alen Salihović

Srbska pravoslavna cerkev je za novega patriarha izbrala zagrebško-ljubljanskega metropolita Porfirije. Nasledil bo pokojnega Irineja. "Spoznali smo ga, kot človeka globoke vere, visoko izobraženega, obenem pa meniško preprostega in odprtega za dialog," je zapisal ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK nadškof Stanislav Zore. "Metropolit Porfirje je globok poduhovljen menih, ves predan Kristusu in Cerkvi, obenem pa stoji z obema nogama v tem svetu in se ve približati vsakemu človeku. Visoko je izobražen v patrologiji, to je poznavanje cerkvenih očetov. Kolikor vem je vodil komisijo za medije pri beograjskem patriarhatu. Prav zato, ker je globok in zasidran v Bogu pa je tudi človek krščanske širine in zavzet za ekumensko delo. Zato se zelo veselimo njegove izvolitve in še nadaljnjega sodelovanja med obema cerkvama," je v odzivu na novega patriarha za Radio Ognjišče dejal član Komisije za ekumenizem pri Slovenski škofovski konferenci dr. Bogdan Dolenc.

Dolenc je še dejal, da se izvolitve veselijo in mu čestitajo, ga tudi osebno pozna, tako kot tudi vsi drugi, ki so zavezani ekumenskemu delu v Sloveniji. "Metropolit Perić je bil vsa zadnje leta reden gost v Sloveniji. Večkrat je vodil sveto bogoslužje v ljubljanski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda. Sodeloval je tudi pri slovensko ruskih srečanjih, tako ob kapelici pod Vršičem kot tudi v Ljubljani. Pred dvema letoma nam je na slovenski televiziji spregovoril ob 800-letnici avtokefalnosti Srbske pravoslavne cerkve. Duhovniki srbske cerkve v Sloveniji že dolga desetletja sodelujejo pri ekumenskih srečanjih in so člani Sveta krščanskih Cerkva pri nas," je povedal Dolenc.

Nadškof Zore pa je na FB profilu zapisal: "Sestrska Srbska pravoslavna Cerkev je dobila novega patriarha. Člani Zbora te Cerkve so danes v Beogradu izvolili patriarha Porfirija, ki je tako nasledil novembra lani umrlega patriarha Ireneja. Od leta 2014 je bil sedanji patriarh Zagrebško-ljubljanski metropolit. Spoznali smo ga, kot človeka globoke vere, visoko izobraženega, obenem pa meniško preprostega in odprtega za dialog. Zato se skupaj z Božjim ljudstvom njegove Cerkve veselimo njegove izvolitve. Čestitamo mu in prosimo Boga, naj ga blagoslavlja, presveta Bogorodica pa naj ga spremlja in varuje."

Škof Peter Štumpf ga je označil za velikega prijatelja murskosoboške škofije. V zapisu se je spomnil njegovih obiskov v tej škofiji.

