Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Vojna (foto: Cathopic)
Vojna | (foto: Cathopic)

Nadškof v Alepu: Zaradi embarga doživljamo še večjo stisko kot zaradi vojne

26.07.2020, 07:10 Marjana Debevec

V Alepu v Siriji se veselijo odprtja katedrale, kjer se lahko po osmih letih znova zberejo verniki. Finančno je obnovo močno poškodovane cerkve podprla dobrodelna organizacija Pomoč Cerkvi v stiski.

Cerkev, zgrajeno leta 1873, so leta 2013 močno poškodovali pripadniki Islamske države, katerih cilj je bil uničiti vsa znamenja krščanstva v državi. Maronitski nadškof v Alepu msgr. Jožef Tobija je za Vatikan News povedal, da je ponovno odprtje katedrale za ljudi, izčrpane zaradi vojne in revščine, znak upanja in ponovnega rojstva. »Z odprtjem katedrale ljudem v Alepu, Siriji in po vsem svetu sporočamo, da smo še vedno tukaj, da kljub velikemu zmanjšanju števila naših kristjanov, še vedno obstajamo«, je dejal nadškof.

Žal se namreč zaradi skrajne revščine, povezane s sankcijami, število kristjanov še vedno zmanjšuje. V sirski prestolnici je trenutno le še 30 tisoč kristjanov, pred vojno, ki je izbruhnila leta 2011, pa jih je bilo 180 tisoč.

Z varnostnega vidika so se po nadškofovih besedah razmere sicer izboljšale, razen na nekaterih območjih severozahodne Sirije. Vlada pa med njimi vojna, ki je še hujša od bomb, poudarja. »V zadnjem času se zaostruje vojna gospodarskih sankcij in neposredna posledica tega je revščina, ki se je strašno povečala. Javni uslužbenec na primer zasluži približno 20 evrov na mesec, tako da si lahko predstavljate, koliko je trpljenja, tudi brez bomb. Gre namreč za pomanjkanje zdravil, vseh vrst strojev, saj zaradi sankcij in embarga kolo gospodarstva še vedno stoji. To pa daje ljudem občutek žalosti in negotovosti za prihodnost. Zato še vedno mnogi upajo, da bodo lahko pred lakoto pobegnili na Zahod.«

Nadškof v Alepu upa, da bo obnovljena katedrala prispevala k utrditvi krščanske skupnosti, vernike po vsem svetu pa vabi, naj molimo zanje, saj lahko samo molitev doseže tisto, kar presega človeško.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju