Mateja Subotičanec
Andrej Jerman
Marjana Debevec
Doma narejena čokolada (foto: pixabay)
Doma narejena čokolada | (foto: pixabay)

Naredimo domačo čokolado

17.05.2020, 10:01 Matjaž Merljak

Ali lahko sami naredimo čokolado, doma sem našla zavojček pravega, kakovostnega kakava, je spraševala poslušalka v Svetovalnici s sestro Nikolino. In dobila je odgovor, kar dva in še nasvet glede zamenjave sladkorja z medom.

Prvi recept:
1/2 kg sladkorja
125 g masla
9 dag kakava
25 dag mleka v prahu
1,5 dl vode

Drugi recept:
1 kg sladkorja
250 g masla
10-15 dag kakava
1/2 kg mleka v prahu
2,5 dl vode

Skuhamo vodo s sladkorjem, vre naj 7 minut, nato dodamo maslo in odstavimo ter mešamo. Ko se stopi, med mešanjem dodajamo mleko v prahu in kakav. Dodamo še lešnike, mandlje ... Vlijemo v model (obložen s peki papirjem) in počakamo, da se ohladi.

Poslušalka je vprašala, če se sladkor lahko zamenja z medom, sestra ji je predlagala, naj poskusi s cvetličnim ali kostanjevim medom.

Sestra Nikolina je v Svetovalnici odgovarjala še na vaša vprašana o pripravi ajdovega kruha, mesnih kroglic v paradižnikovi omaki, pehtranove potice, krompirjevih polpetov, bučkinega zavitka ...

Nasveti sestre Nikoline med našimi podcasti

Krompirjevi polpeti

Lahko jih naredimo iz surovega ali kuhanega krompirja. Krompir olupimo in naribamo kot jabolka, tik pred pečenjem na olju dodamo posebej narejeno maso iz jajc, kisle smetane in moke ter pražene čebule. Krompir lahko skuhamo kot za pire, odcedimo in stlačimo, dodamo strt česen, zabelimo z maslom ali olje, dodamo jajce in drobtine. Oblikujemo polpete in na olju spečemo.

Več nasvetov iz Svetovalnice s sestro Nikolino

Pehtranova potica

Če pripravimo nadev s skuto, naj bo krepkejši, da testo komaj namažemo, nato potresemo s pehtranom in rozinami. Lahko pripravimo tudi kvašeno vlečeno testo ali dobro krušno testo in samo potresemo s pehtranom in rozinami. Pečemo pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Knjižnica, knjige (photo: Pixabay) Knjižnica, knjige (photo: Pixabay)

Ob začetku študijskega leta

Deževno novembrsko noč leta 1691 se je znamenitemu francoskemu filozofu in naravoslovcu Reneju Descartesu v sanjah prikazal duh, ki mu je razkril, da je možno le s pomočjo tako imenovane empirične ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...

O avtorju