Meta PotočnikMeta Potočnik
p. Branko Cestnik (foto: Izidor Šček)
p. Branko Cestnik | (foto: Izidor Šček)

Cestnik: Dokler ljudje z rdečo zvezdo druge obtožujejo fašizma, je to obtožnico treba obravnavati s pinceto

Slovenija | 23.06.2020, 07:45 Rok Mihevc

Na predvečer podelitve nagrade kresnik, za katero je nominiran tudi njegov roman Sonce Petovione je bil z nami v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« p. Branko Cestnik. Poleg tega smo govorili o kulturi prevratništva, ki je zajela zahodne dežele; sposobni so rušiti spomenike, niso pa sposobni dejanske alternative; in tudi o surovosti, ki se vse bolj kaže v besedah in dejanjih.

O petkovih protestih

"Vidi se štabno delo, ti protesti niso spontani, kot bi jih nekateri radi prikazali. Gre za neko akcijo, načrt. Tudi agenda je jasna, protesti bodo nehali, ko bo padla vlada. Protesti niso ljudski, ampak politični. Okoli Levice, SD in tednika Mladina, okoli teh jeder se zbirajo protestniki, dobivajo motivacijo in verjetno tudi navodila. Nekdo bedi nad protesti, da se ne bi izrodili."

Zakaj se na desni strani ne zgodijo protiprotesti?

"Jaz zdaj ne bi hodil na ulice. Trenutno je situacija taka, da ulica postaja nasilna. To vidimo na zahodu. Na ulici je nek specialni koronavirus nasilja, ki lahko hitro izbruhne in mi kristjani ne smemo sodelovati. Kristjani v dejavnostih, ki imajo neko tendenco k nasilju ali k agresivni konfrontaciji, tudi če je samo verbalna, ne bi smeli sodelovati. Kristjan mora v napeti družbeni situaciji, kakršna je sedaj, sodelovati povezovalno, ne razdiralno. Nasploh ljudem dobre volje odvsetujem, da gredo na ulice še oni. Raje doma počakati, zmoliti za mir, povabiti prijatelje in sosede na piknik in graditi od tam alternativno družbo, ki bo povezovala Slovence in ki bo gradila demokracijo naprej. To kar se dogaja na ulicah, ne vidim, da to bi bila ta alternativa za prihodnost."

Nasploh ljudem dobre volje odvsetujem, da gredo na ulice še oni. Raje doma počakati, zmoliti za mir, povabiti prijatelje in sosede na piknik in graditi od tam alternativno družbo, ki bo povezovala Slovence in ki bo gradila demokracijo naprej.

O »fašizmu« in »policijski državi«

"Kar sledim, vidim, da se policiji nastavlja pasti, da bi ta odreagirala s prekomerno silo. Pripravljeni so telefončki in kamere, da bi to posneli. Želijo si nasilne policije, da se potem uresniči njihova prerokba o policijski državi in fašizmu. Dokler ljudje z rdečo zvezdo druge obtožujejo fašizma je to obtožnico treba obravnavati s pinceto. Oni so popolnoma ogulili pojem fašizem, ker so stem obtoževali že skoraj vse, tudi nas klerike v času družinskega zakonika. Pojem je postal prazen, ker ga uporabljajo za vsakega, ki jim ne odgovarja. V zadnjih tednih še rasist zraven. To so pomembni pojmi, ki imajo zgodovinsko težo in vsebino, ko ga zuporabiš, ga moraš uporabiti s premislekom. Če boš vse povprek videl fašizem, že v harmonikašu, ki gre s narodno nošo skozi Prešernov trg, boš videl neko obliko..."

O »janšizmu«

"Janšizem je izmišljen pojem, ustvarjen zaradi kratkih političnih agend. Deluje kot motiacija za protesnika, ki jim trenutna vlada ni všeč. Bolj pa bi bil pozoren na besedo »smrt«. Če že, bi uporabili besedo »stop«. To je nasilna komunikacija. Tudi šoferji si kažejo agresivne geste, ko pride do prometnega zamaška... Če bodo pravniki rekli, da to lahko, še ne pomeni, da to ni nasilna komunikacija. Ima v sebi gen nasilja, verbalnega, in ko prepariraš preko besed in misli svoje možgane z verbalnim nasiljem, bodo tudi roke prej ko slej začele biti nasilne in boš šel v dejanja."

Slovenija, Politika
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...