Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nakupovanje (foto: Pixabay)
Nakupovanje | (foto: Pixabay)

Lažne gotovosti so v pandemiji odpadle. Se bomo vrnili v potrošništvo?

Slovenija | 27.02.2021, 07:10 Marjana Debevec

Ob upadanju števila okuženih in hospitaliziranih se prebuja upanje, da bo mogoče širitev koronavirusne bolezni vendarle zajeziti. Preizkušnja, ki je vse človeštvo zajela v zadnjem letu, pa bo gotovo prinesla svoje posledice. O njih govorijo sociologi, pa tudi papež Frančišek.

S pandemijo smo bolj kot kdajkoli prej videli, da je svet povezan in soodvisen, je za naš radio poudaril sociolog dr. Igor Bahovec. »Pandemija če je kaj odprla, poglejte, je to, da se zavedamo, da noben človek ne more živeti izolirano. Nobena država ne more živeti izolirana. In tukaj je treba narediti en obrat v miselnosti in v življenju; v delovanju«.

Obenem pa smo doživeli našo krhkost in ranljivost; mnoge gotovosti, da sami obvladujemo naše življenje, so padle. »Videli smo tudi, da določeni sloji prebivalstva, pri nas zlasti najstarejši, so izločeni. Videli smo vso fragmentacijo, hkrati pa smo videli, da imamo čuden odnos do stvarstva. Skratka: lažne gotovosti so padle in smo zdaj pozvati, da odkrijemo, kako na to odgovoriti drugače«.

Ta nova povezanost naj bi omogočila, da bi se ljudje znova začutili pripadniki skupnega doma, je še poudaril Bahovec. In kakšni naj bomo po krizi? »Ne iskati gotovosti v tistem, kar je do krize pripeljalo. Torej, ne se vrniti v potrošništvo, v samoljubje, v izolacijo. Iskati drugačno družbo je prvi poziv«.

Papež nas v svoji okrožnici Vsi smo bratje vabi, naj ne pozabimo vseh, ki so v krizi pomagali ljudem in se dotaknili resničnosti. »Ne pozabiti resničnosti. In ta okus po resničnosti. To zavedanje lastnih meja je prva stvar, ki potrebna, če skušamo izziti iz težav sodobne družbe in videti krizo kot priložnost, da ustvarjamo nov svet«. To po prepričanju dr. Bahovca pomeni, da se odpovemo lažni nostalgiji po lepi preteklosti in se odpremo ustvarjalnosti ter iskanju nečesa novega.

Pogovoru z njim boste lahko prisluhnili jutri ob devetih zjutraj.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...