Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Doma narejena čokolada (foto: pixabay)
Doma narejena čokolada | (foto: pixabay)

Naredimo domačo čokolado

17.05.2020, 10:01 Matjaž Merljak

Ali lahko sami naredimo čokolado, doma sem našla zavojček pravega, kakovostnega kakava, je spraševala poslušalka v Svetovalnici s sestro Nikolino. In dobila je odgovor, kar dva in še nasvet glede zamenjave sladkorja z medom.

Prvi recept:
1/2 kg sladkorja
125 g masla
9 dag kakava
25 dag mleka v prahu
1,5 dl vode

Drugi recept:
1 kg sladkorja
250 g masla
10-15 dag kakava
1/2 kg mleka v prahu
2,5 dl vode

Skuhamo vodo s sladkorjem, vre naj 7 minut, nato dodamo maslo in odstavimo ter mešamo. Ko se stopi, med mešanjem dodajamo mleko v prahu in kakav. Dodamo še lešnike, mandlje ... Vlijemo v model (obložen s peki papirjem) in počakamo, da se ohladi.

Poslušalka je vprašala, če se sladkor lahko zamenja z medom, sestra ji je predlagala, naj poskusi s cvetličnim ali kostanjevim medom.

Sestra Nikolina je v Svetovalnici odgovarjala še na vaša vprašana o pripravi ajdovega kruha, mesnih kroglic v paradižnikovi omaki, pehtranove potice, krompirjevih polpetov, bučkinega zavitka ...

Nasveti sestre Nikoline med našimi podcasti

Krompirjevi polpeti

Lahko jih naredimo iz surovega ali kuhanega krompirja. Krompir olupimo in naribamo kot jabolka, tik pred pečenjem na olju dodamo posebej narejeno maso iz jajc, kisle smetane in moke ter pražene čebule. Krompir lahko skuhamo kot za pire, odcedimo in stlačimo, dodamo strt česen, zabelimo z maslom ali olje, dodamo jajce in drobtine. Oblikujemo polpete in na olju spečemo.

Več nasvetov iz Svetovalnice s sestro Nikolino

Pehtranova potica

Če pripravimo nadev s skuto, naj bo krepkejši, da testo komaj namažemo, nato potresemo s pehtranom in rozinami. Lahko pripravimo tudi kvašeno vlečeno testo ali dobro krušno testo in samo potresemo s pehtranom in rozinami. Pečemo pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.