Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Marko Juhant, specialni pedagog (foto: Nataša Ličen )
Marko Juhant, specialni pedagog | (foto: Nataša Ličen )

Marko Juhant: Burne odzive in kričanje v vzgoji starši hitro obžalujemo

Za življenje | 14.11.2020, 15:03 Nataša Ličen

Po dveh mesecih smo se v studiu radia Ognjišče spet srečali z Markom Juhantom, specialnim pedagogom, ki je odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev. Pogovor smo začeli z zanimivim vprašanjem poslušalca, ki ga je zanimalo, če se način življenja odraža v političnem prepričanju? Ali drži, da so po mestih ljudje bolj naklonjeni levi politični opciji, s prevladujočo razvito desno možgansko polovico, po vaseh pa so bolj naklonjeni tradicionalnemu urejanju družbe, torej bolj desni opciji?

Se način življenja kaže tudi v ustroju, v razvoju možganov? Marko Juhant je bil v oddaji Za življenje vesel vprašanja, ker, kot je dejal: "Škoda, ker se o tem večkrat ne pogovarjamo. Morali bi se. In, drži. Tako kot naši možgani vodijo naše telo, tudi telo uči naše možgane. Ko se odločamo, pridejo na površje naše vrednote. Če so vrdnote v nas trdno zasidrane, sploh ni vprašanje, če jih bomo uporabljali v življenjskih situacijah. Če imamo za vrednoto poštenost, bomo resnicoljubni. Vrednote nas vodijo od znotraj, ne od zunaj. To je tudi povezano z našim čutom za odgovornost. Odgovornost ni vsiljena, sprejmemo jo. Ne menimo se toliko pri tem za mnenja drugih, bolj se naslonimo na svoja občutja, kako se ob določenih dejanjih počutimo mi."

Če ste v času "korone" zdaj ves čas doma in ne porabljate adrenalina, ki dviga burne odzive, je to lahko velika težava.


Politična usmerjenost se prepozna tudi po izboru besedišča, ki ga uporablja posameznik. Obstaja "cela" znanost nevrolingvistike, o tem kako lahko vplivamo na ljudi, kako lahko upo(zlo)rabljamo tovrstna orodja, za dobro ali slabo. Kaj beremo na spletu, o čem se z ljudmi pogovarjamo, s kom se družimo in tako naprej, vse to vpliva na nas. Zelo je pomembno, z besedami koga se hranimo.

   Oče vzgaja tako, da prvič reče, drugič ukrepa. Mama običajno vzgaja drugače, sedemkrat ali še večkrat otroku prigovarja, ga prosi, moleduje, ... 

Zgled je najtežji, a zagotovo najboljši način pri vzgoji, pri vplivanju na druge. "Drugače ne gre, je tisti, ki najbolj "prime"."
Babica je vprašala, če lahko starši prekinejo stik z vnuki? Naloga očeta je postavljanje meja. Oče pričakuje določeno vedenje od svoje mame in očeta do njegovih otrok. Ne poznamo konkretnih zamer, toda v osnovi je naloga očeta postavljanje zdravih meja, da mu nekdo ne ruši njegovih vzgojnih prizadevanj, seveda za dobro njegovih otrok. "Če stari starši ne upoštevajo teh priporočil in vzgojnih principov staršev, včasih ne gre drugače. Razumljivo, da pride do trenj. Pogosto je to tudi odziv moških, postavljanje zidu."

Marko Juhant v studiu Radia Ognjišče
Marko Juhant v studiu Radia Ognjišče © Nataša Ličen

Kako se na to odzovejo vnuki? "Prednost starih staršev je poslušanje, imajo važno vlogo, otroci potrebujejo ob sebi odraslo, odgovorno in "zdravo" osebo, ki pa ni starš, to jim daje garancijo, da v najstništvu lažje prebrodijo tudi večje izzive in uspejo v življenju." Stari starši naj ne dajejo sodb o vzgoji roditeljev otrok, naj poslušajo. Če bodo želeli znova vspostaviti odnos, je oče otrok tisti, ki s starimi starši spet vzpostavi odnos nazaj. Po Družinskem zakoniku imajo stari starši drugače pravico do stika z vnuki.

         Šestletni otrok je odziven, naučimo ga odziva na besedo.

Če so otroci v centru sveta?
V vrtcu je zaradi tega pogosto težava. "Otrok, vajen doma precejšnje pozornosti, le-to kliče na vse mogoče načine tudi v drugih okoljih, pogosto je preglasen, ne drži se navodil in podobno." Kaj narediti? Šestletni otrok je dojemljiv, naučiti se mora upoštevati navodila na besedo. Oče ga mora naučiti, da bo otrok dobil slišno pozornost, znal ubogati in upoštevati na besedo. Ko se bo tega naučil pri očetu, bo na besedo upošteval tudi druge. "Oče vzgaja tako, da prvič reče, drugič ukrepa. Mama običajno vzgaja drugače, sedemkrat ali še večkrat otroku prigovarja, ga prosi, moleduje in otrok, ki to presliši, se odzove šele, ko je mama že povsem besna."

Burni odziv in kriki v vzgoji, ki jih starši pogosto zelo hitro obžalujemo
Burni odziv in kriki v vzgoji, ki jih starši pogosto zelo hitro obžalujemo © PixaBay

Vprašanje mame, zelo iskreno, kar doživimo skoraj vsi, zakaj postanemo ob, včasih že manjših neubogljivostih otrok, zelo jezni in hitro vzkipimo, potem pa nam je takoj žal, močno obžalujemo svojo jezo?
"Krivi so hormoni", je odgovoril Marko Juhant. "Gre za čustveni odziv. Za sistem obrambe. Takoj, ko nam kaj dvigne pritisk, si recimo ne, danes bom pa drugače. Naučimo se prehiteti svoje hormone. Prvi burni odziv je lahko nevaren. Včasih slišimo ob dejanjih koga, da je neko dejanje storil v efektu." Ni imel popolnega nadzora nad svojim vedenjem in reakcija ni bila primerna. "Če ste v času "korone" zdaj ves čas doma in ne porabljate adrenalina, ki dviga burne odzive, je to lahko velika težava. Če živite v stolpnici, pojdite peš, ne z dvigalom, in domov boste prišli bistveno drugačni, manj razburjeni." Uporabite stopnice, balkon za telovadbo, da ste na zraku. Znajti se je treba. Več se gibajmo.

Za še več poudarkov iz oddaje, pa poslušajte posnetek: https://avdio.ognjisce.si/cikel/za_zivljenje

Marku Juhantu lahko pišete na naslov: marko.juhant@gmail.com
Obiščite spletno stran: cmrlj.biz, kjer najdete knjige, tudi videopredavanja in tečaje.

Za življenje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.