Slavi Košir
Jakob Čuk
Andrej Šinko
p. Branko Cestnik (foto: Izidor Šček)
p. Branko Cestnik | (foto: Izidor Šček)

Cestnik: Dokler ljudje z rdečo zvezdo druge obtožujejo fašizma, je to obtožnico treba obravnavati s pinceto

23.06.2020, 07:45 Rok Mihevc

Na predvečer podelitve nagrade kresnik, za katero je nominiran tudi njegov roman Sonce Petovione je bil z nami v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« p. Branko Cestnik. Poleg tega smo govorili o kulturi prevratništva, ki je zajela zahodne dežele; sposobni so rušiti spomenike, niso pa sposobni dejanske alternative; in tudi o surovosti, ki se vse bolj kaže v besedah in dejanjih.

O petkovih protestih

"Vidi se štabno delo, ti protesti niso spontani, kot bi jih nekateri radi prikazali. Gre za neko akcijo, načrt. Tudi agenda je jasna, protesti bodo nehali, ko bo padla vlada. Protesti niso ljudski, ampak politični. Okoli Levice, SD in tednika Mladina, okoli teh jeder se zbirajo protestniki, dobivajo motivacijo in verjetno tudi navodila. Nekdo bedi nad protesti, da se ne bi izrodili."

Zakaj se na desni strani ne zgodijo protiprotesti?

"Jaz zdaj ne bi hodil na ulice. Trenutno je situacija taka, da ulica postaja nasilna. To vidimo na zahodu. Na ulici je nek specialni koronavirus nasilja, ki lahko hitro izbruhne in mi kristjani ne smemo sodelovati. Kristjani v dejavnostih, ki imajo neko tendenco k nasilju ali k agresivni konfrontaciji, tudi če je samo verbalna, ne bi smeli sodelovati. Kristjan mora v napeti družbeni situaciji, kakršna je sedaj, sodelovati povezovalno, ne razdiralno. Nasploh ljudem dobre volje odvsetujem, da gredo na ulice še oni. Raje doma počakati, zmoliti za mir, povabiti prijatelje in sosede na piknik in graditi od tam alternativno družbo, ki bo povezovala Slovence in ki bo gradila demokracijo naprej. To kar se dogaja na ulicah, ne vidim, da to bi bila ta alternativa za prihodnost."

Nasploh ljudem dobre volje odvsetujem, da gredo na ulice še oni. Raje doma počakati, zmoliti za mir, povabiti prijatelje in sosede na piknik in graditi od tam alternativno družbo, ki bo povezovala Slovence in ki bo gradila demokracijo naprej.

O »fašizmu« in »policijski državi«

"Kar sledim, vidim, da se policiji nastavlja pasti, da bi ta odreagirala s prekomerno silo. Pripravljeni so telefončki in kamere, da bi to posneli. Želijo si nasilne policije, da se potem uresniči njihova prerokba o policijski državi in fašizmu. Dokler ljudje z rdečo zvezdo druge obtožujejo fašizma je to obtožnico treba obravnavati s pinceto. Oni so popolnoma ogulili pojem fašizem, ker so stem obtoževali že skoraj vse, tudi nas klerike v času družinskega zakonika. Pojem je postal prazen, ker ga uporabljajo za vsakega, ki jim ne odgovarja. V zadnjih tednih še rasist zraven. To so pomembni pojmi, ki imajo zgodovinsko težo in vsebino, ko ga zuporabiš, ga moraš uporabiti s premislekom. Če boš vse povprek videl fašizem, že v harmonikašu, ki gre s narodno nošo skozi Prešernov trg, boš videl neko obliko..."

O »janšizmu«

"Janšizem je izmišljen pojem, ustvarjen zaradi kratkih političnih agend. Deluje kot motiacija za protesnika, ki jim trenutna vlada ni všeč. Bolj pa bi bil pozoren na besedo »smrt«. Če že, bi uporabili besedo »stop«. To je nasilna komunikacija. Tudi šoferji si kažejo agresivne geste, ko pride do prometnega zamaška... Če bodo pravniki rekli, da to lahko, še ne pomeni, da to ni nasilna komunikacija. Ima v sebi gen nasilja, verbalnega, in ko prepariraš preko besed in misli svoje možgane z verbalnim nasiljem, bodo tudi roke prej ko slej začele biti nasilne in boš šel v dejanja."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Svete maše v času koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Svete maše v času koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Bogoslužja od ponedeljka znova z ljudstvom

Vlada je sprejela nov Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, v katerem je določila pogoje za izvajanje verske dejavnosti. Odlok velja od ponedeljka naprej.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Koncert Glas življenja (photo: Zavod Živim) Koncert Glas življenja (photo: Zavod Živim)

Bi molili za mamico, ki se odloča za splav?

Pred praznikom Božjega usmiljenja se oziramo predvsem na tiste, ki si tega usmiljenja močno želijo ali pa po njem nezavedno hrepenijo. Med njimi so gotovo tudi starši v stiski zaradi neželenih ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju