Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Ko se zlaže Ostržek, se mu poveča nos... (foto: Pixabay)
Ko se zlaže Ostržek, se mu poveča nos... | (foto: Pixabay)

Laž ima dolge noge in vodi v prepad

Komentar tedna | 16.10.2020, 14:45 dr. Janez Juhant

Širijo se govorice, da ima tako imenovani »premierski kandidat ustavnega loka« med drugim tudi osebne finančne težave. Sicer se pri javnih osebah pri nas rado prikazuje vse negativno: Če so dobro stoječi, se jih sumi, da so kradli, če niso še kaj ustvarili, se jih ima za nesposobne, odvisno od tega kakšnega izvora so!

Slabo se ceni podjetnost in delavnost. In sicer zaradi »vsegliharske« laži, po kateri naj bi bili vsi enaki. Pri politikih bi morala šteti sposobnost, tj. kako razumno, prepričljivo in uspešno so sposobni urejevati družbo in reševati probleme državljanov in države. Pri poskusih »levice« priti ponovno do oblasti bode v oči, da je ta odstopila in se zdaj v kriznih časih nerazsodno obnaša celo s podporo kolesarjev in medijev. Ta kandidat je v bližini spretneža, ugnezdenega v Drnovškovi senci, ki bivšega predsednika hvali kot državnika, a so bile pod njegovo oblastjo z LDS postavljene kretnice za krajo družbenega premoženja. Prihaja tudi na dan, da je večina članov te levičarske sprege povezanih s temi nepreglednimi posli. Zato jim ne gre, kar sicer ponavljajo njim servilni mediji, za demokratično vladanje in izključitev domnevne avtoritarnosti te Vlade, pač pa za odvrnitev nadzora nad preglednostjo omenjenih poslov. Zato butajo v ministra Hojsa, ki si je »drznil« uvesti nadzor nad posli NLB in drugih firm v državni lasti. Očitno so torej stiske vpletenih v hobotnico korupcije velike, organi oblasti pa bodo morali temu priti do dna. Ne pozabimo pa na stiske uslužbencev, novinarjev in drugih, ki so izvedli in naprej prikrivajo te scenarije.

Človeka in državljana Slovenije navdaja žalost in skrb, da je po tridesetih letih svobodne države še vedno vplivno »politično vezivo« naše družbe »soglasje laži«, kot je to stanje označil Jože Pučnik. Še bolj če to postaja del družbene identitete, kot meni Brane Senegačnik, sicer ne bi tako enostavno in brezsramno stopali pred kamere za to odgovorni, ki bi morali dati kaj nase in ne bi nakladali državljanom laž na laž, ob ustrezni podpori celo nacionalnih in drugih medijev. Ti pa bi nas zraven imeli še za neumne, kakor da tega ne bi videli. Brez dvoma je laž nesmrtna duša komunizma, ki se je razlezla tudi v tranzicijsko resničnost. Njegovi levičarski dediči jo v raznih preoblekah še kar branijo za ceno propada namesto da bi si prizadevali za očiščenje.

Lahko le pritrdimo psihoanalitičarki Nini Krajnik, da pri nas vojna še ni končana, revolucija še traja in svetost vrednot, kar sem že večkrat izpostavil sam, nima družbene teže, čeprav se ljudje sicer sklicujemo na vrednotni svet, ki naj bi bil vezivo našega sobivanja. Ko človek posluša govorce tega »loka«, ki sicer nima nobene ustavne večine, a se dela, da oblast pripada le njim, dobi vtis, da je na šušmarskem semnju, ne v parlamentu demokratične države. To »levičarsko« brezvrednotno klimo kot posledico »laži nesmrtne duše komunizma« mediji celo propagirajo, da bi prekrili vrednotno praznino družbe. Ima pa javni status celo v nekaterih državnih in paradržavnih vplivnih organizacijah in službah, od koder pljuska laž teh poslancev in njih podpornikov v negativistični nastrojenosti do koronskih in drugih preventivnih in očiščevalnih ukrepov sedanje oblasti. Vendar upajmo tudi na premike, saj jih nakazuje tudi srečanje vseh vej oblasti za vzpostavitev normalnih razmer pri predsedniku republike.

Grešni kozel in tarča smo kot v bivšem sistemu tudi verni in Cerkev, saj ne glede na naše slabosti in spodrsljaje vendar priznavamo in zagovarjamo vrednotni svet krščanstva. Tudi zato omenjeni odločevalci prek medijev napadajo katoličane in Cerkev ter skušajo še naprej utišati poskuse krščanskega vrednotenja sveta in življenja. Zgovorno, da »naša« RTV ni predvajala stališč Pohoda za življenje. Kako pa bomo preživeli, če ne bomo povsod branili življenja človeka? Upam, da krščanske vrednote še veljajo pri nas in v Evropi, čeprav izgubljajo družbeni vpliv; npr. v švicarski Krščansko-demokratski ljudski stranki napovedujejo referendum o odstranitvi 'krščanski' iz imena stranke. Pri nas je glede vrednot nekaterim vseeno oziroma jih celo ne marajo – da lahko potvarjajo in lažejo. Očitno jih ne skrbi, da s takim vezivom drvimo v prepad in zato upor tej vladi, ki kaže voljo in odločnost, da Slovenijo očisti in državljanom omogoči preživetje in prihodnost. Verjamem pa, da večina od nas le želi to pot.

Komentar tedna
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju