Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Doma narejena čokolada (foto: pixabay)
Doma narejena čokolada | (foto: pixabay)

Naredimo domačo čokolado

17.05.2020, 10:01 Matjaž Merljak

Ali lahko sami naredimo čokolado, doma sem našla zavojček pravega, kakovostnega kakava, je spraševala poslušalka v Svetovalnici s sestro Nikolino. In dobila je odgovor, kar dva in še nasvet glede zamenjave sladkorja z medom.

Prvi recept:
1/2 kg sladkorja
125 g masla
9 dag kakava
25 dag mleka v prahu
1,5 dl vode

Drugi recept:
1 kg sladkorja
250 g masla
10-15 dag kakava
1/2 kg mleka v prahu
2,5 dl vode

Skuhamo vodo s sladkorjem, vre naj 7 minut, nato dodamo maslo in odstavimo ter mešamo. Ko se stopi, med mešanjem dodajamo mleko v prahu in kakav. Dodamo še lešnike, mandlje ... Vlijemo v model (obložen s peki papirjem) in počakamo, da se ohladi.

Poslušalka je vprašala, če se sladkor lahko zamenja z medom, sestra ji je predlagala, naj poskusi s cvetličnim ali kostanjevim medom.

Sestra Nikolina je v Svetovalnici odgovarjala še na vaša vprašana o pripravi ajdovega kruha, mesnih kroglic v paradižnikovi omaki, pehtranove potice, krompirjevih polpetov, bučkinega zavitka ...

Nasveti sestre Nikoline med našimi podcasti

Krompirjevi polpeti

Lahko jih naredimo iz surovega ali kuhanega krompirja. Krompir olupimo in naribamo kot jabolka, tik pred pečenjem na olju dodamo posebej narejeno maso iz jajc, kisle smetane in moke ter pražene čebule. Krompir lahko skuhamo kot za pire, odcedimo in stlačimo, dodamo strt česen, zabelimo z maslom ali olje, dodamo jajce in drobtine. Oblikujemo polpete in na olju spečemo.

Več nasvetov iz Svetovalnice s sestro Nikolino

Pehtranova potica

Če pripravimo nadev s skuto, naj bo krepkejši, da testo komaj namažemo, nato potresemo s pehtranom in rozinami. Lahko pripravimo tudi kvašeno vlečeno testo ali dobro krušno testo in samo potresemo s pehtranom in rozinami. Pečemo pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...