Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Telefon (foto: Unsplash )
Telefon | (foto: Unsplash )

Ali se sme podariti denar in bone? Kako vljudno preprečiti telefone na obisku?

| 01.06.2020, 09:09 Rok Mihevc

Kdo naj bi imel nagovor na poroki? Kaj pravi bonton o slušalkah v ušesih? Ali so boni primerno darilo? Ali je primerno, da papežev varnostnik žveči žvečilni gumi? Na ta in druga vprašanja je v oddaji Svetovalnica odgovarjala strokovnjakinja za kulturo govorjenja Bojana Košnik Čuk.

Kaj pravi bonton o slušalkah v ušesih?

Imeti slušalke, ko smo v gibanju, v hoji, na pločniku ali včasih niti ni varno. Tudi strokovnjaki se pogovarjajo, da bi prepovedali take stvari vsaj na tistih površinah, kjer se nam lahko kaj zgodi. So pa slušalke dobrodošle, ko smo na daljših vožnjah v avtobusu ali na plaži, da ne morimo drugih ljudi s svojo glasbo. Niso pa dobrodošle v trgovini in podobnih situacijah, ko je treba biti pozoren na druge.

Ali se sme podariti denar? Kako denar zaviti?

Večno vprašanje in dilema. Odgovor je hiter, ne. A vendarle, življenje prinaša različne situacije. Ni najboljša izbira, a naj bo to vpeto v neko zgodbo. Naj ga ne damo samo v kuverti, ampak ga na duhovit način zavijemo v neko kombinacijo z manjšim darilom, rožo in se pove, za kakšen namen gre. Dajanje denarja je tudi zelo enostavno, to pomeni, da se za to osebo niti ne potrudimo, da je nismo niti poslušali, kaj si želi. Denar nima najbolj pozitivne note pri obdarovanju.

Ali so boni primerno darilo?

Boni so v tem trenutku že malce izpeta stvar. Če to osebo, ki ji boste nekaj poklonili res dobro poznate, potem ji kupite bone. Kultura obdarovanja pa svetuje, naj se jih ne kupuje prav veliko. Še zlasti časovno omejenih bonov.

Bojana Košnik Čuk
Bojana Košnik © http://efnet.si/

Kako vljudno preprečiti telefone na obisku?

Če gre za svečane dogodke, telefonov enostavno ni. Če gre za situacijo, ko ga moramo imeti res pri sebi, morebitne bolezni najbližjih, imamo takšen poklic, imajmo ta telefon zvočno izklopljen. Pogovori nimajo kaj početi na svečanih dogodkih. Bonton nima nič proti takšnih in drugačnim elektronskim napravam, a če smo se prišli družit, se pogovarjajmo. Spoznamo lahko veliko zanimivih ljudi, to je čisto drugačen kontakt. Za družabno življenje se je treba malce potruditi.

Kdo naj bi imel nagovor na poroki?

Pri poroki velja osnovno pravilo, da se prilagodimo željam mladoporočencev. Pri nagovorih je najbolj prav, da govori ženinova priča in oče od neveste. To sta dve ključni osebi, ki igrata pomembno vlogo na poroki. Priča od neveste skrbi za robčke, solze, šopek... To je najbolj klasična zgodba. Govor ima sicer lahko še kdorkoli, ki želi kaj povedati. Prav je tudi, da se tudi ženin, kot gostitelj zahvali vsem, ki so prišli. Lahko pa seveda naredimo čisto svoj scenarij, posebej če te osebe niso vešče govorov ali jim je to zoprno ali pa ni koga od staršev. Govori niso nujni, a se je vedno izkazalo, da so te stvari dobrodošle, s tem dodamo dodano vrednost dogodku.

Še nekaterim vprašanjem prisluhnite v posnetku oddaje!

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...