Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Težave po prebolelem covidu-19: utrujenost, težave z dihanjem, kašelj, bolečine v sklepih in prsih. (foto: Pixabay)
Težave po prebolelem covidu-19: utrujenost, težave z dihanjem, kašelj, bolečine v sklepih in prsih. | (foto: Pixabay)

Po prebolelem covidu posledice vidne še več mesecev

Slovenija | 18.01.2021, 13:57 Alen Salihović

Večkrat smo že spregovorili o posledicah s katerimi se soočajo tisti, ki so preboleli covid-19. Vse več je raziskav, ki potrjujejo ugotovitve kitajskih strokovnjakov, da je večina ljudi, ki je bila zaradi covida-19 hospitalizirana, še več mesecev imela simptome bolezni. O tem, katere težava opažajo v Sloveniji smo vprašali infektologinjo dr. Matejo Logar in psihologinjo dr. Lilijano Šprah.

Kitajska raziskava, ki so jo izvedli v Vuhanu, mestu, ki naj bi bil izvor novega koronavirusa,kaže, da so bolniki, ki so preboleli težjo obliko covida-19, imeli po pol leta še vedno vidne poškodbe pljuč. O ugotovitvah v Sloveniji pa je dr. Mateja Logar dejala: »Pogosto ostajajo po preboleli okužbi še od nekaj tednov do nekaj mesecev slabo počutje, hitrejša utrujenost, zadihanost, bolečina v prsnem košu, pogosti so glavoboli. Manjši delež pa opaža tudi otekanje sklepov, težave s spominom in pa seveda to, kar smo že opozarjali, da je povečano tveganje za nastanek možganske kapi in pa pljučne embolije.«

Sogovornica opozarja tudi, da se s posledicami po prebolelem covidu19 soočajo tako starejši kot mlajši bolniki. »Tisti, ki so mladi, zdravi in imajo zelo blago obliko covida-19 za katero sploh ne potrebujejo sprejema v bolnišnico, se jim lahko po nekaj tednih pojavi možganska kap ali pljučna embolija,« je povedala dr. Logarjeva.

Najpogostejša simptoma, ki sta se še pojavljala po hospitalizaciji, utrujenost in nespečnost. Šest mesecev po diagnozi sta se pojavila pri skoraj 30 odstotkih bolnikov. Bolezen pa bi lahko imela tudi dolgotrajne duševne motnje. 23 odstotkov tistih, ki so preboleli covid, so imeli simptome tesnobe ali depresije. To se kaže tudi pri nas, pravi psihologinja dr. Lilijana Šprah, ki je raziskovalka in predstojnica Družbenomedicinskega inštituta Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. »Strokovnjaki opažajo tudi v naši praksi, da ljudje, ki so že preboleli kakšno motnjo tesnobe ali depresijo, ali pa se prav v tem obdobju soočajo z njo, in je še niso povsem premagali, lahko v tem obdobju doživijo poslabšanje znakov in simptomov, lahko pa tudi ponovitev recimo anksiozne ali depresivne motnje.

Sicer znanstveniki po vsem svetu preučujejo dolgotrajne posledice virusa. Ameriški center za preprečevanje in nadzor bolezni je med najpogostejšimi dolgoročnimi simptomi naštel: utrujenost, težave z dihanjem, kašelj, bolečine v sklepih in prsih. Med pogoste je uvrstil tudi težave z razmišljanjem in koncentracijo, depresijo ter glavobol.

Slovenija, Svet, Zdravstvo
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...