"Ta radostna vest nas ni niti preveč presenetila, saj novega patriarha Porfirija poznamo kot škofa globoke vere, teološke temeljitosti, široke humanistične razgledanosti in dialoške prijetnosti. Kot zagrebško-ljubljanski metropolit je rad prišel tudi v našo Mursko Soboto. Najprej nas je obiskal, v nedeljo, 31. januarja 2016, ko je v soboški stolnici ob veliki navzočnosti katoliških, predvsem pa pravoslavnih vernikov, obhajal sveto liturgijo. Takrat mi je v prijetnem pogovoru dejal, da se v Sloveniji zmeraj počuti zelo dobro, ker smo Slovenci odprt, dobronameren in gostoljuben narod. Zelo je bil hvaležen Katoliški cerkvi v Sloveniji, da ima razumevajoče srce za pravoslavne brate in sestre po vseh večjih slovenskih mestih in drugih krajih, kjer  živijo. Tako smo tudi v Rakičanu, v Marijini cerkvi, omogočili pravoslavnim vernikom v Pomurju, da tam lahko občasno obhajajo sveto liturgijo. Ta ekumenska gesta je metropolita zelo razveselila in je bil zanjo soboški škofiji nadvse hvaležen.
V znamenje gostoljubja, škofovskega bratstva in prijateljstva, me je metropolit Porfirije povabil, da sem se v soboto, 26. januarja 2019, v gledališču SNG Maribor, udeležil slavnostne akademije ob 800-letnici samostojne Srbske pravoslavne cerkve ter 600-letnici rojstva srbske princese Katarine Kantakuzine Branković, poročene s celjskim grofom Ulrikom II.
Tudi ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom smo v soboški škofiji želeli, da bi k sveti maši v Beltince, v soboto, 17. avgusta 2019, prišel naš prijatelj, metropolit Porfirije. Ker je bil metropolit predsednik Izvršnega odbora za pripravo proslave ob 800-letnici cerkvene samostojnosti Srbske pravoslavne cerkve, ki so jo potem priredili meseca oktobra, je naprej izrazil dvom, če bo zaradi obilice dela lahko prišel. Vendar je delo odložil in tako je najbrž prvikrat v zgodovini beltinske župnije pravoslavni metropolit prisostvoval katoliškemu bogoslužju.
Z evangeličanskim škofom mag. Leonom Novakom sva načrtovala pogovor voditeljev krščanskih Cerkva v Sloveniji o etičnih vprašanjih naše družbe, in sicer na sedežu ordinariata v Murski Soboti, v torek, 25. februarja 2020. Povabilu se je odzval tudi metropolit Porfirije. V pogovoru smo bili soglasni o spoštovanju človekovega življenja od spočetja do naravne smrti, pomenu družine očeta, matere in otrok za prihodnost Evrope, kakor tudi Slovenije, o nezdružljivosti evtanazije z evangeljskim pogledom na človeško življenje in potrebnosti zaprtja trgovin ob nedeljah in praznikih. Čeprav se je metropolitu Porfiriju po tem srečanju mudilo v Beograd, si je vseeno vzel čas in tako bil skupaj z ostalimi predstavniki krščanskih Cerkva v Sloveniji deležen gostoljubne mize v soboškem stolnem župnišču.
Ob lanskem božiču, 2020, mi je metropolit Porfirije zaželel: »(…) Naj radost, spoštovani gospod škof in brat v Kristusu, izpolni duše in srca vseh kristjanov, predvsem pa Vašo  (soboško) škofijo, Vas osebno, da bi tako lahko vsi skupaj slavili Božje ime, na veke vekov.«
»Spoštovani, novi patrirah častitljive Srbske pravoslavne cerkve – dobri prijatelj Cerkve na Slovenskem, kakor tudi škofije Murska Sobota in mene osebno – Vaša svetost Porfirije, z radostnim srcem se zahvaljuje tudi soboška škofija in njen škof dobremu Bogu, da Vas je postavil za vrhovnega pastirja Vašemu častitljivemu narodu. Slovenci in Srbi smo v zgodovini že zgradili precej mostov prijateljstva, kulturnega, gospodarskega sodelovanja in človeške naklonjenosti. Z Vašim imenovanjem na častitljivi sedež Srbskega Patriarha pa nam Sveti Duh sporoča, da naj še bolj okrepimo Zlati most tesnejšega krščanskega bratstva, molitve, veselega sodelovanja in iskanja novih poti, kako skupaj hoditi po poti vere.
Nebeška Mati Marija naj Vas varuje, ohrabruje, krepi in ohranja med Vašim častitljivim narodom za dolgo službo pastirja Cerkvi, na čelu katere je Vaš častitljivi predhodnik sv. Sava.
Vaša svetost, patriarh Srbske pravoslavne cerkve, Porfirije, zmeraj dobrodošli v Murski Soboti."

Izbira voditelja ni le cerkveno, ampak tudi politično vprašanje. Srbski predsednik Aleksander Vučić je javno priznal, da se ob vsaki pomembnejši odločitvi posvetuje s patriarhom. Beograjski nadškof Stanislav Hočevar je v pogovoru za naš radio dejal, da si tako pravoslavni kot katoličani želijo, da bi bil novi patriarh človek dialoga.

Mediji so že pred tem med najresnejšimi kandidati za novega patriarha Srbske pravoslavne cerkve omenjali tudi zagrebško-ljubljanskega metropolita Porfirija.

Poleg metropolita Porfirija sta bila v ožjem izboru  še Irinej in Jefrem. Po izboru novega patriarha so se oglasili zvonovi v svetišču Svetega Save in pravoslavne stolnice v Beogradu. Ustoličenje naj bi bilo v roku dveh ali treh dneh, poročajo srbski mediji.

Porfirije Perić se je po poročanju tednika Družina rodil v Bečeju v Vojvodini leta 1961. Leta 1986 je diplomiral na pravoslavni fakulteti v Beogradu. Doktoriral je v Atenah leta 2004.

V letih 2010 in 2011 je bil vojaški episkop, potem koordinator sodelovanja med SPC in srbsko vojsko. Od leta 2008 je tudi predsednik sveta srbske radiodifuzne agencije. Vodenje zagrebško-ljubljanske metropolije je prevzel s položaja pomožnega episkopa Bačke leta 2014.


Slovenija, Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...