Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Manca HribarManca Hribar
Vojna (foto: Cathopic)
Vojna | (foto: Cathopic)

Nadškof v Alepu: Zaradi embarga doživljamo še večjo stisko kot zaradi vojne

| 26.07.2020, 07:10 Marjana Debevec

V Alepu v Siriji se veselijo odprtja katedrale, kjer se lahko po osmih letih znova zberejo verniki. Finančno je obnovo močno poškodovane cerkve podprla dobrodelna organizacija Pomoč Cerkvi v stiski.

Cerkev, zgrajeno leta 1873, so leta 2013 močno poškodovali pripadniki Islamske države, katerih cilj je bil uničiti vsa znamenja krščanstva v državi. Maronitski nadškof v Alepu msgr. Jožef Tobija je za Vatikan News povedal, da je ponovno odprtje katedrale za ljudi, izčrpane zaradi vojne in revščine, znak upanja in ponovnega rojstva. »Z odprtjem katedrale ljudem v Alepu, Siriji in po vsem svetu sporočamo, da smo še vedno tukaj, da kljub velikemu zmanjšanju števila naših kristjanov, še vedno obstajamo«, je dejal nadškof.

Žal se namreč zaradi skrajne revščine, povezane s sankcijami, število kristjanov še vedno zmanjšuje. V sirski prestolnici je trenutno le še 30 tisoč kristjanov, pred vojno, ki je izbruhnila leta 2011, pa jih je bilo 180 tisoč.

Z varnostnega vidika so se po nadškofovih besedah razmere sicer izboljšale, razen na nekaterih območjih severozahodne Sirije. Vlada pa med njimi vojna, ki je še hujša od bomb, poudarja. »V zadnjem času se zaostruje vojna gospodarskih sankcij in neposredna posledica tega je revščina, ki se je strašno povečala. Javni uslužbenec na primer zasluži približno 20 evrov na mesec, tako da si lahko predstavljate, koliko je trpljenja, tudi brez bomb. Gre namreč za pomanjkanje zdravil, vseh vrst strojev, saj zaradi sankcij in embarga kolo gospodarstva še vedno stoji. To pa daje ljudem občutek žalosti in negotovosti za prihodnost. Zato še vedno mnogi upajo, da bodo lahko pred lakoto pobegnili na Zahod.«

Nadškof v Alepu upa, da bo obnovljena katedrala prispevala k utrditvi krščanske skupnosti, vernike po vsem svetu pa vabi, naj molimo zanje, saj lahko samo molitev doseže tisto, kar presega človeško.

Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...