Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Bejrut, Libanon (foto: Pixabay)
Bejrut, Libanon | (foto: Pixabay)

Bejrut po silovitih eksplozijah v ruševinah

Svet | 05.08.2020, 13:36 Andrej Šinko

V eksplozijah v Bejrutu je življenje izgubilo najmanj 100 oseb, več kot 4000 je bilo ranjenih, število umrlih pa bo najverjetneje še naraslo. Brez strehe nad glavo je ostalo več kot 200 tisoč ljudi, škoda je ocenjena na več kot 3 milijarde dolarjev, vidna pa je v polovici mesta.

V pristanišču v skladišču z eksplozivnimi snovmi je včeraj odjeknilo več eksplozij, dve sta bili silovitejši in povzročili izjemno škdo. Reševalci v ruševinah še vedno iščejo morebitne preživele, zato je pričakovati, da bo število smrtnih žrtev še naraslo. Območje je zaprto, dostop pa je omogočen le nujnim službam. Oblasti so pozvale vse, ki imajo znanja s področja zdravstva, da se odzovejo in pomagajo.

Škodo so utrpeli skoraj vsi lokali in trgovine v četrti Hamra, ponekod so uničene celotne izložbe, hudo poškodovani so tudi avtomobili na ulicah. Posledice eksplozije je sicer čutiti po celotnem Bejrutu. »Razmere so zelo kaotične, še vedno smo v šoku. Ljudje žalujejo za družinskimi člani, ki so izgubili življenja, drugi iščejo pogrešane, tretji pa družinske člane, ki so poškodovani in so bili prepeljani v bolnišnice. To je kot nočna mora. Ko se pelješ domov iz pisarne, vidiš poškodovane stavbe in sesute šipe. Tudi naše pisarne so bili poškodovane, pa nismo sploh blizu pristanišča,« je za naš radio opisala razmere generalna direktorica libanonske Karitas dr. Rita Rhayem in dodala, da vse skupaj zgleda kot vojno območje. Eksploziji so slišali celo v Nikoziji na Cipru, ki je od Bejruta oddaljena približno 240 kilometrov.

Uradni vzrok eksplozij še ni znan, saj preiskava še poteka, so pa oblasti sporočile, da naj bi na mestu eksplozij neustrezno hranili več kot 2700 ton amonijevega nitrata, ki je bil pred leti zasežen na eni od ladij. Gre za snov, ki je priljubljena tudi med teroristi, saj jo je, ker gre za gnojilo, lažje pridobiti kot eksploziv. V preteklosti je bilo z njo povezanih tudi več večjih industrijskih nesreč.

Sogovornica pravi, da si želijo odgovorov, kaj se je dejansko zgodilo, po njenih besedah pa je še bolj pomembno, da dobijo informacije o tem, kako se zaščititi, glede na to, da naj bi bili v zraku strupeni plini.

Mednarodna skupnost ponudila pomoč Libanonu

Libanonska vlada se je sestala na izrednem sestanku sveta za obrambo, državni vrh pa je zagotovil, da bodo odgovorni za tragedijo kaznovani. Številne države in mednarodne organizacije so Libanonu že poslale pomoč, ponudil pa jo je tudi sosednji Izrael, s katerim je država tehnično še vedno v vojni. Libanonska vlada je sprostila tudi več deset milijonov evrov nujne pomoči, h kateri so pozvale tudi humanitarne organizacije. »Če pogledate slike, lahko vidite popolno uničenje, potrebe so izjemno velike. Na Karitas Libanon prosimo za vsakršno pomoč, ki je mogoča. Naši zdravstveni centri so prisotni, prostovoljci pomagajo tudi pri čiščenju cest, včeraj so šli tudi v bolnišnice in nudili prvo pomoč. Želim povedati, da kakršnakoli pomoč je na voljo, jo potrebujemo. Mesto je bilo uničeno, včerajšnje eksplozije smo občutili, kot da je bilo raztrgano naše srce,« je dejala dr. Rhayem.

Eksplozije pretresle Libanon med gospodarsko krizo

V zvezi s tem tragičnim dogodkom se je oglasil tudi papež Frančišek. V molitvi je izrazil prošnjo, da bi se Libanon lahko ob podpori družbe, politike in vere soočil s tem bolečim trenutkom, in da bi s pomočjo mednarodne skupnosti prebrodil sedanjo krizo. Državo namreč že nekaj časa pretresa tudi gospodarska kriza, ki so jo v preteklem obdobju zaznamovali tudi nasilni protivladni protesti. Propadla so številna podjetja, ogromno ljudi je izgubilo delo, kar pa je povečalo revščino in nezadovoljstvo.

Do eksplozij je sicer prišlo prav v času stopnjevanja napetosti med Libanonom in Izraelom. Slednji je minuli teden libanonsko gibanje Hezbolah obtožil, da je skušalo v državo poslati oborožence, odgovornost za to »teroristično dejanje« pa so oblasti pripisale libanonski vladi. V petek pa naj bi sodišče v Haagu objavilo tudi razsodbo v zvezi z umorom libanonskega premierja Haririja leta 2005, za katerim so člani šiitskega gibanja Hezbolah.

V Libanonu so na posebni misiji tudi trije Slovenski vojaki, ki pa niso bili poškodovani. Obrambni minister Matej Tonin je dejal, da grozljive fotografije pričajo o izjemni tragediji, svojcem žrtev je izrazil sožalje in dodal, da bo z njimi v molitvi.

Svet, Politika, Sociala, Papež in Sveti sedež, Zdravstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...