Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
 (foto: marianaviolante950 / Pixabay)
| (foto: marianaviolante950 / Pixabay)

Dobrodelni akciji »S srcem za morje otrok« se pridružuje tudi Radio Ognjišče

Oddaje | 04.06.2020, 10:15 Mirjam Judež

Na Svetovni dan kolesarjenja se je začel letošnji projekt »S srcem za morje otrok«, ki bo povezan z gibanjem in dobrodelnostjo. Projektu se je priključil tudi Radio Ognjišče in upamo, da se mu boste tudi vi, dragi poslušalci in poslušalke. Na daljavo, prek Skypa, smo v naši Svetovalnici gostili Nežiko Čulk iz podjetja MIK Celje, ki dobrodelno pelje otroke na morje že 15. leto zapored. Oddajo je vodil Blaž Lesnik.

Letos bo morje videlo in okusilo 300 otrok

MIK Celje je običajno peljal na Debeli rtič 150 otrok, letos pa želi število podvojiti, tudi zaradi 30. obletnice delovanja podjetja: »Zbiramo donacije za letovanje 300 otrok iz socialno šibkejših družin. Letos smo razmišljali, kako se zaradi razmer lotiti projekta nekoliko drugače in prišla je ideja, da bi ga izvedli virtualno. Na vseh družbenih omrežjih bomo dnevno objavljali treninge in priprave na Srčni dan, ki bo 19. junija.« Akciji se je s srcem, z besedami in dejanji z veseljem priključil tudi Radio Ognjišče, ki bo prek radijskega programa pozival k »aktivni dobrodelnosti« in darovanju za otroke.

© Ben Kerckx / Pixabay

Kako lahko sodelujete?

Nežika Čulk
Nežika Čulk
»Odpravite se na spletno stran s-srcem.si, izberite srčni paket, se prijavite na izziv, mi potrdimo prijavo, pošljemo naš srčni športni paket in sledite našim družbenim omrežjem, kjer se bomo pripravljali na srčni izziv iz dneva v dan. Na družbenih omrežjih bomo objavljali raztezne vaje za krepitev telesa in duha, delili bomo zgodbe otrok, zdrave recepte, influenserji, številni srčni ambasadorji, bodo širili dobro besedo o projektu ... Na Srčni dan, 19. junija, bodo vsi, ki se bodo prijavili na izziv prek spleta s-srcem.si, v tem dnevu opravili 5 km teka ali hoje ali prekolesarili 50 km. Vsak bo to lahko opravil sam ali v krogu družine, prijateljev, hkrati pa bo nekaj tudi prispeval za letovanje teh otrok.«

Izziv je namenjen celi Sloveniji

»Vaje vsebujejo osnovne gibe, naš srčni izziv pa vključuje hojo v naravi (5 km), kar lahko večina opravi. Izziv je namenjen od najmlajših otrok do najstarejših občanov. Vabimo vse srčne posameznike, da bi se pridružili dobrodelni akciji in pomagali, da bi morje doživelo 300 otrok iz socialno šibkejših družin. Vsak, ki se prijavi, dobi na mail po korakih, kako sodelovati. Vsak srčni posameznik lahko daruje od 1 € naprej. Za tiste, ki želijo opraviti srčni izziv in bodo darovali, smo pripravili nekaj paketov. Srčni športni paket vsebuje majčko, kapo in bidon. Na povezovalni spletni strani s-srcem.si je veliko informacij, tu so še družbena omrežja, a tudi brez njih gre. V sodelovanju z našimi športniki smo pripravili na družbenih omrežjih vsak dan konkretne vaje. Danes bomo na Facebook in Instagram profilu delili štiri vaje, kako ogreti telo pred aktivnostjo in se izogniti poškodbam, težavam. Tudi za kolesarje imamo posebne vaje, ki jih bomo delili v prihodnjih dneh.«

Odpravite se na spletno stran s-srcem.si, izberite srčni paket, se prijavite na izziv, mi potrdimo prijavo, pošljemo naš srčni športni paket in sledite našim družbenim omrežjem, kjer se bomo pripravljali na srčni izziv iz dneva v dan.

Izbrani otroci bodo letovali na Debelem rtiču, za varnost bo poskrbljeno

»Sodelujemo z društvom »Enostavno pomagam«, kjer izberemo najbolj »potrebne« otroke, ki si morje res zaslužijo. Akciji se je pridružila tudi Karitas, ki bo predlagala »svoje« otroke. Vsakega od teh otrok osebno izberemo, niso neki naključni otroci, res vemo, da so to počitnice za prave otroke. Kar se tiče priporočil NIJZ glede varnosti imajo naši organizatorji in vzgojitelji vse pod nadzorom. Zaradi koronavirusa smo želeli prestaviti termin, bilo je nešteto vprašanj in pomislekov, ampak vse se odvija v pravo smer. Skupina sodelavcev MIK Celje se bo odpravila na obisk k otrokom, z njimi se bomo družili, pripravili smo igre, nastope, a poskrbeli bomo, da bo vse varno in da se bomo imeli lepo.«

Polnovreden zajtrk za energičen začetek dneva: umešana jajca z avokadovim namazom

Umešana jajca z avokadovim namazom
Umešana jajca z avokadovim namazom
Potrebujete:

  • dve jajci,
  • dve rezini polnozrnatega kruha,
  • paradižnik,
  • lahek sir,
  • jedilno žlica olivnega olja,
  • sirni namaz,
  • avokado,
  • limono,
  • sol in poper po okusu.
  1. Avokado prerežite na pol, odstranite koščico in z žlico izdolbite sredico. Sredico nato zmečkate in ji dodate žličko kremnega sira, sok limone, ščepec soli, nekaj popra ter vse skupaj dobro zmešajte.
  2. V posodi na olivnem olju spečemo umešana jajca, ki jim po želji dodamo riban sir, sol in poper.
  3. Domač polnozrnat kruh ali opečenec popečete v opekaču do želene hrustljavosti.
  4. Na koncu na hrustljav kruh namažete avokadov namaz in čezenj postavite umešana jajca s sirom.
  5. Po želji dodate tudi zelenjavo, mi smo se tokrat odločili za paradižnik. 

Dober tek!

 


MIKovo karavano bomo gradili skupaj MIK Celje, Karitas in Radio Ognjišče. Radijci smo se odločili pristopiti k projektu v obratni smeri lanskega kolesarjenja – z morja proti notranjosti, zaključili pa bomo v Celju. Upamo, da bomo 19. junija spet povezali Slovenijo v odprti dlani za dober namen. Največja želja je, da bi povabili čim več srčnih posameznikov, ki bi se pridružili akciji. Če darujete 50 € za letovanje otrok, MIK Celje za otroke prispeva še 50 €. Radio Ognjišče želi, da bi skupaj s poslušalci omogočili letovanje 50-im otrokom, ki jih bo izbral Karitas. Konkretno bomo zbirali denar in dežurali na telefonih 19. junija, na Srčni dan. Več o akciji pa v prihodnjih dneh. Naj gre karavana z lepim pospeškom naprej proti 19. juniju! Že vnaprej hvala za vašo dobroto in odprto dlan!

Oddaje, Svetovalnica, Pozitiva
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.